b>"ATA" adını verdiği Uzay Asansörü Projesi ile önce NASA, ardından Japonya Uzay Havacılık Dairesi JAXA'da, takım liderliğine yükselerek, ününü uluslararası platforma taşıyan ve 30 yaşında Tokyo Üniversitesi'nde doçentlik ünvanı alan genç Türk bilim adamı Serkan Anılır, yine geleceğe ışık tutacak bir projeyle Türkiye'ye geliyor.
Doç. Dr. Serkan Anılır, Tokyo Üniversitesi'nde üzerinde çalıştığı, elektrik, su ve hiçbir enerjiye ihtiyaç duymadan bir yıl boyunca normal yaşamın sürdürülebileceği, geri dönüşüm teknolojilerine dayalı "Altyapısız Ev" projesini ilk kez, Recycling İstanbul'06 Fuarı'nda anlatacak.
Uzay Asansörü projesi ile dünya bilim çevrelerinin dikkatini çeken Doç. Dr. Serkan Anılır, son çalışmasını anlatmak üzere İstanbul'a geliyor. İFO Fuarcılık'ın daveti ile, Türkiye'nin ilk ve tek Uluslararası Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı Recycling İstanbul'da bir konferans verecek olan Anılır, sunumunda, uzay istasyonlarından esinlenerek geliştirdiği ve "Altyapısız Yaşam Üniteleri"ni anlatacak. Deprem başta olmak üzere herhangi bir afet durumunda, altyapı bağlantıları tamamen çökse bile bir yıl boyunca hiçbir şebekeye bağlı olmadan elektrik, su ve ısınma gereksinimini karşılayacak evler yaratılmasına yönelik projenin en önemli özelliği, geri dönüşüm teknolojilerine dayanıyor olması. Proje, Türkiye gibi deprem kuşağında olan ülkeler için çok büyük bir öneme sahip bulunuyor.
Binaların, su, elektrik, kanalizasyon ve ısınma gibi altyapı ihtiyaçlarının herhangi bir şebekeye bağlı olmadan karşılanması prensibine dayanan projede, evlerin altyapı ihtiyaçları, uzay istasyonlarındaki gibi geri dönüşüm teknolojileri ile çözülüyor. Projeye göre, herhangi bir kanalizasyon altyapısı olmayan binadan çıkan atık su, yüzde 100 oranında arıtılarak yeniden kullanılabiliyor. Yine binalarda ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacı da geri kazanım yöntemleri ile karşılanıyor. Örneğin bu projede, evdeki insanların yaydığı ısı, enerji kaynağı olarak tekrar kullanılabiliyor.
Bilim dünyasında yeni bir çığır açmaya hazırlanan Doç. Dr. Serkan Anılır, "Altyapısız Yaşam Üniteleri Teknolojileri" projesinin tüm detaylarını, 22 - 25 Haziran 2006 tarihlerinde TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan Recycling İstanbul'06'nın açılışında anlatacak. Altyapısız ev projesinin, konferansı izleyecek firmaların işbirliği ile Türkiye'de de hayata geçirilebilmesi hedefleniyor.
Doç. Dr. Serkan Anılır
1973 yılında Almanya'da doğan, İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlayan Serkan Anılır, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü bitirdikten sonra,1996 yılında ileri teknoloji alanında yüksek lisansını tamamlamak üzere Almanya'da Bauhaus Üniversitesi'ne gitti. 1997 yılında mecburi stajını Avrupa Uzay Ajansı'nda yapan Anılır, şuan dünya yörüngesi üzerinde bulunan Uluslararası Uzay Merkezi'nin (ISS) aktif tasarımında yer aldı.
Anılır, 1999 yılında Uzay Asansörü projesiyle Japonya Tokyo Üniversite'sine doktora için başvurdu ve kabul edildi. Uzay Asansörü Projesi'nin ilk detaylı çalışmalarını master tezi olarak hazırlayan Serkan Anılır, Ekim 2000'de doktora çalışmasının sonuçlarını NASA'ya sundu ve NASA Teknoloji Grubu'na dahil edildi. Ardından, Amerikan Uzay Havacılık Dairesi'nin (NASA) " uzayda insan hayatı ve yerleşimi " ile ilgili SISCA Tasarım Grubu'nda 12 kişilik ekibin liderliğine yükselme başarısını gösterdi.
Uzay Asansörü ve Uzay Şemsiyesi gibi dünya çapında ses getiren önemli projelere imza atan Türk bilim adamı Serkan Anılır, NASA'dan sonra Japonya Uzay Havacılık Dairesi (JAXA) Uzay-Fizik Departmanı'nda takım lideri olarak görev yaptı. JAXA'da görev yapan 9 bin kişi içinde hem tek Türk, hem de tek yabancı bilim adamı olan Anılır, geçen yıl Tokyo Üniversitesi'nden gelen teklifi kabul ederek doçentlik ünvanı alıp, bilimsel çalışmalarını bu üniversitede sürdürmeye başladı.
|