b>İlham Osman’ın Türkiye’deki sekizinci sergisi “Sarnıçtaki İstanbul”, Nakkaş Sanat Galerisi’nde açılıyor. Suluboya çalışmalarını Fındıkzade Sanat Atölyesi’nde sürdüren ressam İlham Osman, tablolarında daha çok denize, yelkenli gemilere, İstanbul’un çoğu zaman geçmişe uzanan arka sokaklarına, hayalle gerçek arasında salınan siluetlerine yer veriyor.
Sultanahmet Meydanı'nın hemen altında yer alan Nakilbent Sarnıcı'nda açılan Nakkaş Sanat Galerisi, 6. yüzyılda Konstantinopolis'in su yapı sisteminin bir halkasıydı. Uzun süren restorasyonu sonrasında bir sanat mekânına dönüştürülmüş olan sarnıç, İlham Osman’ın İstanbul’unu en iyi şekilde anlatabilecek sergi mekanı olarak düşünüldü.
İlham Osman 12 Haziran 1960’ta Andican, Hasan Kavak, Özbekistan’da doğdu. Devlet Nizamı adını taşıyan Öğretmenler Enstitüsü’nde Güzel Sanalar Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu. Bu tarihten itibaren aktif olarak resim çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda Sırdarya Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1985 yılında Taşkent “Nevruz Bayramı” karma sergisine katıldı ve ödül aldı.
1989 yılından itibaren İsfendiyar Haydar Atölyesi’nde çalıştı. Rusya Federasyonu, Çin, Bulgaristan, Özbekistan ve Türkiye’de birçok kişisel sergi açtı. Çalışmaları Rusya, ABD, Almanya, Ukrayna, Türkiye, Bulgaristan, Çin ve Kırgızistan’da özel koleksiyonlara alındı.
Ayşegül Üstünipek, İlham Osman için hazırlanan kitaba yazdığı önsözde sanatçının çalışmalarını şu şekilde anlatıyor; “İlham Osman’ın eserlerindeki samimiyet ilk anda izleyeni rahatlatıyor. Hiçbir zorlama yok, doğallık var. Hissedilen rahatlama olasılıkla bu doğallıktan kaynaklanıyor. Figürlere eşlik eden soyut çağrışımlar, kural tanımaz, özgürlüğe ermiş serbest renkler, oynaşan ışık, manzara içindeki yaşantılarla bütünleşen usta bir teknik!”
|