Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Yeni Narmanlı’nın Mimarı Konuştu

Restore edilerek içine dükkan ve lokanta yapılmasına onay verilen koruma kurulu kararının ardından ilk kez görüntülenen Narmanlı Han’daki restorasyonun mimarı Sinan Genim konuştu: “Bizi eleştirenler, bugüne kadar ortaya hiçbir eser koymayan, kendileri dışında hemen herkesi ahlaksızlıkla itham eden kişiler.”

yapi.com.tr
1 ‘Yeni Narmanlı’nın Mimarı Konuştu

Narmanlı Han, Erkul Kozmetik’in sahibi Mehmet Erkul ve Eteksan Tekstil’in sahibi Tekin Esen’e 57 milyon dolara satılmıştı.

2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesi, kent mücadelesi veren sivil toplum örgütleri tarafından birçok kez protesto edilmiş, ancak 186 yıllık tarihi yapıda geçen yıl çalışmalar başlamış ve Narmanlı Han’ın içindeki bazı bölümler yıkılmış, avluda bulunan ağaçlar ise sökülmüştü.

Restorasyonun, hanın özgün kimliğine zarar vereceğini ve geri dönülemez tahribatlara yol açacağını dile getiren uzmanlar da projenin uygulanmaması konusunda uyarıda bulunmuştu.

Han, ilk kez Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan eşliğinde Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’e açılmıştı.

Narmanlı Han Betona Gömüldü

‘Bizi eleştirenler herkesi ahlaksızlıkla itham edenler’

Milliyet’ten Mert İnan’a konuşan restorasyonun mimarı Sinan Genim, avluda görülmekte olan zeminin izolasyon olduğunu ve üstünün taş kaplanacağını, bahçenin ortasında ise orijinal havuzun yapılacağını belirtti.

Eleştirilerin ‘ahlaki’ olmadığını savunan Genim, “Eski halinin fotoğrafları ortada. Viraneden farksız hale gelen, çökme tehlikesi bulunan tarihi eseri aslına uygun olarak yeniden eski ihtişamlı günlerine döndürüyoruz. Bizi eleştirenler, bugüne kadar ortaya hiçbir eser koymayan, kendileri dışında hemen herkesi ahlaksızlıkla itham eden kişiler” dedi.

‘En geç üç ay sonra açılacak’

Projenin Beyoğlu için ‘kazanç’ olduğunu savunan Genim şöyle devam etti: “Kendilerine kent savunucusu diyen şahıslar, bu işe başladığımız ilk günlerde uygulanacak projeyi görmek istediler. ‘Buyrun bakın’ dedik. Ancak her ne hikmetse kimse projeye bakma zahmetinde bulunmadı. Tüm dünyada yapılan neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Eğer imkanım olsa daha çağdaş çizgilerle restorasyon yapardım. Büyük oranda aslına sadık kaldık. Eleştirenler, merak edip buraya gelmiş ve cehaletlerini aşmak için çaba göstermiş olsaydı, ortaya çıkan eserin Beyoğlu ve İstiklal Caddesi için önemli bir atılım olduğunu göreceklerdi. Narmanlı Han’ın kapıları en geç 3 ay sonra açılacak” dedi.

Tamamlandığında yedi dükkan ve iki lokantanın yer alacağı handaki dükkanların ikisi İstiklal Caddesi’ne, beşi ise iç avluya bakacak.

Narmanlı Han

19. yüzyılın ilk yarısında kurulan Narmanlı Han, ilk önce Rus elçilik binası ve ticaret ofisi olarak kullanıldı. Bir yandan ticaret merkezi olarak işlev görürken, diğer yandan ünlü şair, heykeltıraş, ressam ve yazarlara ev sahipliği yaptı.

Yapı Kredi Koray 2001 yılında restore etmek amacıyla Narmanlı Han’ın yüzde 15’lik hissesini satın almıştı. Yapı Kredi Koray’ın restorasyon projesi 2002’de Anıtlar Kurulu’ndan onay almış; ama sivil toplum kuruluşlarının itirazı ve alınan yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle başlayamamıştı.

Proje bir türlü gerçekleştirilemeyince Narmanlı Han’ın 12 varisi 2008 yılında Yapı Kredi Koray’a dava açarak hisselerini geri almak istedi. Ailenin “gayrimenkul hissesi karşılığında inşaat yapımı ve satış vaadi sözleşmesinin feshi” için açtığı davayı mirasçılar kazandı. Handa ikamet edenler arasında Bedri Rahmi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Aliye Berger gibi isimler bulunuyordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-narmanlinin-mimari-konustu_161126.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Ben hem Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu sözcüsü hemde AçEK Asmalımescit Çevre Eğlence Yerleri ve Kültür Derneği başkanı ve Asmalımescitte son kalan Galatea Sanat Galerisi'nin sahibi olarak bu eserin restorasyonundan menunluk duyuyorum zira Asmalımescit'te yerel yönetimin cafe restoran sokak masalarını kaldırması ile Semtimiz çok hızlı bir çöküş yaşadı ve bu çöküş hergün dahada derinleşmekte. Böylesi önemli bir tarhi eserin yeniden semtimizde restorasyonunun bu bölgeye tekrardan bir canlılık kazandıracağına inanıyorum ve bu yatırımcılara teşekkür ediyorum. Ancak gönül isterki bu mekanların yetiştirmiş olduğu B.Rahmi Eyüpoğlu Aliye Berger gibi sanatçılarımızın isimleri buralarda yaşatılsın vede bulunduğu semte biraz destek olmak için İstiklal'den Sofyalı sokağına açılan pasajda yerinde olsun. Herşeye rağmen teşekkürler. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!