Masiero'dan Drylight Serisi
Çamaşır Makinesiyle Sokakları...
Tepta'da Yeni Atama
Aydınlatmada Yeni Bir Boyut:...
TEPTA Aydınlatma'dan 25. Yıl Sergisi
TEPTA Aydınlatma’nın 25. yılı onuruna hazırlanan, küratörlüğünü Ulrike Brandi’nin üstlendiği “Gündüz, Işık, Gece” başlıklı sergi, İstanbul Modern'de üç ay boyunca gösterimde olacak.
Sergiler
TEPTA ofisiBAŞLANGIÇ TARİHİ: | 18 Ekim 2016 |
BİTİŞ TARİHİ: | 22 Ocak 2017 |
YER: | İstanbul Modern Sanat Müzesi |
ŞEHİR: | İstanbul |
DÜZENLEYEN: | |
DİĞER BİLGİLER: |
A: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy, İstanbul |
+ Ajandama Ekle |
Aydınlatmanın sanatsal ve estetik boyutuna duyulan ilgi sonucu 1991 yılında kurulan TEPTA Aydınlatma, 25. yıl kutlamaları çerçevesinde Türkiye'de ilk kez düzenlenecek bir ışık sergisine imza atıyor. İstanbul Modern Sanat Müzesi geçici sergi alanında yer alacak “Gündüz, Işık, Gece” başlıklı sergi, 18 Ekim 2016 - 22 Ocak 2017 tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Serginin yapım aşamasından görseller Temsilcisi olduğu tasarım odaklı markalar ile alanında öncü mimar, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren TEPTA’nın 25. yılı onuruna düzenlenen bu özel serginin küratörlüğünü, Almanya’dan UBL ve Brandi Institute’un kurucu direktörü, ışık tasarımcısı Ulrike Brandi üstlendi. Brandi’nin farklı saatler ve hava şartları altındaki ışıklar ile değişerek bambaşka duygulara bürünen İstanbul’un atmosferinden esinlendiği sergi için davetli katılımcıların “doğal ışık” kavramına yoğunlaşması istendi. Küratörün çağrı metninde yer alan konsept, katılımcıların doğal ışığı yeniden düşünerek yorumlamalarına olanak sağladı. “Doğanın ışığı günlerimize, gecemize yani tüm hayatımıza öncülük eder. Bizi sağlıklı ve mutlu kılar, çevremizi deneyimlememizi sağlar. Farklı atmosferler algılamamıza sebep olur. O halde tasarladığımız yapay ışık alanlarında neden gün ışığından daha çok şey öğrenmeyelim? Doğal ışığı taklit etmenin değil, ondan ilham almanın peşinde olalım.” - Ulrike Brandi Bu sergi, belirtilen kavramsal metin çerçevesinde şekillenen ve TEPTA’nın 25. yılına özel olarak tasarlanarak üretilen aydınlatma odaklı özgün işlerden (çeşitli yerleştirmeler ve ışık nesneleri) oluşuyor. Eserleri hayata geçiren mimar, tasarımcı ve sanatçılar ile işbirliğinde bulundukları firmalar şöyle sıralanıyor: - Tasarımlarında başta ipek olmak üzere tekstil malzemesini yenilikçi bir anlayış ve şiirsel bir estetik ile sunan Aqua firması ile mimarlar Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu birlikte çalıştı. - Çek topraklarının geleneksel cam işçiliğini çağdaş yorumlarla buluşturarak dünya çapında büyük ün kazanan Lasvit firması ile mimar Emre Arolat işbirliğinde bulundu. - Tasarımcı Tanju Özelgin, cam üretiminin sınırlarını zorlayan tasarımı, mimar Önder Kaya ışık kaynağına dikkat çeken nesnesi ve mimar Bilgehan Şenel İstanbul’un kentsel gelişimine ve inşaat yoğunluğuna odaklanan yerleştirmesi ile TEPTA markası için özel işler yarattı. - Hollanda’dan Brand van Egmond adına mimar William Brand ve Catellani & Smith markası adına İtalyan sanatçı Enzo Catellani ışık nesneleri ve yerleştirmeleri ile sergide yer aldılar. - Davetli sanatçılardan biri de çalışmalarını Los Angeles’ta sürdüren medya sanatçısı Refik Anadol. Anadol sergide, ışık ile algoritmayı birleştiren yerleştirmesini davetlilere sunacak. - Sahne tasarımcısı Christine Brandi ise iGuzzini firması ile birlikte bir ışık nesnesine imza attı. Hazırlık süreci 10 ay süren sergi, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin mekan desteği ile gerçekleştiriliyor.
Sergiye söyleşiler, filmler ve bir de yayın eşlik edecek Sergi paralelinde, katılımcılarla gerçekleştirilecek bir sohbet programı ve üretim süreçleri başta olmak üzere, aydınlatma konusuna odaklanan filmlerden oluşan bir gösterimi programı hazırlandı. Film programı, 5-6 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul Modern Sinema programı kapsamında izleyicilerle buluşacak. TEPTA Aydınlatma 25. yılı onuruna ayrıca, sergi eserlerini de içeren bir kitap hazırlıyor. Grafik tasarımı Yeşim Demir tarafından gerçekleştirilen kitapta, eserlerin tasarım süreçlerinin yanı sıra farklı mimar ve tasarımcıların aydınlatma alanındaki yazılarına yer verilerek bu alanda bir kaynak eser oluşturulması hedeflendi. Sergi Künyesi Mekan: Küratör hakkında: |