b>İstanbul Fotoğraf Merkezi, Inta Ruka'nın “Karşılaştığım İnsanlar” başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Serginin küratörü Irena Buzinska (Letonya Ulusal Sanat Galerisi), Inta Ruka ve sergi ile ilgili şunları söylüyor:
"Ruka’nın fotoğraflarındaki karelere ve imgelere uygun eşanlamlı bir sözcük bulmaya çalıştığımda, seçimim ‘zorlanmamışlık’ kelimesi üzerinde yoğunlaştı. (Tabii ki Ruka’nın fotoğraflarında da saklı bulunan bu zorlanmamışlık duygusu, bizim gözlerimizin önünde görsel bir çekicilikle sürekli akıp giden hayat tiyatrosunun karşısında öncelikle Ruka’nın serbest ve açık davranışları ile yaratılmıştır.)
Ruka’ya, bu çağdaş kişilerin portlerini üretebilmesinde, hangi profesyonel özellikleri yardımcı olmuştur? New York Modern Sanatlar Müzesi küratörü John Szarkowski, ‘fotoğraf, gözün, aklın ve içsel bakışın bir harmanıdır ’ der. Ruka gözü ile modelini kompozisyonun içine serbestçe ve doğal olarak yerleştirebilmektedir (aslında modellerin fotoğraf karesine uyacak tarzda kendi pozlarını vermeleri rastlanmadık bir durum değilse de, bu zaten sanatçının güzellik ve doğallık kriterlerine uygundur). Akıl ve profesyonel deneyim, gereksiz duygusallıktan uzaklaşarak belgesel bir yaklaşımla gözlem yapmayı sağlar. İçsel bakış ise, sanatçının bir aile albümü durumunu somut verilere dayandırabildiği sanatsal bir yapıta çevirebilmesine olanak sağlar. Ortaya çıkmakta olan karenin içeriğini ve genel zaman duygusunu algılayan bir kişi olarak Ruka, bu eşsiz durum karşısında hayranlık uyandırmakta başarılı olabilmektedir.
Bazı basit sonuçlar. Hayat tiyatrosu ve onun aktörleri İnta Ruka’nın vizyonunda rollerini kaybetmezler. O’nun fotoğraflarında ölümsüzleşen günlük görüntüler, hiçbir zaman kritik günlük haber hikayelerine dönüşmez. Ruka tarafından fotoğrafları çekilen kişiler kendilerine duydukları güven ile bizleri etkilerler. Ruka’nın dikkatinin odak noktası ile bizler o fotoğraf karelerinde kişilerin kusurlarını, zayıflıklarını, hatta çaresizliklerini görebiliriz. Ve tabii bir başka sonuç: Bize bir an için, bir insanın doğal görüntü ve duygusu hatırlatıldığından, artık biz düşündüğümüz gibi değilizdir. Sanatçının fotoğrafları, en azından bana, dünyanın gerçek özünü keşfetmeme yardımcı oldu. Doğal, zorlanmamış insan. Sadece bir kelime değil, bir betimleme, bir kare bir görsel imge".
Inta Ruka
1973-76 "Riga Business School", terzilik sertifikası
1979-82 Riga "V.E.E." studiosunda, Gunãrs Birkmanis önderliğinde eğitim ve çalışma
1981'den beri "My Country People" fotoğraf serileri çalışmaları
1983-84 "Riga" Fotoğrafçılar Grubu üyesi
1984-88 "Ogre", Ogre (LETT) Fotoğraf Stüdyosu üyesi
1985'den beri Riga Grup "A" üyesi
1986-88 Vladivostok, UdSSR de serbest fotoğrafçı olarak çalışma
1990'den beri Letonya "Designer Association" Üyesi
1998 "Hasselblad Foundation" ödülü
1999 Letonya "Kültür Vakfı" "Spídola-Award" ödülü
2000 "People I happened to meet" fotoğraf serisine başlangıç
2002 Villa Walberta, Feldafing (D) Bursu
2004 Riga Devlet Sanat Müzesi'nde Egon Spuris ile birlikte sergisinden dolayı
"Letonya Yılın Ödülü"
2004'den beri "Amalias Street 5" Fotoğraf Serisi
|