TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 'Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapan ve 13 Ağustos 2012 tarihinde çıkarılıp 01 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenlemenin iptal edilmesini istedi. İMO Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemeyle yapım işinde ihaleye girecek olan firmaların sürekli mühendis çalıştırma zorunluluğunun ortadan kaldırıldığına dikkat çekilerek, "İş yasalarının katılığından dem vurarak çalışanı değil işletmeyi koruyan bir anlayışla hazırlanan yeni yasal düzenlemeler çalışma hayatının çalışan aleyhine daha da katılaşmasına neden olmakta ve satır aralarında güvence getiren hükümler yok edilmektedir" görüşüne yer verildi.
"Yönetmelik değişikliği ile, ihaleye girecek firmanın ekonomik ve mali yeterlilikleri yanında, teknik anlamda da yeterliliğinin değerlendirilmesi için istenen 'anahtar teknik personel' belgesi zorunluluğu kaldırılarak, bir yandan firmanın yapım işlerinde iş bitirme konusunda teknik yeterliliği sorgulanılır hale getirilirken, bir yandan da işsizler ordusuna yeni meslektaşlarımızın katılımının önü açılmıştır" denilen açıklamanın devamında şöyle denildi:
Mühendislik alanı niteliksizleştiriliyor
"İşe devam edebilme şansına sahip olabilenler açısından ise mühendis emeğinin değersizleşmesi ve istihdamının da geçici hatta kiralanabilir bir niteliğe dönüşmesinin yeni zeminleri ortaya çıkmıştır. Söz konusu değişiklik ile yasaya aykırı bir şekilde mühendisler açısından yeni bir hak kaybına neden olurken, aynı zamanda teknik yeterliliği ve niteliği son derece önemli bir meslek alanı olan mühendislik alanını niteliksizleştirmektedir. Bu değişiklikle ortaya çıkan diğer bir sonuç ise, teknik yeterliliği bilinemeyen bir firmanın yapacağı bir yapının 'kullanıcılar için ne kadar güvenli olacağı' sorusudur.
İşletilmek istenen bu süreç, güvencesiz mühendislerin yanı sıra güvensiz yapılara da neden olacaktır. Bu anlamda, mesleğimizin ve istihdam alanlarımızın daraltılması, bizler için olduğu kadar tüm toplum için de risk oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki; bu zamana kadar ülkemizde meydana gelen felaketler sonucu yaşanan acıların çok büyük bir kısmı, yeterli mühendislik hizmeti almamış yapılardan kaynaklı olarak ortaya çıkmakta ve bu durum birçok insanımızın canına mal olmaktadır.
Sorumlu yöneticilere sesleniyoruz,
Bilim ve tekniğe aykırı çalışma yürütmek beyhude bir çabadır. Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler derhal iptal edilmeli, teknik eleman istihdamını ve niteliğini artırıcı önlemler getirilmelidir".
>
|