Tasarımın kutsal bir iş olmadığının altını çizen Korhan Gümüş, “Tasarım iddia gerektirir, öznel bir faaliyettir, kamusal nitelik bu öznelliğin farkında olmayı gerektirir. Bu yüzden kritik bir işlev gerekir. Tasarım bir uygulama, inşaat işi değil, farklı öncelikleri olan bir konuda düşünce üretimidir. Farklı düşüncelere açık olunmalıdır” diye belirtti.
Tasarımcıların, projelerini kurgulama aşamasında kendi keyfi değerlerine göre hareket etmemesi gerektiğini vurgulayan Gümüş, şunları söyledi: “Tasarım tartışılabilir. Bunun için de fikir geliştirme ortamının demokratik olması gerekir. Proje geliştirme süreçleri de şeffaf ve proje yönetimi katılımcı olmalıdır. Bu durumlar piyasa aktörlerinden çok bu alandaki örgütlerin sorun etmesi gereken konulardır” dedi.
Meslek kuruluşlarının sessiz kalmaması gerektiğini belirten Korhan Gümüş, meslek kurumların görevinin vatandaş gibi yalnızca itiraz etmek olmadığını, öznel bir faaliyet olan tasarıma kamusal nitelik kazandıracak mekanizmaları geliştirmek olduğunu dile getirdi.
Konuyla ilgili önerilerde bulunan Korhan Gümüş, şunları sıraladı:
“1.Tasarım, fikir geliştirme süreçleri uygulama ile ilişkili, etkileşimli ama bağımsız olmalıdır. Müteahhitlerin altında ya da kurumsal bürokrasinin altında, uygulama sürecinin bir parçası gibi ürün geliştirilemez. 2. Kamu kuruluşu niteliğindeki kurul, meslek odası, üniversitelerin ve kurumların temsilcileri hem düzenleyici, hem de katılımcı olamazlar. Onların görevi katılım alanını genişletmektir. 3. Gemi tasarımı çok boyutlu bir konudur. Yalnızca gemi mühendislerine bırakılamaz. Bu nedenle genellikle hizmet alımında "disiplin ötesi" ekiplerin oluşması hedeflenir. Çok öncelikli bir konu olan ulaşımda yönetim planı hazırlama, organlaşma, proje yönetimi, ürün geliştirme meselesi kentselleştirilmelidir. 4. Hizmet kalitesinin gelişmesi ve katılım kurallarının uygulanması için uluslararası normlar dikkate alınmalıdır. Örneğin A.B. mesleki rekabet normlarının uygulanmasını talep etmek gerekir. 5. Şehirler deneyimlere açık olmalıdır. Bu tasarım kalitesinin geliştirilmesi için zorunludur.”
|