img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\etkinlik\52258.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>Avrupa Birliği tarafından desteklenen araştırma projesi Gau:di (Governance, Architecture and Urbanism : a Democratic Interaction) kapsamında düzenlenen « 13. Uluslararası Mimarlık Müzeleri Konfederasyonu Konferansı » 8-10 Kasım 2007 tarihleri arasında Paris’te gerçekleşecek.
Arşivciler, mimarlar, mimarlık tarihi araştırmacıları, bilişim teknolojileri çalışanları gibi meslek gruplarından kişileri biraraya getirecek konferansta; dijital mimari arşivlerinin kullanımı ve uzun dönem koruması gibi konular tartışılacak.
Genel olarak dijital arşivler için araştırmacılar yıllardır korumaya yönelik faaliyetlerde bulunmaktalar. Ancak mimari alanında varolan ürünlerin dijital dosyalarındaki yapısal karışıklık, 3 boyutlu model, animasyon, karma teknik gibi bir çok türe ait belgenin bulunması ve sayıları gittikçe artan mimarlık bürolarının yarattığı kalabalık yüzünden tam anlamıyla bir yapı oluşturulabilmiş değil. Arşiv ve korumaya yönelik farkındalığın artırılması mimarlık bürolarının gündem maddesi arasına girmekte zorlanıyor. Konferans da bu noktadaki eksiklikliklerin giderilmesi için stratejiler oluşturmak adına düzenleniyor.
Konferansta, Gau:di programı kapsamında gerçekleştirilen projelerden örnekler sunulacak. Gau:di programı 2002 yılından bu yana mimari arşivlere sahip Avrupalı kurumları biraraya getiriyor. 2004 yılından beri www.architecturearchives.net adresinin açılmasıyla daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulan programda; 2005’ten beri de Wilkinson Eyre, Mario Botta, Alfonso Mercurio, Cesare Valle gibi mimarların arşivleri üzerine çalışılıyor.
Mimari ve dijital arşivleri konu alacak konferansa; makale yazarak katılmak mümkün. Makale konuları olarak; mimarlık bürolarında elekronik data yönetimi ve dijital arşivleme; dijital arşivlerin korunması ve erişimin sağlanması; araştırma projeleri için dijital arşivlerin değerlendirilmesi, yaygınlaştırılması ve sergilenmesi başlıkları belirlenmiş.
En az 20 en çok 30 dakikalık sunumlar halinde hayata geçirilecek makaleler, Fransızca ya da İngilizce olarak ; mimarlık arşivlerinin korunmasına, devam eden ya da tamamlanmış arşivlerden örneklendirmelere yönelik olacak. Mühendislik ve tasarım gibi yakın disiplinlere ait projeler de kabul ediliyor.
Bu çalışmaların sunumlarının dışında ; konferansta farklı ülkelerde yapılan işlerden de örnekler gösterilecek. Plan dosyalarının korunması, tarihi araştırma için değerlendirmeler ve kamuya sunum teknikleri hakkında da fikir alışverişinde bulunabilecek.
Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
|