Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2010 Okullarda! Hedef: 3 Milyon Öğrenci!

Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Ajans’ın kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirerek eğitim alanında ürettiği ve Ajansın diğer Artistik Yönetmenliklerinin de içerik üretimine katkıda bulunduğu

yapi.com.tr
1 2010 Okullarda! Hedef: 3 Milyon Öğrenci!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 'Eğitim Programı'nı tanıtmak için Sütlüce Kongre Merkezi’nde bir toplantı düzenledi. Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Ajans’ın kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirerek eğitim alanında ürettiği ve Ajansın diğer Artistik Yönetmenliklerinin de içerik üretimine katkıda bulunduğu 'Eğitim Programı' tanıtıldı. Kültür ve Sanat etkinliklerinin yaygınlaştırılması, İstanbul’da yaşayan 3 milyon öğrenci ve öğretmenlerin 2010 Avrupa Kültür Başkentliği sürecine üretici ve tüketici olarak katılımlarının sağlanması, bu sayede İstanbul’da sürdürülebilir kültür tüketicilerinin artırılması ve İstanbulluluk bilinci ile kentsel aidiyet duygusunun güçlendirilmesi, Eğitim Programının öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Toplantıda, kültür-sanatı toplumun her kesimiyle buluşturmak vizyonu doğrultusunda, İstanbul’un tüm ilçelerinden ilköğretim, Lise ve üniversite öğrencilerinin, öğretmenlerin, yöneticilerin eğitimi ve bilinçlendirilmesi amaçlayan Eğitim Programının lokomotif projesi olan '2010 Okullarda'nın da startı verildi. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılı boyunca devam edecek proje, görsel sanatlar, müzik, edebiyat, sahne ve gösteri sanatları alanlarında gerçekleştirecek, seminer, söyleşi ve atölye çalışmalarını kapsıyor.

Ajansın diğer eğitim çalışmaları, sinema ve belgesel sinema hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan Babil Platformu’nun 'Okulumuz Sinema', İstanbul’un kültürel mirasını sahiplendirmeyi amaçlayan TEGV’nin 'Evimiz İstanbul' projeleriyle devam ediyor. Diğer çalışmalar arasında, Genç Hayat Vakfı’nın sözlü tarih ve kent kültürü araştırma projesi 'Sokağımdan Tarih Yazıyorum', Erdem Nusret Karadaş’ın ilköğretim çağındaki çocukların evrensel müziğe olan ilgilerini yükseltecek 'Müzik Nasıl Konuşur', Deniz Temiz Derneği Turmepa’nın uygulayacağı çevre projeleri yer alıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Ajansın en önemli önceliklerinden birinin sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek olduğunun bir kez daha altını çizerek, İstanbul için yapılabilecek en kalıcı çalışmaların eğitim projeleri olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin İstanbul’a ve ülkemize en büyük katkılarından biri kültür bilincini yaygınlaştırmak olacaktır. Bu bilincin yaygınlaşması için yürütülen çalışmalar şüphesiz kültür eğitimini de beraberinde getirmektedir. Her konuda olduğu gibi kültür-sanat alanında da eğitimli üretici ve tüketicilerin yetişmesi, gelecek nesillere en büyük yatırım olacaktır.”

İstanbul 2010’un katılımcı ve paylaşımcı felsefesiyle örtüşen eğitim programı kapsamında, kültür, sanat, tarih, çevre ve müzecilik alanlarında hayata geçireceği eğitim projeleriyle, 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ni yüz binlerce öğrenciyle tanıştırmayı ve toplumla buluşma kanallarını çeşitlendirmeyi, kentin her köşesine ulaşarak kalıcı izler bırakmayı hedeflediğini vurgulayan Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, “Bu proje tüm İstanbulluların projesidir. Ancak tüm toplumsal katmanların elbirliğiyle destek vermesiyle projenin başarılı olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle zamanı en verimli şekilde kullanmamız, enerjimizi, emeğimizi doğru yöne kanalize ederek hedefe yoğunlaşmamız çok büyük önem taşımaktadır” dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Projeleri

1. 2010 Okullarda

“2010 Okullarda”, Ekim 2009 ve Aralık 2010 tarih aralıklarını kapsayan, Müzik, Gösteri ve Sahne Sanatları, Görsel Sanatlar ve Edebiyat alanlarında faaliyet gösteren öğretmenlerin ve bu eğitmenlerin öğrencilerinin üretken olarak İstanbul 2010 sürecine katılmalarını sağlayacak olan bir projedir.

Projenin Hedefi:

* 39 İlçenin,
* 2. 500 Okulunda,
* 20.000 Kültür Sanat Öğretmenini,
* 3.000.000 Öğrenci ve ailelerini,
* 3.000 Okul Aile Birliklerini,

2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine dahil ederek 2010 paydaşları haline getirmek.

1.1. Müziğin Dokunduğu Yaşamlar

İstanbul genelinde 2009 için 400 müzik öğretmeninin katılımlarıyla seminer düzenlenecektir. Seminere programının geliştirilmesinde, İstanbul 2010 Müzik Yönetmenliğinin yanı sıra çeşitli sanatçılar ve Orkestra Şefi Cem Mansur katılım gösterecektir. Seminer kapsamında öğretmenlerin mesleki becerileri geliştirilerek ve vücut perküsyonu gibi öğretim metotlarının uygulamalı olarak öğretmenlerle paylaşılacaktır.
Programın devamında 15 ilçede yine Orkestra Şefi Cem Mansur yönetiminde öğrencilere yönelik, öğretmenlerin de katılımıyla, açıklamalı klasik müzik konserleri düzenlenecektir.

1.2. RengaRenk

2009 yılının Kasım- Aralık aylarında, 300 Resim ve Görsel Sanatlar Dersi Öğretmenin,  mesleki becerilerini geliştirecek ve ders verdikleri öğrencileri İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin paydaşları haline getirecekleri eğitim seminerleri ve atölye çalışmaları yapılacaktır.
 Aralık ayında öğretmenlerin hayatları boyunca kullanacakları, içerisinde değişen sanat eğitim yöntem ve tekniklerinin olduğu RengaRenk adlı öğretmen kitabı ile öğretmen ve çocukların 2010 sürecine aktif katılımlarının sağlanacaktır.
Çalışmalarda başarı gösteren öğretmen ve okullara çocuklarla kullanabilecekler yirmişer kitaptan oluşan 2000 adet sanat kitabı verilecektir.

1.3. Gösteri ve Sahne Sanatları Seminerleri

18 ilçedeki ilköğretim okullarından tiyatroyla ilgili olan 550 öğretmene belirlenerek 2 günlük eğitim yapılacaktır. Eğitimlerde hem İstanbul 2010 sürecinin paylaşılacağı hem de Türkiye’de tiyatro konusunda kariyer sahibi olan tiyatrocuların deneyim, bilgi ve önerilerini paylaşacakları söyleşiler gerçekleştirilecektir.
Ayrıca Tiyatro yapan okul ve öğretmenler için hazırlanan 100 adet yerli ve yabancı oyunun teksinin olduğu arşivlerden 100 okula verilecektir. 

1.4. Edebiyat Seminerleri

Nobel ödüllü Edebiyatçı Orhan Pamuk’un katılımı ile 39 ilçede görev yapan Türkçe ve Edebiyat öğretmenlerine Aralık 2009’da seminer gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.  2009 yılı Kasım Aralık ayı içerisinde 300 Türkçe ve Edebiyat öğretmenine mesleki gelişim seminerleri yapılacaktır. Ayrıca 100 okula 100 temel eserden oluşan kitap setleri dağıtılacaktır.

2. Okulumuz Sinema / Babil Platformu

 “Okulumuz Sinema” adlı proje farklı sanat disiplinlerini içerisinde barındıran, belgesel sinemacılığı alanında farkındalık yaratan, bu sayede öğrencilere farklı kültür-sanat alanlarına yönelme imkânı sağlayan bir niteliğe sahiptir. Proje kapsamında, İstanbul il sınırları içinde 39 ilçe kapsamındaki 120 okula ulaşılması hedeflenmektedir. Projede, söz konusu ilköğretim okullarında, görsel işitsel materyaller yardımı ile eğitim atölyeleri düzenlemek, film seçkilerinin gösterimlerini gerçekleştirmek, sinema ve belgesel sinema hakkında farkındalık yaratmak ve öğrencilerin film izlemelerini, soru sormalarını bu sorulara yanıtların verilmesi olanağını yaratmak çalışmaların içermektedir.

3. Evimiz İstanbul / TEGV

Ekim 2009-Aralık 2010 arası 15 ay sürecek olan “Evimiz İstanbul” projesi, TEGV tarafından uygulanacak ve öncellikle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin ilke ve etkinliklerinin binlerce çocuğa yayılmasını sağlayacak, İstanbul’da yaşayan ama yaşadığı kenti tanıma fırsatı bulamamış binlerce çocuğa ulaşacaktır.

İlköğretim çağındaki İstanbullu tüm çocukları kent kültürünün farklı boyutlarına ilişkin bilgilendirmeyi, çocukları bu alanda geliştirmeyi ve İstanbul’un kültürel mirasını sahiplendirmeyi amaçlayan “Evimiz İstanbul” projesi kapsamında geliştirilen beş faklı modül ile toplam 44.864 çocuk, 648 gönüllü ve 3000 öğretmene eğitim verilerek, kente dair çalışmalar yapılacak, etkinlikler düzenlenecektir. Söz konusu öğretmenlerin uygulayacakları etkinliklerden ise 100 binin üzerinde çocuk yararlanacaktır. TEGV Etkinlik Noktaları 2 Eğitim Parkı Fatih (Fındıkzade) ve Bakırköy (Osmaniye); ve 6 Öğrenim Birimi ise Fatih (Zeyrek), Kâğıthane (Gültepe), Sarıyer (Yeniköy) , Beykoz (Ortaçesme, Anadoluhisarı), Kartal (Rahmanlar) ilçelerinde bulunmaktadır. 2 Ateşböceği İstanbul’da farklı bölgelerdeki çeşitli okullarda etkinlik yapacak (26 farklı ilçe). İstanbul’da Kültür Tırı ise 10 farklı ilçede etkinlik düzenleyecektir.

4. Mavi Yunus Çevre Dedektifleri

Çevre duyarlılığının erken yaşlarda benimsenmesinde katkı sağlamayı amaçlayan “Mavi Yunus Çevre Dedektifleri Projesi”, karakterleri Mavi Yunus denizde yaşayan diğer canlılardan oluşan bir hikaye etrafında şekillendirilmiştir. İlköğretim okullarından tüm 4. ve 5. sınıf öğrencilerine çevre ve çevrenin korunmasının önemi konusunda eğitimler verilecek, çevre ve geri dönüşüm alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

5. Sokağımdan Tarih Yazıyorum / Genç Hayat Vakfı

“Sokağımdan Tarih Yazıyorum” Ekim 2009 ve Aralık 2010 tarihleri arasında İstanbul’un Fatih, Eyüp, Kâğıthane, Üsküdar, Sarıyer, Zeytinburnu, Bahçelievler, Beyoğlu, Beykoz, Maltepe ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören 1000 lise 1 ve 2. sınıf öğrencisinin kendi kimliklerini, aidiyetlerini ve farklılıklarını İstanbul, İstanbul’un bir kent olarak dönüşümleri, İstanbul’da gündelik hayat, İstanbul’da ve ilçelerinde yaşayanların hikayeleri, anıtlar, çevre, mahalleler ve semtler üzerinden anlamaları, İstanbul’un dünya ve Avrupa kültürü ve tarihi ile bağlantılarını beraberce araştırmaları ve keşfetmeleri için hazırlanmış bir sözlü tarih ve kent kültür/tarih araştırmaları projesidir. Lise 1 ve 2. sınıf öğrencileri 2 üniversite öğrencisi ile toplamda iki kez bir araya gelerek mahallelere ve sahaya çıkacak, toplam 8 saat boyunca eski iş kolları, binalar, insan hareketliliği, azınlıklar, anıtlar, çevre ve doğa, kurumlar gibi kategorilerden beraberce araştırmayı kararlaştırdıkları başlıkları araştıracaklar, fotoğrafını çekecek, hikayesini toplayacak ve saha araştırma raporları, günlükleri ve izlenimlerini kayda geçireceklerdir.

6. Müzik Nasıl Konuşur/ Erdem Nusret Karakaş

“Müzik Nasıl Konuşur” projesi, ilköğretim çağındaki çocukların evrensel müziğe olan ilgilerini yükselterek ve algılarını geliştirerek kültürel yelpazelerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çocuklara çok sesli klasik batı müziğini tanıtmak ve sevdirmek, onların sanata karşı olan hassasiyetini arttırmak ve sanata yaklaştırmak, bakış açışlarını değiştirmek ve dünya vatandaşı olabilmeleri için gerekli olan kültür zenginliğini aşılayarak vizyonlarını genişletmek için yaklaşık 200 adet devlet ilköğretim okullarında 15.000'e yakın öğrenciye açıklamalı canlı performans klasik müzik dinletileri verilecektir. 40 dakikalık dersler temel alınarak düzenlenecek dinletiler 6 aylık bir süre için, ayda toplam 4 hafta temel alınarak, haftada toplam 3 gün ve her bir günde 3'er kere tekrarlanacak şekilde organize edilecektir. Dinleyici sayısı her bir dinleti için 60-70 mevcudu geçmeyecektir.  Proje 2010 yılı içersinde gerçekleştirilecektir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2010-okullarda-hedef-3-milyon-ogrenci_73875.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • güüzell YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!