Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapı Sektörünün Yeşil Zirvesi EKODesign 2009 YEM'de

Küresel ısınmanın etkileri ve yol açtığı sorunların tartışılmaya başlandığı bugünlerde Yapı-Endüstri Merkezi, 2008 yılında başlattığı mimarlıkta ekoloji ve sürdürülebilirlik çalışmalarına EKODesign 2009 Konferansı ile devam ediyor.

yapi.com.tr

Toplantılar

Yapı Sektörünün Yeşil Zirvesi EKODesign 2009 YEM'de
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 16 Nisan 2009 09:00
YER: Yapı-Endüstri Merkezi, Fulya, İstanbul
DÜZENLEYEN: Yapı-Endüstri Merkezi
DİĞER BİLGİLER: T: (212) 266 70 70 F: (212) 266 70 10 EKODesign 2009 Konferansı’na katılım yalnızca davetiye ile sağlanabilecektir.
+ Ajandama Ekle

üresel ısınmanın etkileri ve yol açtığı sorunların tartışılmaya başlandığı bu günlerde Yapı-Endüstri Merkezi, 2008 yılında başlattığı mimarlıkta ekoloji ve sürdürülebilirlik çalışmalarına EKODesign 2009 Konferansı ile devam ediyor...

Ode Yalıtım ve Türk Ytong ana sponsorluğunda 16 Nisan 2009’da Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlenecek EKODesign 2009 Konferansı’nda kentsel planlama, mimarlık, yapı malzemesi ve gayrimenkul sektörlerinin yerli – yabancı liderleri yapı sektöründe “Yeşil” i konuşacak…

Yapı-Endüstri Merkezi, küresel ısınmanın etkilerinin ve yol açtığı sorunların tartışılmaya başladığı bu günlerde mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara dikkat çekmek; mimarlıkta ekolojik uygulamalar ve sürdürülebilirliği ön planda tutan güncel projeleri tartışarak yasal düzenlemelerin önünü açacak, Türkiye mimarlık ortamında ekolojik yaklaşımlara yönelik duyarlılık oluşturacak bir ortam ve kitlesel farkındalık yaratmak için, 2008 yılından bu yana düzenlediği etkinliklere EKODesign 2009 Konferansı ile devam edecek. Konferans, Türkiye ve dünyadan önemli mimar, mühendis, tasarımcı ve finansçıların yanı sıra Türkiye’nin yeşil binalar konusunda vizyonunu belirleyen kurumların temsilcilerini de konuşmacı olarak ağırlayacak. Yapı malzemesi, gayrimenkul, mimarlık ve planlama alanlarının üst düzey yetkililerinin yanı sıra kamu ve sivil toplum örgütlerini de buluşturacak olan EKODesign 2009 Konferansı’nda yeşil binalar; finansman, tasarım, mühendislik ve planlama boyutlarıyla ele alınacak.

Çevre Dostu Binalar Derneği ÇEDBİK’in katkılarıyla düzenlenen EKODesign 2009 Konferansı’nı; Türkiye’de yalıtım ve enerji verimliliği konusunda pek çok bilinçlendirme çalışması yürüten Ode Yalıtım, ürünleri ile kullanım sürecinde olduğu kadar üretiminde de çevre dostu olan Türk Ytong ana sponsor olarak destekliyorlar. Sunduğu BIM çözümleri ile sürdürülebilir ve yeşil tasarımı destekleyen Autodesk, çevreci ve sürdürülebilir binalardaki proje yönetimi ve danışmanlık çözümleri için “Yeşil Proje Yönetimi” hizmetlerini sunan Entegre Proje Yönetim Danışmanlık firmaları da sponsor olarak destekliyor.

Ülkemizde enerji etkin yapılaşma konusunda sektöre gelecek vizyonu çizmesi hedeflenen Konferans’a ayrıca Urban Land Institute (ULI) Türkiye ve T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) destek veriyor.

Yapı-Endüstri Merkezi her yıl düzenleyeceği EKODesign Konferansları’na, ülkemizde az sayıda olan Yeşil Bina uygulamalarının nitelik ve niceliğinin artması, kentlerin, bölgelerin, binaların tasarımında ekolojik tasarım ölçütlerinin uygulanması amacıyla devam edecek.
Yapı-Endüstri Merkezi bu alandaki düzenlediği etkinlikleri, çıkartacağı yayınlarla da destekleyerek ülkemizde yeşil binalara ilişkin bir gündem yaratmayı hedefliyor.

Katılımın yalnızca davetiye ile sağlanabileceği EKODesign 2009 Konferansı’na dair detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. 

Yapı-Endüstri Merkezi’nin ekoloji alanındaki çalışmaları…
Yapı-Endüstri Merkezi mimarlıkta ekoloji ve sürdürülebilirlik alanlarında kitlesel farkındalık yaratmak için 2008 yılından bu yana düzenli olarak etkinlikler gerçekleştirmektedir. Bu anlamda atılan ilk adım olan “Ekolojik Mimarlıkta Somut Adımlar” Sempozyumu ilgilileri tarafından büyük ilgi ile karşılanmıştır. Sempozyum; Foreign Office Architects’in kurucu ortağı Alejandro Zaera Polo ve Arup’tan David Height’ın da aralarında bulunduğu yerli – yabancı pek çok önemli konuşmacıyı ilgilileri ile bir araya getirmiştir. Bu etkinliği yeşil tasarım ve planlama alanında dünyanın bilinen en ünlü mimarı Dr. Ken Yeang’ın konuşmacı olarak katıldığı “Yeşil Tasarım ve Planlama” Konferansı izlemiştir.




EKODesign Konferansı Taslak Program:

09.00–09.30
 Kayıt ve Kahve İkramı 

09.30–09.45 Açılış Konuşmaları

Faruk Nafiz Özak, T.C. Bayındırlık ve İskân Bakanı*
Erdoğan Bayraktar, T.C. Başbakanlık ve Toplu Konut İdaresi Başkanı
Nihat Gökyiğit, Çevre Dostu Binalar Derneği Başkanı 
Haluk Sur, Urban Land Institute Başkanı
Turgay Tanes, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı

09.45–10.30 “Sürdürülebilir Kent Tasarımı için Entegre Tasarım Yaklaşımı”
David Height, İnşaat Mühendisi - Arup Londra, Yönetici

10.30–11.00 Kahve Arası

11.00–12.30 “Sürdürülebilir Yapılar için Sürdürülebilir Finansman” - Panel

Yönetici: Dr. Duygu Erten, İnşaat Mühendisi - Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı

Konuşmacılar: Selçuk Avcı, Mimar - AVCIARCHITECTS Kurucusu
Patrick van Dooyeweert, Yapı Mühendisi - REDEVCO Türkiye Başkanı
Şemsi Gürdenli, Ekonomist - Yapı Kredi Leasing Pazarlama Grup Başkanı

12.30–13.30 Öğle Yemeği

13.30–14.15 “İnsan Odaklı Yeşil Tasarım”
Thomas Auer, Sistem Mühendisi - Transsolar İklim Mühendisliği Ortağı

14.15–15.00 “Hedefler, Araçlar ve Gerçek – Bir İngiliz Perspektifinden”
Bill Gething, Mimar - Sürdürülebilirlik Ortağı
Feilden Clegg, Bradley Studios, RIBA Sürdürülebilirlik Danışmanı

15.00–15.30 Kahve Arası

15.30–17.00 “Türkiye için Yeşil Gelecek Öngörüleri” - Panel
Yönetici: Dr. Doğan Hasol, Y. Müh.(Mimar) - Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı
Konuşmacılar: B.Gül Deliktaş, Y.Şehir Bölge Plancısı - TOKİ Strateji Geliştirme Daire Başkanı
Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, Y. Mimar – İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi*
Prof. Dr. Haluk Pamir, Y.Mimar ve Çevresel Sosyal Bilimci - ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Temsilcisi*

17.00–17.15 Kapanış Konuşması

*İşaretli konuşmacılar henüz kesinleşmemiştir.



Konuşmacılar Hakkında:

David Height – Yönetici, ARUP

David Height, ARUP Londra’da Entegre Kentsel Tasarım Bölümü’nün Liderlerinden’dir. Dongtan Eko Şehir, Stratford Kent Planı, Vauxhall Cross & Lewisham Gateway gibi dünyaca önemli projelerin finansal kontrolü ve yönetimi kendisi tarafından gerçekleştirilmektedir. 25 yılı aşkın deneyimi tasarım, tasarım ve proje yönetimi alanlarında yoğunlaşmıştır. Temple Mills Depoları, CTRL, Hong Kong İstasyonu, Lantau, Havaalanı Demiryolu, Hong Kong; Pagbilao Güç İstasyonu; Philippines, Salford Quays, Manchester ve Amman’da otoyol projelerinde önemli roller üstlenmiştir. İnşaat mühendisi olan Height’ın çevre, sürdürülebilirlik ve kentsel planlama ve masterplan düzeyinde inşaat mühendisliği çözümleri üzerine ilgisi ve uzmanlığı bulunmaktadır. Height, Konferans kapsamında entegre tasarım ilkeleri ve ekolojik planlama üzerine konuşma yapacaktır.

Thomas Auer – Ortak, Transsolar GmbH, Almanya
Stuttgart Teknik Üniversitesi’nde İşleme Mühendisliği eğitimi alan Thomas Auer, Stuttgart, Münih ve New York’ta ofisleri bulunan Alman inşaat, enerji, tasarım danışmanlık şirketi Transsolar GmbH’nin ortağı ve yöneticisidir. Entegre yapı sistemleri ve binalarda enerji verimliliği konularında uzmanlaşan Thomas Auer, dünyanın dört bir yanında yenilikçi tasarımları ve düşük enerji kullanımlarıyla dikkati çeken projeler için enerji ve yapı hizmetleri kavramlarını geliştirmiştir. Almanya’daki projeleri arasında Frankfurt’taki doğal havalandırmalı ofis binası Hochtief Prisma, Bad Aibling’deki yeni spa ve Berlin Federal Dışişleri Bakanlığı dikkate değerdir.  Halen yapım aşamasında olan Winnipeg, Kanada’daki Manitoba Hydro Kulesi enerji yeterliliği konusunda Kuzey Amerika’daki en başarılı gökdelenler arasında gösterilmektedir. Transsolar’daki çalışmalarının yanı sıra Auer, Yale Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ders vermekte, sık sık konferanslar ve sempozyumlarda konuşmalar yapmaktadır. Auer Konferans’ta düşük enerji kullanımlı yapılar için yeni yöntemler konusunda bilgi verecektir.


Konferans Konusu: İnsan Merkezi Yeşil Tasarım
İnşaatlar ve yapılaşma gelişmiş ülkelerdeki enerji tüketiminin %40 ila 50sinin sorumlusu olsa da bu büyük sarfiyata rağmen her zaman hoş bir çevre oluşturmazlar. Gölgeliksiz cam cepheler insanları güneş ışığına maruz bırakırken enerji-yoğun havalandırma sistemleri de genelde gürültülüdür. Aynı zamanda, bu enerji-yoğun binalar çoğu zaman içindekileri gün ışığından ve doğal havalandırmadan mahrum bırakır.

Geniş duvar tabanlıklı bir mühürlü kutu elbette çok verimli olabilir. Ama bu mühürlü kutu insanların temiz hava, manzara ve gün ışığı ihtiyacını, kendi çevrelerini etkileyebilme isteklerini gözardı eder. Yeni nesil yeşil tasarımlar bu unsurları dikkate almalıdır. Yerel unsurlar, en son teknoloji ve yapı ürünleri çağdaş mimariye entegre edilmelidir.  Bu tarz entegre edilmiş tasarımlar mimarlarla mühendislerin aynı dili konuştuğu entegre edilmiş tasarım süreçlerine ihtiyaç duyar. Deneyim ve çağdaş bilgisayar destekli tasarım araçları bu yeni nesil yeşil tasarımın temellerini oluşturabilir.

Manitoba Hydro’nun Winnipeg, Kanada’daki KPMB Mimarlık tarafından yapılan merkez binası, Şam, Suriye’delki Atelier Lion tarafından yapılan Fransız okulu, Almanya’daki Behnisch Architekten tarafından ortaya koyması açısından önemlidir.


Bill Gething (Yüksek Mimar) – Sürdürülebilirlik Ortağı, Feilden Clegg Bradley Studios
Bill Gething, Cambridge, Corpus Christi College’da aldığı mimarlık eğitiminin ardından 1981’de Feilden Clegg Bradley Studios ofisine katıldı. 1983 yılında ofise ortak edilen Gething, ofisin sürdürülebilir tasarım adına kazandığı üne katkı yapan projelerin çoğuna dahil oldu. Gething, Bath’daki araştırmalardan sorumlu olduğu gibi Feilden Clegg Bradley’nin öncü çevreci yayını “The Environmental Handbook”a da çok önemli katkılarda bulundu. Royal Institute of British Architects (Başkanın Sürdürülebilirlik Danışmanı), RIBA Sürdürülebilir Gelecek Komitesi Başkanlığı ve Enstitü’nün Pratik, Politika ve Avrupa İlişkileri Komiteleri İklim Değişikliği Kurulu’ndaki üyeliklerinin yanı sıra Gething, BRE Global Sürdürülebilirlik Kurulu Başkanı ve idari kurulunun üyesidir. Büyük Britanya ve Avrupa’nın değişik yerlerinde sürdürülebilirlik üzerine sık sık konuşmalar yapan mimar, RIBA’yı konuyla ilgili çok sayıda milli komitede ve Avrupa Mimarlar Konseyi çalışma kolu “Çevreci ve Sürdürülebilir Mimari”de temsil etmektedir. Aynı zamanda Bath Üniversitesi’nde sürdürülebilirlik üzerine konuk profesör, Karbon Güven Akreditasyon Kurulu üyesi, Royal Institute of British Architects Başkanı ve EPSRC, Carbon Trust ortak çalışması Carbon Vision Araştırma Programı İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Konferans kapsamında Gething, sürdürülebilir mimarlık konusunda tecrübelerini ve yaklaşımını aktaran bir konuşma yapacaktır.
Profesyonel üyelikleri: RIBA (Royal Institute of British Architects): Konsey Üyesi, İngiliz Sürdürülebilir Gelecek Komitesi Başkanı, Pratik, Politika ve Avrupa İlişkileri Komiteleri İklim Değişikliği Kurulu Üyesi, BRE Global: Sürdürülebilirlik Kurulu Başkanı ve İdare Kurulu Üyesi, EDGE Komite Üyesi, ACE (Avrupa Mimarlar Konseyi): Çevreci ve Sürdürülebilir Mimari Çalışma Grubu Üyesi, Carbon Vision Angajman Grubu – Üye, Carbon Trust Akreditasyon Kurulu – Üye, Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu – Kurul Üyesi, DIAG – Üye, CIBSE Enerji Performans Grubu planlama takımı “ClimateLite” İcra Kurulu – Başkan, Carbon Buzz İcra Grubu – Üye

Konferans Konusu: Hedefler, Araçlar ve Gerçek – bir İngiliz perspektifinden
Çevreci hareketin Apollo 4’ün 1967’de dünyanın uzaydan çekilmiş ilk fotoğraflarını göndermesiyle popülerlik kazanması tesadüf değildir. İlk kez izole edilmiş, sınırlı bir kürede yaşadağımıza dair o çıplak gerçekle yüzleştik. O zamandan beri “One Planet Living” kavramında vücut bulan bu gerçek hem karşı karşıya kaldığımız sorunu, hem de ulaşmamız gereken hedefi içeriyor.
Başlarda alternatif hayat tarzları ve radikal bilim adamlarıyla ilişkilendirilen çevreci hareket özellikle son 3 yıldır giderek daha popüler ve ana akım konulardan biri oldu. Küresel emilimi azaltmak için ciddi girişimlerde bulunmaya başladığımızda, diğer sektörlerdeki finansal ve teknik güçlük göz önünde bulundurarak inşa edilmiş çevrenin bu azatlımda orantısız bir payı olması gerektiğini anladık. Tasarımcıların tasarımlarını radikal bir biçimde yeniden gözden geçirmeleri, yeniliklerin başarıları ve başarısızlıklarından yeni şeyler öğrenmeleri gerekiyor. Teoride olması gerekenle pratikte gerçekleşenler birbirinden çok farklı olabilir.
İngiliz hükümeti konuya yönelik politikalar biçimlendirmeye başladı. Daha da önemlisi İngiliz imar tahvillerinin enerji tüketimi ve karbon emisyonunda radikal bir değişiklik elde edebilmek için bir zaman planlaması da yaptı. Aynı zamanda, gelecekte salımı ne kadar düşürsek de mevsimin değişeceği gerçekliğiyle de karşı karşıyayız. Tasarımcılar hafifletme ve adaptasyonun tasarım gündemini gerek yeni yapılar, gerekse de var olanlar için ne kadar etkileyici olduğunu anlamak zorundalar.  İngiltere’de mimarlık mesleğine destek olmak amacıyla RIBA mesleği yönlendirecek genel bir çerçeve olarak daralma ve uyum prensibini benimsedi.
National Trust’ın yeni merkezi çevreci gündemin bir ofis binasının fiziksel tasarımını ve tasarım sürecinin kendisini nasıl etkileyebileceğinin bir göstergesidir. Bu bina tasarım prensiplerine, tasarıma yön verecek araçlara, daha da önemlisi binanın pratikte nasıl bir performansı olacağına dair değerli bilgiler sunan bir vaka analizi olarak gösterilir.
National Trust gibi aydınlanmış müşterilerce yaptırılan tekil örnekler, binaların çevreye rağmen değil, çevreyle uyumlu tasarlandığı daha zeki ve ilham verici bir mimariye işaret eder. Bu gibi binaların pratikteki performanslarını inceleyerek öğreneceklerimiz çevreci tasarımlar hakkındaki gerçekleri öğrenmek bakımından olduğu kadar sürdürülebilir bir gelecek için yapabileceğimizi de görselleştirmesi açısından çok değerlidir.



ODE Yalıtım
ODE Yalıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., inşaat sektöründe taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere 1986 yılında kuruldu. 1990 yılında ithalatçı, 1996’da ise üretici kimliğine kavuşan ODE, 120.000 m² açık, 35.000 m² kapalı alana sahip 5 modern üretim tesisi (ODEflex Üretim Tesisi, ODE R-flex Üretim Tesisi, ODE Isıpan Üretim Tesisi, ODE Ductflex Üretim Tesisi, ODE Membran Üretim Tesisi), 4.000’den fazla ürün çeşidi, yaygın bayi ağı ve uzman personeli ile yalıtım sektörünün en büyük üreticileri arasında yer almaktadır. Modern üretim tesislerinde gerçekleştirdiği üretimlerle ve farklı kullanım alanları için değişik özelliklere sahip geniş bir ürün gamı ile büyük bir üretici konumda olup, yapı ve tesisat sektöründe kullanılan tüm malzemeleri bünyesinde bulundurmaktadır. Modern üretim tesislerinde yaptığı kaliteli üretimlerin yanı sıra ODE, 2005 yılında hizmete giren 15.000 m² kapalı alana sahip lojistik merkeziyle de sevkıyat ve depolama konularında sektöründe lider konumdadır. Daha fazla bilgi için www.ode.com.tr


TÜRK YTONGTürkiye’nin en yüksek üretim hacmine sahip gazbeton üreticisi olan Ytong, uluslararası bir markadır. Üstün kaliteli, yenilikçi ve benzersiz ürünleri ile tüm dünyada değişmez ve güvenilir bir imajla tanınmaktadır. Türk Ytong Sanayi A.Ş., Alman Ytong Int. lisans ve ortaklığı ile 1963 yılında kurulmuş olup, Türkiye’nin ilk gazbeton üreticisidir. Ytong bugün İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Gaziantep ve Bilecik’teki fabrikalarında gerçekleştirdiği yüksek teknolojili üretim ile, ısı yalıtımı sağlayan, yanmaz, hafif-depreme dayanıklı ve çevre dostu ürünlerini yurdun dört bir yanına ulaştırmaktadır. Türkiye'nin yıllık Ytong üretim kapasitesi 1 milyon 440  bin m³ olup, uluslararası kalite standartlarına uygun olarak üretilmektedir. %25 Alman ortaklığı bulunan Türk Ytong; 46 yıldır konut, turizm, sanayi ve ticaret yapıları gibi çok geniş bir alanda Türk İnşaat Sektörüne çağdaş ve kaliteli ürünleri ile hizmet vermektedir.
www.ytong.com.tr


Yapı-Endüstri Merkezi
Yapı-Endüstri Merkezi, yapı malzemesi ve teknolojisi alanında çalışan bir bilgi merkezidir. 1968’den beri yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimlere hizmet vermektedir. Yapı Bilgi Merkezi, YEM Yayın ile yayınladığı sektörel yayınları, YEM Kitabevi, yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiği YAPI Fuarları, yıl bütününe yayılan çeşitli organizasyonları,  2001’ den bu yana hizmet veren kapsamlı ve uzmanlaşmış portalı www.yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org ile sektörün temel taşlarından birini oluşturmaktadır.
Daha fazla bilgi için: www.yem.net

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/yapi-sektorunun-yesil-zirvesi-ekodesign-2009-yemde_67262.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!