br/>
[laboratuar] performans sanatları araştırma ve proje laboratuarı, {Şehr’ü Evlad’üz-Ziyan: Kayıp Çocuklar Şehri} ile 30 Mayıs’ta Garaj İstanbul’da sahne alıyor.
Marc Caro ile Jean-Pierre Jeunet’nin aynı adlı filminden ilham alan ve bilim-kurgu sularında dolaşan {Şehr’ü Evlad’üz-Ziyan}’ın merkezinde “kayıp” teması yatıyor. Bu bağlamda, yoksunluğun bir eksiklik olduğu algısını kırmaya çalışan, “boş arsalarda devranlar kurmanın” dünyasına uzanan projenin bir diğer dikkat çekici özelliği ise ifade aracı olarak hareket ve metnin yanı sıra ışık, video, ses ve kostüm tasarımına yaslanıyor olması. Eserin reji ve koreografik tasarımı Şafak Uysal’a ait olmakla birlikte, arka plan çalışmaları Çağla Gülol, Ersan Ocak, Özgür Özakın, Umut Şumnu, Mehmet Ali Üzelgün, Doğuş Bitecik, Fulya Tekin ve Kerem Çetinel’den oluşan kalabalık bir kadronun imzasını taşıyor.
Sahne sanatları ve görsel sanatlar odaklı bir proje topluluğu olan [laboratuar], etkinliklerine 2003 yılında Ankara’da başladı. Topluluk, çağdaş dans, fiziksel tiyatro, film, video ve mimarlık gibi alanlardan beslenerek deneysel bir anlayışla hayata geçirdiği çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor. [laboratuar]’ın yaz başında Türkiye’de çağdaş dans alanında faaliyet gösteren pek çok önemli ismin buluştuğu Garaj İstanbul’da sahneleyeceği yeni proje: {Şehr’ü Evlad’üz-Ziyan: Kayıp Çocuklar Şehri}.
{Şehr’ü Evlad’üz-Ziyan}, ilk gösterimini, çeşitli ülkelerden binlerce mimar ve öğrencinin bir araya geldiği ve mimarlığın küresel gündeminin tartışıldığı UIA 2005 İstanbul 22. Dünya Mimarlık Kongresi kapsamında gerçekleştirdi. Bu kez Garaj İstanbul’un sunduğu mekansal olanaklara göre yeniden kurgulanmış haliyle sahnelenecek olan eser, Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme sürecine ilişkin saptamalardan ve bu sürecin başkent Ankara’nın şehir dokusuna yansımalarından yola çıkıyor. 1980 olayları sırası ve sonrasında yetişen bir kuşağın bakış açısıyla ele alınan çalışma, “kentsel temalar üzerine gecikmiş bir belgesel fantezi” olarak tarif ediliyor.
[laboratuar] Performans Sanatları
[laboratuar] Performans Sanatları, Araştırma ve Proje Laboratuarı işbirliğine dayalı bir proje topluluğu. Dans ve tiyatronun sınırları ve yaratım yöntemlerini daimi bir sorgulamaya tabi tutacak, sahne-üstü ve sahne-dışı deneysel çalışmalara imza atmayı amaçlıyor. İşleyiş itibariyle açık bir sistem öngören ekip, sürekli bir çekirdek kadro ile proje bazlı olarak işbirliğine girilen partnerlerden oluşuyor.
Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
|