Bilgi Mimarlık'tan Yapım Yönetimi...
İstanbul Bilgi Üniversitesi...
BİLGİ Mimarlık'tan Yapım Yönetimi...
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi Yüksek Lisans Programı
Benzeri yüksek lisans programlarından farklı olarak tarih, kuram ve eleştiriyi bütünsel olarak ele alan Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi Yüksek Lisans Programı'nın son başvuru tarihi, 1 Eylül 2015.
Toplantılar
BAŞLANGIÇ TARİHİ: | 1 Ağustos 2015 |
BİTİŞ TARİHİ: | 1 Eylül 2015 |
YER: | İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü |
ŞEHİR: | İstanbul |
DÜZENLEYEN: | İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi |
WEB ADRESİ: | |
DİĞER BİLGİLER: |
A: Eski Silahtarağa Elektrik Santrali, Kazım Karabekir Caddesi No:2 Eyüp 34060 İstanbul |
+ Ajandama Ekle |
Programın tanıtım sayfasında şu bilgilere yer veriliyor: İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi Yüksek Lisans Programı, mimarlık teorisinin eksen olduğu bir hedef tanımına ve ders içeriğine sahiptir. Bunun anlamı, program ana ekseninde fiziksel çevrenin historiyografik kavranışıyla yetinilmeyip, teorinin de tarihselleştirilmesinin amaçlandığıdır. Mimarlığı kuramsallaştırırken modern öncesi dünyayı değil, en geniş anlamıyla moderniteyi ele alışı ise programın diğer bir eksenini oluşturur. Bu yaklaşımın öncelikle uzak geçmişle değil, güncel mimarlık meseleleriyle uğraşmak hedefine yönelik bir tercih olduğu söylenebilir. Program kapsamında “güncellik” tanımının da 15. yüzyıl Osmanlı mekan geleneği ile başlayan ve bugüne - günümüz Türkiye’sinin mekansal pratiklerine kadar uzanan aralıkta ele alınması öngörülmektedir. Böyle bir “genişletilmiş” modernite kavramının değişim-dönüşüm olgularını görmeyi en azından kolaylaştırması hedeflenmektedir. Öte yandan, programın bu çok belirgin epistemik tercihinin kaçınılmaz olarak “yer”i görmeyi gerektirdiği de aşikardır. Dolayısıyla, modernlik - sadece ait olduğu zamansallıkta değil, varlık kazandığı “yer”de - kentsel ve metropoliten ortamda, irdelenecektir. Programın akademik yaklaşımını benzeri yüksek lisans programlarından farklı kılan temel özellik, mimarlık alanındaki üç ana söylemsel pratik olan tarih, kuram ve eleştiriyi bütünsel olarak ele alma çabasıdır. Aslında bu çerçevenin dünya ölçüsünde yaygınlaşmasına karşın, mimarlık tarihi programları çoğu zaman birer yapılar tarihi ve üslupsal analizler disiplini olarak işlenmektedir. Bu geleneksel yaklaşımdan farklılaşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi Yüksek Lisans Programı kapsamında, modernitenin problematikleri, kentsel ve metropoliten mekansal geleneklerin değişim, dönüşüm ve üretimi üzerinden sorgulanacaktır.
ALES (GRE/GMAT) Sınavı Belgesi: ALES en az 55, veya, GRE en az 610 veya en az GMAT 450 puan almış olmak. İngilizce Yeterlilik Belgesi: KPDS en az 70, ÜDS en az 70, TOEFL IBT en az 79, TOEFL CBT en az 155, TOEFL PBT en az 470, IELTS en az 6 puan almış olmak (Yabancı dil belgesi olmayanlardan İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin sınavında yeterli olmaları beklenecektir. Programa kabul edilip yabancı dili yeterli olmayanlar için İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği kapsamında Hazırlık sınıflarının ilgili kurlarından yararlanma imkânı olacaktır. BİLET sınavından en az 70 alınması gerekmektedir.) Portfolyo: Adaylardan, ilgilerini, becerilerini, eğilimlerini en iyi şekilde temsil edeceğini düşündükleri görsel, işitsel ve yazılı çalışmalarını bir portfolyo formatı içinde hazırlayarak sunmaları beklenmektedir. Portfolyoların A4 veya A3 formatında hazırlanması tavsiye edilmektedir. Niyet Mektubu: Adayların programa başvuru nedenlerini, beklentilerini ve program kapsamındaki ilgi alanlarını ve tez çalışması dahilinde odaklanmak istedikleri çalışma konularını anlatan bir sayfalık 1500 kelimelik bir metin. Referans Mektubu: Adayların tercih edecekleri 2 kişiden kapalı zarf içinde getirecekleri, kendileri hakkında kanaat bildiren mektup. Mülakat: Programa başvuru dahilinde yukarıda listelenen tüm belgelerin teslim edilmesini takiben, öğrencilerin mülakata girmeleri de beklemektedir. Program, tüm disiplinlerden gelen katılımcılara açıktır. Başvuru Tarihleri: Mülakat Tarihleri: Online başvuru için tıklayınız.
|