"Ne her zaman gördüğün gibi, ne de şimdi farkettiğin kadar."
Synesthesia: Antik Yunan’da syn (Birlikte) - aisthesis (algı/his/duyum)
Whatabout, Türkiye’nin farklı şehirlerinde “mikro kamusal alan” müdahaleleri ile kentsel davranışları, bütünsel/alışılmış algıyı ve şehir mekanizmasını yeniden oluşturmak, yönlendirmek ve ‘kent sistemine çomak sokmak’ için bir günlük mobil atölyeler serisi ve öğrenci forumu ile karşınızda!
Üst ölçekten düşünmeye son vermek ve öğrenci olmanın sınırlarını zorlamak isteyen herkesin davetli olduğu, herhangi bir elemenin yapılmayacağı atölyelere katılabilmek için, kontenjan dolmadan başvurmak gerekiyor. Başvuru için atölyenin yapılacağı şehri, okulunu ve ismini whataboutofficial@gmail.com 'a mail atmanız yeterli olacak.
Program: Bursa | 3 Nisan 2015 | Uludağ Üniversitesi | No.12 Evi Eskişehir | 5 Nisan 2015 | Haller Gençlik Merkezi Ankara | 7 Nisan 2015 | Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İzmir | 9 Nisan 2015 | Mimarlık Merkezi Mardin | 11 Nisan 2015 | Artuklu Üniversitesi
Whatabout ve Sinestezi atölyeleri için daha ayrıntılı bilgi edinmek için Whatabout Türkiye kurucusu Atıl Aggündüz'ün kaleme aldığı çağrı metnine göz atabilirsiniz:
"Herkese merhabalar! Ben Whatabout oluşumunun kurucusu Atıl. Atölyenin tüm detaylarını verebilmek adına, “birazcık” uzun bir yazı hazırladık. Lütfen sonuna kadar sabredip okuyunuz, hala aklınızda sorular olursa bizi özelden dürtünüz!
En baştan başlayayım :)
Whatabout, 2013’de kurduğum (Tam bu ay, 2. yaşımızı doldurduk. Parantez içinde kutlu mutlu olsun!) kolektif, sürekli bir arama, araştırma ve antrenman çalışmaları serisi. Dünyada yavaş yavaş kabul görmeye başlayan “Denetimsiz/denetmensiz eğitim” ilkesini kapsayan Türkiye’deki ilk öğrenci oluşumlarından.
Bu nedenle atölyeler süresince hiçkimse, hiçkimseye hiçbir şey öğretmez. Çünkü Whatabout temelinde eğitim, “aktarım” değil “paylaşım” esaslıdır. Öğrencilerin kendi aralarında yapacağı “bilgi paylaşımı” ve beyin fırtınalarının, aslında en temel eğitim olduğunu savunan bir deneysel çalışma pratiğidir.
Sanıyorum atölyeyle ilgili detayları vermeden önce, kısaca Whatabout mozağinin nasıl oluştuğu özetlemek gerek. Nasıl her şehire virüs gibi bulaştık, kısaca açıklayayım :) İstanbul’da tanıştığımız arkadaşlar bir yana, 2013 sonunda İzmir’deki Yaşar Üniversitesi öğrencileri olan Duhan ve Begüm’den aldığımız tatlı davetle, İzmir’deki ilk atölyemizi yaptık. Tadına varamadık, geçtiğimiz Kasım ayında ikinci İzmir atölyesini de İzmir Mimarlık Merkezi’nde yaptık. Orada efsane şeyler oldu. İzmir’deki atölye, 13 farklı üniversiteden, 8 farklı şehirden gelen arkadaşlarımız sayesinde bir atölyeden çok, bir buluşma niteliği taşıdı. Geçtiğimiz 2 yıldır oluşturduğumuz bu network, öğrenciliğimiz sonlanmadan doruk noktaya ulaşsın, 200 kişiye vuran bu ağı genişletelim, Türkiye turnesi yapalım dedik!
Bir atölyeler serisinden çok, bir mobil öğrenci stüdyosuna dönen Whatabout, Türkiye Turnesi boyunca aynı zamanda her şehirde “Sadece öğrencilerin katılabildiği” bir öğrenci forumu düzenleyecek. Bu forumlar, online olarak izlenebilecek ve katılıma açık olacak. Gelelim atölyeye!
ATÖLYE: Synesthesia; 3 Nisan’da Bursa, 5 Nisan’da Eskişehir, 7 Nisan’da Ankara, 9 Nisan’da İzmir ve 11 Nisan’da Mardin’de gerçekleşecek olan, 1 günlük mobil atölyeler serisi. Üst ölçekten düşünmek/tasarlamaktan sanıyorum bir çoğumuz bıktık. Sıra şehre insan ölçeğinden dokunmaya, düşünmeye geldi! Gün gün programları ve ihtiyaçları aşağıda detaylıca yazıyorum.
MEKAN: Bu kez mekanı değiştirdik, kalabalıklaştık, büyüdük, sokaklara taştık! Atölyenin 4’te 3’ünü harita üzerinde belli bölgeler belirleyip, sokaklarda geçireceğiz. (Harita ve bölgeleri, atölye başlangıcında hepberaber belirleyeceğiz, tabii ki. Şehri hiç bilmeden geldiğimizi unutmayın! :)
E tabii, hava durumu ne olursa olsun, tedbirli olmakta fayda var. Her şehirde, atölye sonuç ürünlerini tartışmak ve öğrenci forumunu gerçekleştirmek için de, ayarladığımız çalışma alanları var. Şehir şehir, en alta not edeceğim.
NOT: Yanlış anlaşılma olmasın, birkaç soru geldi. Herhangi bir konaklama yeri sağlama gibi bir durumumuz malesef yok. E tabi isterdik ki olsun, ancak sponsorsuz öğrenci atölyesi, fakir ama gururlu Whatabouterlar olarak herkes kendisi bir şekilde hallediyor. Biz İstanbul’dan hareketle gezecek olan 4 kişi, göçebe bir hafta geçireceğiz. Ben kendi masrafımı karşılayıp dahil olmak istiyorum turdaki birkaç şehire, diyenler için de teklif her zaman geçerli. Bekliyoruz!
KONU: Üst ölçekten tefrişler, yerleşim kararları almak kısmını es geçin. Biz öğrenciler olarak, denenmeyeni deneme peşindeyiz. Hatta Whatabout olarak; net olarak hiçbir şey üretme kaygımız yok. Tüm Whatabout’lar, hepimiz için birer arama çalışması. Deneyip başarısız olmak da bu işin fıtratında olabilir. Bu kez, şehrin içinde çalışacağız. Atölye başlangıcında belirleyeceğimiz bölgeler içerisinde, insan ölçeğinde “mekansal müdahaleler” ile “algı”yı değiştirecek çalışmalar yapacağız, ve bu müdahalelerin kent içindeki insan davranışlarını, alışılmış hareketleri ve basmakalıp kent algısını nasıl değiştirdiğini gizli kameralar ile kaydedeceğiz. Bu nedenle, Synesthesia, bizi virüs gibi kent içine dağıtacak, müdahaleler ve geri dönüşler [tepkiler] videolarımızı çektikten sonra atölyeye geri toplayacak.
Bir kahvehanenin içine 1 dakika klasik müzik dinletmek de bir mekansal müdahale iken, aynı zamanda bir iş hanının girişine şezlong koyabilirsiniz. Ya da bir restoranın tüm masalarını birleştirmeyi rica edip, müşterilerin alışılmış davranışlarının nasıl değiştiğini de izleyebilirsiniz. Video’ya çekebilmek kaydıyla. Böylece kentleri, kent sakinlerini ve kentlerin kurallarını konuşup, içinde bulunduğumuz kentler üzerine düşüneceğiz. PS: Rahat olun, şehir sizin, kurallar sizin, hayaller sizin. Tüm atölyeler serisi için kafaları açıp, ayakları yerden kesmeyi de göze alıyoruz. Uçuş serbest!
ATÖLYE PROGRAMI: Atölye günü sabahı 10:30’da bendeniz Atıl, size yarım saat sürecek bir kısa Whatabout özeti, neler yaptık, neler yapacağız ve “neler yapmalıyız” sunumu yaparak çalışmayı başlatacağım. 11:00’da bitmiş olur. Ardından kura çekerek 3 kişilik gruplara ayrılacağız. *Kura ile gruplara ayrılmak bir Whatabout geleneğidir. Ayrıca, sakın bizlerin çalışmayacağını düşünmeyin. Bizler de öğrenciyiz, ekiplere dahil olmak bizim de hakkımız! Saat 12:00 gibi kendi aramızda bi ön tartışma yapıp bitirmiş olursak, 12’de sokaklara dağılıyoruz. Demem o ki, 15:00 gibi videolarımızı çekmiş, sosyal deneylerimizi yapmış ve atölyeye dönmüş olmamız gerekiyor. Çünkü genelde final sunumlarının sonunu bir türlü getiremiyoruz! :) 17:00 gibi final sunumları da biterse (En geç, hani çok çok zorlarsak…) hemen öğrenci forumuna da başlayabiliriz. Bu aşama, online ve bedenen katılıma her daim açık ve izlenebilir olacak. Tüm sorunlarımızı, fikir, problem ve tüm önerilerimizi birbirimize anlatacağız. Bi nevi, grup terapi. Sonra da birbirimize sarılır ağlarız.
Önemli hatırlatmalar:
ARAÇ GEREÇLER * Lütfen yanınızda elinizdeki en iyi fotoğraf makinasını veya video çeken herhangi bir cihazı getirmeyi unutmayınız. (Mümkünse USB kabloları ile. Sonra sakata gelmeyelim.) * Bilgisayarlarınızı getirmeniz gerekiyor çünkü digital edit yapacağız. Bakarsınız ekstra başka üretimlere de girişiriz, ne olur ne olmaz yanımızda kalsın. * Rahat çalıştığınız kalemleriniz, eskiz defterleriniz vs. de yanınızda olursa efsane olur, hem de incelemiş oluruz birbirimizin defterlerini. * Evet evet eskiz defterlerinizi getirin yahu. Biz de getireceğiz. * Ayrıca, sunmak veya paylaşmak istediğiniz herhangi birşey var ise fikre ve teklife de oldukça açığız. Öğrenci forumu bunun için var.
SON VE EN ÖNEMLİ HATIRLATMACIK Oldu ya, eğer planlarınız değiştiyse ve gelemeyecekseniz ise bana bir an önce haber verirseniz, yedek listesindeki arkadaşlara haber veririm. Lütfen söylemekte çekinmeyin. Olur, insanlık hali, öğrenciyiz. Ama gelin. Bence gelin yani. Akşam da hepberaber çay çekirdek. Gelin derim ben.
Herhangi bir soru olması durumunda bana buradan (whataboutofficial@gmail.com) ulaşabilirsiniz. Gelişmeleri de hem Facebook, hem Twitter hesabından kontrol edebilirsiniz.
Hepsinin linki ise tam olarak şurada; https://twitter.com/WhataboutTR http://whataboutistanbul.tumblr.com https://www.facebook.com/whataboutistanbul
Lütfen iletişim kurmaktan çekinmeyin. Şimdilik böyle! Biz turneye hazırız! Whatabout Türkiye’yi geziyorken, bu fırsatı kaçırmak istemeyenlerle tanışmak için çok heyecanlıyız!
Sevgiler, Whatabout Türkiye ekibi!
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Atıl, Meriç, Alp ve Melodi, Kocaeli’den Sedanur, Uludağ’dan Aslıhan, Eskişehir Osmangazi’den Fenya, Ankara Hacettepe’den Fahranaz, İzmir Yaşar’dan Begüm, Melike ve Duhan, İzmir’den Mardin Artuklu elçimiz Asmin."
|