Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

13 İlçede 13 Yaz Atölyesi

Atölye Muğla Bir, yaz boyunca kentin farklı karakterdeki 13 ilçesinde, kırsal kalkınmayı hedefleyen 13 atölye düzenliyor. Farklı tasarım disiplinlerinden katılımcılarla gerçekleşecek atölyeler, Temmuz başından Ekim sonuna kadar sürecek.

yapi.com.tr

Buluşmalar

13 İlçede 13 Yaz Atölyesi
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 10 Temmuz 2017
BİTİŞ TARİHİ: 20 Ekim 2017
ŞEHİR: Muğla
DÜZENLEYEN:

Atölye Muğla Bir

WEB ADRESİ:

https://muglabir.com

DİĞER BİLGİLER:

atolye@muglabir.com

+ Ajandama Ekle

Atölye Muğla Bir ekibinin '13 İlçede 13 Yaz Atölyesi' için kaleme aldığı çağrı metni ve bilgiler şöyle:

Ege’nin tarihi ve kültürel değerleri ile katmanlar üstü deneyimlerine açık kenti Muğla’da bu yaz farklı bir atölye deneyimi yaşamaya ne dersiniz? 

Bu atölye deneyimlerinde konularında uzman yerel ve misafir aktörlerle eylem halinde olarak, Muğlalılarla etkileşim kuracak ve kente bambaşka bir açıdan bakacaksınız. 13 ilçede 13 Yaz Atölyesi ile hem kırsalı ve insanlarını tanıyacak, doğayı gözlemleyecek hem de atölye ve saha çalışmaları doğrultusunda tasarım kültürünün gelişmesiyle kırsal kalkınmayı amaçlayan doğa ve insan dostu bir sürecin parçası olacaksınız. 

Atölyelerde, 13 farklı tasarım disiplininden yürütücüler, katılımcılar, belediye birimleri, yerel oluşumlar ve halk bir araya geliyor. Her atölyenin kontenjanı 30 kişiyle sınırlı olup; gün içindeki toplantı, film gösterimleri ve tartışmalara katılım kırsalda yaşayan herkese ve Muğla’da çalışma yapan sivil oluşumlara açık olacak.

Bu yaz atölyeleriyle 13 projeye ilişkin yerel deneyimlerin, ilgili tasarım disiplininden misafir yürütücüler ve katılımcıların donanımlarıyla zenginleşmesini amaçlıyoruz. Bunun için hep birlikte sorunları tespit edip tarafların istek ve beklentilerini araştırarak çözüm üreten tasarımlar geliştireceğiz. Atölyelerden elde edeceğimiz çıktılar ve yeniden üretimlerle kış döneminde oluşturacağımız sergi ekseninde proje taslakları oluşturulacak. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri ile koordineli olarak çalışmalar yürütülecek.

Atölye Takvimi ve Yürütücüler

Yerel ve misafir aktörlerin tekil ve kolektif olarak yer alacağı atölye süreçlerinde mimari tasarımdan animasyon çalışmalarına, grafik tasarımdan kent planlamaya, enstelasyon kurgularından haritalamaya, yazarlıktan hikâye anlatımına dek birçok disiplin bulunuyor. 

10-14 Temmuz 
Köyceğiz Beyobası’nda, Kırçiçeği* için İnfografik Atölyesi
Şener Soysal, Selim Tanrıseven 

17-21 Temmuz
Milas Kızılcayıkık’ta, Sarıkız* için Mimari Tasarım Atölyesi
Bilge Kobaş

24-28 Temmuz
Yatağan Bozüyük’te Hemşehri için Sözlü Tarih Atölyesi
Figen Sucuoğlu

31 Temmuz - 04 Ağustos
Datça Sındı’da, Sepet* için Yemek Tasarımı Atölyesi 
Mert Cığızoğlu, Can Güvenir

07-11 Ağustos
Menteşe Merkez’de, Bahçe Kent* için Planlama ve Mimari Tasarım Atölyesi 
Ali Faruk Göksu, Deniz Çiler Erkan

14-18 Ağustos
Bodrum Ortakent’te Sarnıç* için Koruma Atölyesi
Deniz Çiler Erkan, Oya Pakdil

21-25 Ağustos
Kavaklıdere Menteşe’de Tasarla Tak için Ürün Tasarımı Atölyesi 
Burcu Büyükünal

11-15 Eylül
Marmaris Hisarönü’nde, Sefertası için Sistem Tasarımı Atölyesi 
Pınar Öncel, Tuna Özçuhadar

18-22 Eylül
Ula Esentepe’de, Çambalı** için Animasyon Atölyesi
Seçkin Tombak, Yuvacan Atmaca, Elif Gökçen Tepekaya 

25-29 Eylül 
Fethiye Kayaköy’de Katman için Oyun Tasarımı Atölyesi 
Suat Batuhan Esirger, Umut Demirci, Baran Yıldız

02-06 Ekim
Dalaman Kapukargın-Dalyan Rotasında Güzergah için Bisikletli Seyir Defteri Atölyesi 
Hazal Öztetikler

09-13 Ekim
Ortaca Dalyan
Ekincik Rotasında Yeşil Yolculuk için Deneyim Tasarımı Atölyesi 
Emre Gündoğdu, Merve Gül Özokçu

16-20 Ekim
Seydikemer Girmeler’de Mitoloji için Hikaye Anlatımı Atölyesi 
Işıl Aydın Gündoğdu

* Bu atölyelerde, katılımcıların kişisel bilgisayarlarını getirmeleri gerekmektedir.
**Bu atölyede katılımcıların kişisel kamera ve fotoğraf makinelerini getirmeleri gerekmektedir.

Atölye İçerikleri

Beş gün sürecek atölyede birinci gün katılımcıların karşılanması, tanışma ve kamp kurulumları ile başlıyor. Konaklama alanımızda temel kampçılık bilgilerini öğrendikten sonra çadır kurulumunu yaparak, köy meydanında film gösterimi gibi etkinliklerle ve ortak akşam yemeği sırasında birbirimizle ve köy halkıyla tanışacağız. Atölye Muğla Bir’i ve atölyenin içeriğini ev sahiplerimiz olan köy halkına anlatacağız.

İkinci gün, atölye konusu ile ilgili yapılan çalışmalar, bilgi ve deneyimler, belediye personeli, yürütücüler ve yerel oluşumlar tarafından bizlere aktarılıyor. Konu ile ilgili istekler, ihtiyaçlar ve beklentiler dile getiriliyor.

Üçüncü ve dördüncü gün, tasarımcılar üretim yapmaya odaklanıyorlar. Grup çalışmaları ve yaratıcı atölye yöntemleriyle bu iki gün, fikir ve eskiz üretimleri, atölye çıktılarına evriliyor.

Beşinci gün, yapılan çalışmalarla ilgili sunum ve sergi kolektif biçimde hazırlanıp katılımlı ortamda paylaşılıyor, kamp alanımızı topluyor ve genel temizliği birlikte yapıyoruz.

Tüm bu süreç, her atölyenin konusuna ve bulunduğumuz köye göre farklılaşan saha gezileri, söyleşiler, film gösterimleri ve ani atölyeler ile zenginleşiyor. Çalışmaya eklemlenen ani atölyelerle; kendimizi köyün bağ bahçe işlerine yardım ederken, yoğurt mayalarken, yoga yaparken, çiçek dizerken ya da geçmiş uygarlıkların izlerini takip ederken buluyoruz !

Tüm atölyelerin içerikleri güncellenmektedir. Atölye detaylarını, www.muglabir.com adresinde, '13 İlçede 13 Atölye’ başlığı altında inceleyebilirsiniz. 

Süreç Nasıl Belgelenecek? 

Çalışmalarda bulunan aktörler içinde yürütücülerden katılımcılara, yerel işbirliklerinden muhtarlara, köy halkından yerel yönetime, geniş yelpazede konuşmacılar ile radyo kurgusu tüm süreçleri canlı olarak kayıt altına alacak. Radyoya ek olarak güncel fotoğraflama ve video kurguları ile anlık ve periyodik olarak bellek güncellenecek.

Konaklama Nasıl Olacak?

Beşer gün sürecek atölyelerde dört gece konaklama, atölyelerin gerçekleşeceği köylerde tarafımızdan sağlanan çadırlarda yapılacak. Yeme içme, kolektif çalışma ve üretim yaklaşımı köylülerle birlikte düzenlenecek. 

Atölyelere Katılım Ücretli mi?

Atölyelere katılım ücretsizdir. Şehirlerarası ulaşım ücretleri ise katılımcılar tarafından karşılanmaktadır.

Nasıl Başvurabilirim? 

Hayatınız tasarım kavramı etrafında ilerliyor, modern yaşamın rutin temposunu yaşıyor, kırsalın da gelişmesi gerektiğini düşünüyor ve anlatılan içeriklerde çalışmak için yeterince heyecana sahipseniz www.muglabir.com adresinden atölye süreçlerine dair detayları görebilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz. 

Başvuruların değerlendirilmesi niyet mektubu öncelikli olarak, varsa öz geçmiş ve portfolyo da göz önüne alınarak yapılacaktır. Başvuru yapan kişilerin Hemşehri Birliği’ne üye olmaları ve başvuru formunu eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Başvurular, tüm tasarım disiplinlerinden katılımcılara açıktır. 

Birden Çok Atölyeye Başvuru Yapabilir miyim?

Niyet mektubunuzda; her atölye için katılım amacınızı, kırsala ve üretim kültürüne dair makro/mikro ölçekte düşüncelerinizi, atölyelere katılma niyetinizin gerekçelerini, varsa bu konuyla ilgili daha önce yaptığınız araştırma ve çalışmaları, atölyeye nasıl katkıda bulunacağınızı belirterek birden çok atölye için başvuru yapabilirsiniz.

Katılımcıların Dikkat Etmesi Gereken Konular

Atölyeler, kırsal alanlarda düzenlenecek. Köy halkı ve muhtarlar, bu atölyelerde bizlere ev sahipliği yapacakları için çok heyecanlılar. Yemekleri hazırlayacak olan hamarat teyzeler şimdiden hazırlıklara başlamış haldeler. Atölyeler kapsamında, köydeki misafirliğimiz süresince nezaket göstermemiz gereken birkaç konu şöyle:

- Doğaya Saygı: Minimum atığı amaçlıyoruz. Ardımızda özellikte plastik ambalaj bırakmak istemiyoruz. Bu nedenle, kamp alanında plastik tabak, çatal, bardak gibi malzemeler kullanmayacağız. Herkesten bireysel kullanım için su matarası ya da termos getirmesini rica ediyoruz. Porselen bardak, tabak ve çatal ise tarafımızdan karşılanacak.

- Köy Yaşamına Uyum: Kıyafetlerimizin abartılı kısa veya açık olmamasına özen göstermeliyiz. 

- Ortak Çalışmalar: Çadır kurulumu ve toplanmasıyla çevre temizliğini hep beraber yapacağız.

- Çevre Şartları: Güneş koruyucusu ve şapkamız mutlaka yanımızda bulunmalı. Saha çalışmaları ve geziler için rahat edeceğiniz ayakkabıları getirmenizi öneririz. Kamp alanlarında sivrisinek ilaçlaması yapılacak fakat sivrisinek koruyucusu getirmenizi öneriyoruz.

- Bilgisayar Kullanımı: Bilgisayar, kalem, eskiz defteri, varsa fotoğraf makinesi gibi bireysel malzemelerinizi, özellikle belirtilen atölyelerde getirmenizi bekliyoruz.

- Alerji ve Hastalıklar: Alanlarda gerekli temizlik ve ilaçlamalar yapılacak. Ancak çeşitli alerjik rahatsızlıkları ve hastalıkları olanlar ilaçlarını yanlarında getirmeliler.

- Deniz Kıyafetleri: Çalışmaların yapılacağı yere göre, süreç esnasında anlık sürprizler ve süreç sonuna denk gelecek deniz ve kumsal için yanınızda mayonuzu ve çeşitli güneş kremlerinizi getirmenizi öneririz.

- Müze Kart: Saha gezileri ve anlık gelişen ani atölye mekanları olarak antik yerleşimlere ziyaretlerimiz olacak, müze kartlarınızı yanınızda bulundurmakta fayda var.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/13-ilcede-13-yaz-atolyesi_160109.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!