Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2011 Türkiye Çelik Yapı Tasarım Ödülü, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın Oldu

2011 Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil edecek projeyi belirlemek üzere, TUCSA tarafından açılan Türkiye Çelik Yapı Tasarım Yarışması’nda, Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası, rakiplerini geride bırakarak birinci seçildi.

yapi.com.tr
2011 Türkiye Çelik Yapı Tasarım Ödülü, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın Oldu

2011 Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil edecek projeyi belirlemek üzere, Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından düzenlenen, Türkiye Çelik Yapı Tasarım Yarışması’nda, Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası, rakiplerini geride bırakarak birinci seçildi.

Türk Yapısal Çelik Derneği’nin, üyesi olduğu Avrupa Yapısal Çelik Birliği-ECCS’in iki yılda bir düzenlediği ECCS Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödülleri’ne, Türkiye’den katılacak projeyi seçmek amacıyla açtığı Türkiye Çelik Yapı Tasarımı Yarışması’na bu yıl 7 proje katıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Merkezi Derslik Binası; Erzincan Havaalanı İç ve Dış Hat Terminal Binası; Bursa Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı; Turuncu Ev; RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Binası; Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminali; Kayseri Batı İlçe Terminali projelerini değerlendiren jüri, oybirliği ile Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası ’nı birinci seçti.

Kazanan eserin müellifi, ödülünü; ECCS'nin yıllık genel kurul toplantıları kapsamında, 22 Eylül 2011 günü Almanya’nın Potsdam kentinde gerçekleşecek olan European Steel Design Awards 2011 (Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödülleri) töreninde alacak.


Proje Bilgileri

Yatırımcı:
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (Limak-GMR-Malasia Airport Ortak Girişimi)
Mimari Tasarım: Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı
Yapısal ve Sismik Tasarım: ARUP Türkiye & Los Angeles
Yüklenici: Limak-GMR Joint Venture
Çelik Müteahhitleri: Atak Mühendislik, Cemdemir, Mim Mühendislik, Tabosan, Temsan


TUCSA TÜRKİYE ÇELİK YAPI TASARIM ÖDÜLÜ 2011 - JÜRİ TOPLANTISI TUTANAĞI

Türkiye Çelik Yapı Tasarım Ödülü 2011 Jürisi, 21.03.2011 Salı günü Türk Yapısal Çelik Derneği’nin Altunizade’de bulunan genel merkezinde toplandı. Prof. Dr. Hasan ŞENER’in yarışma jürisinden çekilmek üzere vermiş olduğu dilekçe jüri tarafından değerlendirildi ve Prof. Dr. Hasan ŞENER’in jüriden çekilmesi uygun görülerek yerine Mak. Yük. Müh. Selçuk ÖZDİL’in jüriye katılmasına karar verildi.
Aşağıdaki yedi adet projenin teslim edilmiş olduğu görüldü:
1. İstanbul Teknik Üniversitesi Merkezi Derslik Binası
2. Erzincan Havaalanı İç ve Dış Hat Terminal Binası
3. Bursa Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı
4. Turuncu Ev
5. RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Binası
6. Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminali
7. Kayseri Batı İlçe Terminali

Projelerin posterleri, raporları ve elektronik ortamdaki sunumları üzerinden topluca genel görüşme yapıldı.

Genel değerlendirmede, daha önceki yıllara nazaran daha az katılım olmasına karşılık bina tasarım ve yapım niteliklerinin daha gelişmiş olduğu ve her birinin kendi kabulleri çerçevesinde değerli deneyimler içerdiği ortak bir kanı olarak ifade edildi. Diğer taraftan, katılım azlığının Türkiye’de nitelikli çelik yapı pratiğinin gerek konjonktürel gerekse de reel ve kültürel nedenlerle bir göstergesi durumunda olduğu da dile getirildi. Daha sonra tur ve oylamalara geçildi.

Birinci turda RMİ Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Binası ile Turuncu Ev’in oybirliği ile elenmelerine karar verildi. Daha sonra ikinci tura geçildi.

İkinci turda,

İTÜ Merkezi Derslik Binası, cephe düzenlemeleri ile bina içinde ferahlık oluşturan boşluk ve hacimler gerçekleştirmeye yönelik yaratıcı yaklaşımları ve gerek tasarım gerekse yapım aşamasında titiz bir çalışma ürünü olmasına karşın strüktür anlayışında geleneksel tarafta kalması nedeniyle 2’ye karşı 5 oyla,

Bursa’nın müellifler tarafından düzenlenmiş, ender yeşillik olarak kalmış Merinos Parkı içinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nin güzel mekan ve görünüşler sunmasına karşın çelik kullanımının konvansiyonel bir üst örtü anlayışının ötesine geçmemesi nedeniyle 2’ye karşı 5 oyla,

Kayseri Batı İlçe Terminali alternatif projelerle karşılaştırıldığında strüktür konusunda daha ileri anlatı ve açıklamalara gereksinim duyduğundan 3’e karşı 4 oyla elendi.

Üçüncü tura kalan iki proje üzerinde yapılan görüşmelerden sonra,

Heyecan verici ve farklı tasarım anlayışıyla dikkati çeken Erzincan Havaalanı İç ve Dış Hatlar Terminal Binasında seçilen strüktür sisteminin yöre iklim koşullarına rağman hafiflik yönünde geliştirilebilir görülmesi ve yapımında gözlenen özen gereksinimi nedeniyle elendi ve Sabiha Gökçen Havaalanı yeni Dış Hatlar Terminali mimari ile strüktür arasındaki uyum, deprem açısından geliştirilen yapısal önlemler, yapımındaki organizasyonel başarı, kısa süre içinde bitirilme faktörü ve bulunduğu kentin hava limanı olarak temsili hüviyetindeki başarısı nedeniyle Birincilik Ödülü’ne layık görüldü.

JÜRİ ÜYELERİ
Y. Mim. Müh. Yaşar MARULYALI (Jüri Başkanı)
Prof. Dr. Gülay ALTAY
Prof. Dr. Harun BATIRBAYGİL
Y. İnş. Müh. Necati ÇELTİKÇİ
Prof. Dr. Nuran KARA PİLEHVARİAN
Y. Mak. Müh. Ö. Selçuk ÖZDİL
Prof. Dr Nesrin YARDIMCI

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/2011-turkiye-celik-yapi-tasarim-odulu-sabiha-gokcen-havaalaninin-oldu_86996.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!