İtalya, ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri olan ve bünyesinde 10 binden fazla işçinin istihdam edildiği Ilva Demir-Celik Fabrikası'nın üretime devam etmesine yönelik beklenen adımı attı. Hafta başında, Taranto savcılığının yürüttüğü yolsuzluk operasyonunda aralarında fabrika yönetiminde de bulunan 7 kişinin sağlık sorunları çözülmüş gibi göstermek için rüşvet verdiği şüphesiyle gözaltına alınması üzerine fabrika yönetiminin faaliyetleri durdurma kararı alması, hükümeti harekete geçirmişti. Mario Monti liderliğindeki teknokrat kabinenin, dün 6 saat süren toplantısının ardından kamuoyuna duyurulan kararnameye göre, Ilva fabrikası üretime devam edecek. Kararnamede, fabrika yönetimine 2,5 yıllık bir süre tanınarak, bu süre zarfında çevre ve halk sağlığına yönelik Entegre Çevre Kurumu'nun belirlediği önlemleri hayata geçirmesi isteniyor. Bu önlemlerin fabrika yönetimince yapılmadığı tespit edilirse ilk aşamada yüzde 10'luk bir vergi cezası kesilecek, buna rağmen gerekli önlemler alınmazsa fabrika yönetimi, Riva Ailesi'nden alınarak oluşturulacak olağanüstü bir yönetime devredilecek.
Kararnameyi, kamuoyuna açıklayan Başbakan Monti'nin bunun sadece Ilva fabrikasını korumaya yönelik bir kararname olmadığını, aynı zamanda çevre ve halk sağlığını da korumayı amaçladığını ifade etti. Monti, kararnamenin, ülke ekonomisini yılda 8 milyar avro zarara uğratabilecek ve 12 bin kişinin işsiz kalmasına yol açabilecek fabrikanın faaliyetlerini durdurulması kararından kaçınma hedefini taşıdığını vurguladı.
Öte yandan, kararı işçilerin memnuniyetle karşıladığı ancak yargı mensuplarının ise konuya temkinli yaklaştığı ve bu kararnameyi de dava edebilecekleri basına yansıdı. Taranto Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada geçen Temmuz ayında fabrikanın 6 santralinin kapatılması kararı verilmişti. O dönemden bu yana fabrika düşük kapasiteyle üretime devam ediyordu.
|