Yunus Aran Konferansları 57. Buluşma: "Cumhuriyet Dönemi Tarih Yağması"
Yunus Aran Konferansları'nın 57. konuğu Özgen Acar, 23 Mart Çarşamba günü MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda bir sunum gerçekleştirecek.
Toplantılar
BAŞLANGIÇ TARİHİ: | 23 Mart 2016 |
YER: | MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Fındıklı |
ŞEHİR: | İstanbul |
DÜZENLEYEN: | Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğinde |
+ Ajandama Ekle |
Mimar Sinan Üniversitesi 1999 Mimarlık Bölümü mezunu mimar Yunus Aran'ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak için ve mesleki kariyerlerini mimarlık alanıyla kesiştiren farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla 2001 yılından bu yana her yıl düzenli olarak Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları'nın 57'inci buluşmasına Özgen Acar konuk olacak. Konferans, MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda 23 Mart 2016 Çarşamba günü saat 14:30'da izlenebilir. Katılım herkese açıktır ve konferansa giriş ücretsizdir.
İstiklal Savaşı devam ederken 1921’de Polatlı’ya kadar gelen Yunan Ordusunun top seslerinin Ankara’da duyulduğu günlerde, BMM başkenti Kayseri’ye taşıma kararı aldı. Bakanlıkların boşaltılıp kağnılarla taşınmanın başladığı o günlerde Mustafa Kemal Milli Eğitim Bakanlığına bir talimat göndererek “Hars (kültür) Müdürlüğünün” kurulmasını istedi. Bakanlığın topu topu on yedi memuru vardı. Dördü ile “Hars Müdürlüğü” kuruldu. Bu görevliler, Ankara içindeki tarihsel mirası toplayarak bugünkü Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin temelini attılar. Mustafa Kemal, ardından Tarih Kurumunu kurdurdu. Dil Tarih Coğrafya Fakültesini açtırdı. Arkeolojik kazıları başlattı. 1950’lerde köylerde “traktörler”, karayolu yapımında “dozerler” devreye girince, daha derin kazılan topraklardan tarihsel, kültürel, dinsel miras fışkırdı. Buluntular Kapalıçarşı’ya ulaştırıldı. Oradan da yurt dışına gönderildi. Bu gelişme kaçak kazıları teşvik etti. Örneğin 1960’ların ortalarında Uşak’ın köylerindeki 4 tümülüsten soyulan görkemli yapıtlar “Karun Hazinesi” adı ile New York Metropolitan Müzesi’ne satıldı. Bu olayı ortaya çıkarıp 23 yıllık uğraşıdan sonra geriye getirilmesini Özgen Acar sağlamıştır. Benzer bir olayda, Antalya’nın Elmalı ilçesinde 3 kişi kaçak kazı ile 1900 gümüş sikkeden oluşan bir define bulmuş, “Yüzyılın Definesi” denilen bu sikkelerin de 15 yıl sonra geri getirilmesi onun sayesinde mümkün olmuştur. Özgen Acar aynı zamanda Amerika’da saptadığı, Antalya Perge’den kaçırılan “Yorgun Herkül” heykelinin üstü ile anıtsal “Çelenkli Lahdini” Antalya Müzesi’ne, “Marsiyas Heykelini” Manisa Müzesi’ne ve “Erdek Torsosunu” da Bandırma Müzesi’ne kazandırmıştır. Yunus Aran Birlikteliği ve etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız. |