Dünyada tuvalet erişimi olmayan insanların yaşadığı sıkıntıların farkındalığını artırmak adına çalışmalara imza atan Alman merkezli Duravit; geliştirdiği hijyen sırlı klozet ile otel, hastane, okul ve AVM gibi ortak kullanım alanlarında hijyen sorununu ortadan kaldırıyor.
Temiz su, sağlığın olmazsa olmaz koşullarından biri. Temiz tuvaletler ve bunu mümkün kılan iyi planlanmış kanalizasyonlar, bir medeniyetin gelişmişlik seviyesini gösterir. Farkında olmadığımız bazı ayrıcalıklar, kırsal alanlarda yaşayanlar başta olmak üzere çok sayıda insanın güç erişebildiği imkanlar olabiliyor. Örneğin, dünyadaki her 3 insandan 1’inin temiz ve güvenli tuvalet erişimi yok. Bu duruma dikkat çekmek, küresel ölçekte sağlık ve hijyen açısından farkındalık yaratmak, tuvaletsiz bir yaşam süren yaklaşık 2,5 milyar insanı görünür kılmak için Birleşmiş Milletler (BM), 2013 yılında 19 Kasım’ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti. BM, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında bu tarihte herkesin tuvalete erişimi olacağını taahhüt etti.
892 milyon kişinin tuvaleti bulunmuyor! Dünya üzerinde yaşayan herkesin temiz içme suyuna ve tuvalete erişimi, insani bir hak. Temiz su, sağlığın olmazsa olmaz koşullarından biri. Suya ulaşımın güç olduğu alanlarda temizlik konusu ve uygun hijyen koşullarının sağlanamaması hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan İçme Suyu, Sıhhi Koşullar ve Hijyende İlerleme Raporu’na göre, 2.1 milyar insanın temiz bir şekilde sağlanan suya erişimi yok. 4.5 milyar kişinin güvenli şekilde yönetilen sıhhi koşullara erişimi yokken, 600 milyon kişi başka hanelerle tuvaletlerini paylaşıyor, 892 milyon kişinin tuvaleti bulunmuyor ve 1,1 milyar kişi tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor!
Tuvalet olmadığı için kız çocukları okula gönderilmiyor Açık alanların tuvalet olarak kullanıldığı ülkeler, çocuk ölümlerinin en fazla görüldüğü ülkeler arasında bulunuyor. Her gün yaklaşık 2 bine yakın çocuk, her yıl 5 yaşın altında 361 bin çocuk yetersiz sıhhi temizlik ve kirli suların yol açtığı dizanteri, hepatit A, kolera ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Çünkü 1 gram dışkı, 10 milyon virüs barındırıyor!
Dünya genelinde birçok kız çocuğu, temel sanitasyon hizmetlerinin bulunmaması nedeniyle eğitimine devam edemiyor. Örneğin, Hindistan gibi yüksek nüfuslu ülkelerde aileler okullarda tuvalet bulunmadığı için kız çocuklarını okula göndermiyor. Ayrıca tuvalet imkanı olmayan her 5 kadından 2’si, bu ihtiyaçlarını açık alanda gidermek durumunda kaldığı için tecavüz ve istismar riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Hijyen Duravit’e emanet Dünyada tuvalet erişimi olmayan insanların yaşadığı sıkıntıların farkındalığını artırmak adına pek çok marka çeşitli çalışmalara imza atıyor. Duravit de geliştirdiği hijyen sırlı klozet ile otel, hastane, okul, AVM gibi ortak kullanım alanlarında hijyen sorununu ortadan kaldırıyor.
Duravit’in uzun çalışmalar sonrasında geliştirdiği hijyen sır, yeni mikrop oluşumunu engellemenin yanısıra var olan mikropları 12 saat içinde yok etme özelliğine de sahip. Var olan mikropları yok etme süresini 12 saatten 6 saate indirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirten Duravit Türkiye Genel Müdürü Müfit Ülke, bu yeni ürünlerini de 2020 yılına kadar piyasaya sürmeyi de planladıklarını vurguluyor. Ülke, “Birçok insanın ortak kullanımına açık olan klozetlerde hijyen sorunu yaşanıyor. Hijyen sırlı ürünlerimiz sayesinde ortak kullanım alanlarındaki klozetleri kendi evinizin banyosunu kullanırcasına rahatlıkla kullanabilirsiniz” diyor.
|