b>İstanbul Erkek Liseliler Vakfı, "Duyun-ı Umumiye'den İstanbul (Erkek) Lisesi'ne" kitabı ve "Yüzeye Dokunmak; Fotoğrafla 4. Boyuttan Mekan Okumaları" sergisi ile farklı bir okuma çabasına öncülük ediyor.
Birbirini tamamlayacak şekilde ortaya konan çalışmalardan birisi olan "Yüzeye Dokunmak; Fotoğrafla 4. Boyuttan Mekan Okumaları" sergisi, kendisi de İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan Tansel Atasagun'un fotoğraflarından oluşuyor. Tansel Atasagun kişisel tecrübesinden yola çıkarak, mekan-insan ilişkisini zaman paydasında ele alıyor. Atasagun'a göre bir yapının mimarının, yapan ustaların ve içinde yaşamış olanların ruhları oranın her köşesine siner. İnsanın o mekanda hissettiği de zamanın biriktirdiği bu yansımalardır. "Yüzeye Dokunmak" fotoğraf çalışması, bu yansımaların peşinden koşuyor.
Darphane-i Amire binasında 08 - 16 Nisan tarihleri arasında açık olan sergi için Tansel Atasagun şunları söylüyor:
"İnsan bir binayı anlamaya çalışabilir mi? Ya da bir bina insanla iletişime geçebilir mi? Düyun-ı Umumiye'den İstanbul (Erkek) Lisesi'ne kitabının fotoğraf çekimlerine paralel yaşadığım bir başka süreç, bu iki sorunun peşinden gitmeme neden oldu. 25 yıldır İstanbul Lisesi binasında kursiyer, öğrenci, ziyaretçi ve eğitmen olarak bulunuyorum. Ancak bugün bulunmakla yaşamak arasındaki o görünmez kalın çizgiyi fark edebiliyorum. Acaba daha başka hangi mekanlarda sadece bir yer kaplamıştım?"
"Duyun-ı Umumiye'den İstanbul (Erkek) Lisesi'ne" Kitabı
"Duyun-ı Umumiye'den İstanbul (Erkek) Lisesi'ne" kitabında ise, Osmanlı borçlarının tahsili için kurulan Duyun-ı Umumiye İdaresi'nin 19.yy sonunda Cağaloğlu'nda yaptırdığı binanın 1933 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ne tahsis edilmesi, Prof. Dr. Zafer Toprak, Hasan Kuruyazıcı ve Levent Deniz'in yazılarıyla Duyun-ı Umumiye ve İstanbul (Erkek) Lisesi tarihçelerinden yola çıkılarak anlatılıyor.
İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı
Vakıf, mezun, öğretmen ve idarecilerin el birliği ile 1982 yılında kuruldu. Tümü İstanbul Erkek Liseli olan mütevellilerin amacı İstanbul Lisesi'nin eğitim kalitesini korumak, geliştirmek, 120 yılı aşan geleneğini devam ettirmek ve yaygınlaştırmak. Vakıf, İstanbul Lisesi'ne önemli boyutlarda maddi ve manevi katkılarda bulunuyor.
Tansel Atasagun
1968 yılında Hamburg'da doğdu. Orta ve lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1991 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Üniversite yıllarında çizgisini belirlemeye başlayan Atasagun'un, çalışmaları yerleştiği Marmaris'te disiplin kazandı. MARFOD Marmaris Fotoğraf Dostları Grubu'nun kurucuları arasında yer aldı.
2002 yılında fotoğraf projesi "Şehir Hayaletleri" ile İstanbul'a geri döndü. Tansel Atasagun, alternatif bir anlayışla yürüttüğü gezi programlarına devam etmekte, çeşitli dergi ve kitapların yapımcı-editörlüğünü yapmakta. Fotoğraf Vakfı'nın faal üyesi olan Atasagun, aynı zamanda eğitim kurumları ve kuruluşlarda fotoğraf dersleri vermeye devam ediyor. Yazıları, şiirleri ve fotoğrafları, çeşitli medya organlarında yayınlanıyor.
Çeşitli sergi ve fotoğraf gösterileri gerçekleştirmiş olan Atasagun en son, 2005 yılında yapılan, "Urban Berlin Martin Gropius Bau"-Realities:Focus İstanbul sergisine, İstanbul Bienali'ne ve "Tevakkuf" adlı çalışmasıyla 10.İstanbul Saydam Günleri'ne davet edildi. Danışmanlığını yaptığı "Şehir Eksik Kalacak" belgesel fotoğraf projesi şu sıralar sergileniyor ve internette yayınlanıyor.
İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı
T: 0212 514 01 47 (pbx)
|