imento sektöründe yatırım furyası başladı. Şu anda dokuz yeni tesisin yapımı için start verilirken beş fabrikada da kapasite artırımına başlandı. Halen yıllık 50 milyon ton olan çimento üretimi, yeni yatırımların devreye girmesiyle 2008 yılında yaklaşık 70 milyon tona ulaşacak. Son iki yıldaki talep patlamasının sonsuza kadar olmayacağını belirten yetkililer, fazla kapasitenin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Sadece şu andaki talepler göz önüne alınarak yeni yatırım yapmanın yanlış olduğunu belirten Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, 2008 sonrasında sektörde ciddi bir sorun yaşanabileceğini vurguladı. İğnebekçili, "Üretim bir anda 65 milyon tonu geçecek. Ama tüketim böyle bir sıçrama göstermez. Belli bir süre 50-55 milyon ton civarında kalır. Bu durumda 15 milyon ton civarında ihracat yapılması gerekiyor. O zaman fabrika yerini iyi seçen firmalar belki ihracatla durumu kurtarabilirler. Ama limanlara uzak bölgelerdeki yatırımların işi çok zor olur" dedi.
Planlanan yatırımların önemli bir bölümü 2008'de faaliyete başlıyor. Bir kısmı da 2009'da üretime geçecek. Sektörde Adoçim, Tokat ve Muğla'da iki yatırıma start verdi. Tesisler 2'şer milyon ton kapasiteli olacak. Uzun zamandır sektöre ilgi duyan Sanko Holding de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, yıllık 3.3 milyon tonluk tesise start verdi.
Kahramanmaraş'ta bir başka yatırımı da Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding yapıyor. Kipaş'ın tesislerinde yıllık 2 milyon ton çimento üretilecek. Ayrıca Plato Madencilik Kütahya'da, Soma Yapı Manisa'da, İSTAŞ Ankara'da, Ergünler Yapı Bursa'da yeni yatırımlar yapacak. Önemli konut yapımcılarından birisi olan Soyak Grubu da Edirne'de 50 milyon dolarlık yeni bir tesis kuruyor.
Mevcut fabrikalar da boş durmuyor. Birçok tesisin kapasitesi artırılıyor. Bunlardan birisi Balıkesir ve Ankara fabrikalarında kapasite artırım yatırımı yapan Set Group. Set Group'un bir kısmı yakında, kalanı da 2009'da devreye girecek olan projelerle kapasitesi yüzde 60 oranında artacak. Sabancı Grubu da Çanakkale tesislerinde büyük çapta kapasite artırımına gidiyor. Mardin Çimento ve Denizli Çimento'nun da kapasite artırımına gittikleri öğrenildi.
Nuh Çimento CEO'su Atalay Şahinoğlu, 2008'de bugünkünün yüzde 50'si kadar kapasite devreye gireceğine dikkat çekerek "Hâlâ yatırım hevesi olanlar da var. Dolayısıyla 2008'den itibaren ciddi bir arz fazlalığı olacaktır. Eğer talepler de aynı oranda artmazsa, mevcut işletmeler de sıkıntıya düşer" dedi.
|