Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Uzmanın Görevi, Yatırımcıyı ve / veya Tasarımcıyı Doğru Yönlendirmektir"

Cemil Yaman, LEED sertifikası almış hiçbir yatırımcının pişman olmadığını söylüyor ve "Bu konuda ne kadar çok talep gelirse, yatırımcılar da o kadar ilgili olacaklardır; yeşil bina sayısı da o kadar artacaktır" diyor.

Mesut Tufan
2 "Uzmanın Görevi, Yatırımcıyı ve / veya Tasarımcıyı Doğru Yönlendirmektir"

p>Gündemde olan birçok 'yeşil' projede 'danışman' olarak onların ismi geçiyor: ERKE Tasarım. Türkiye'nin ilk LEED Gold sertifikalı yeşil binası Siemens Gebze tesislerinde, aydınlatma, ısıtma, soğutma ve HVAC sistemlerinde yüzde 30 enerji tasarrufu, yüzde 70 su tasarrufu sağlandı. Wilo Pompa A.Ş'nin İstanbul Orhanlı-Tuzla’daki tesis yatırımı ise sektöründe Avrupa'nın ilk LEED Gold Sertifikalı binası oldu. Projede, yüzde 27 enerji tasarrufu, yüzde 58 su tasarrufu elde edildi. Yüzde 33 enerji tasarrufu, yüzde 45 su tasarrufu sağlayan Torium AVM de, Türkiye'nin ilk Gold sertifikalı alışveriş merkezi oldu.

2007 yılında kurulan ve aslında oldukça geniş bir yelpazede hizmet üreten ERKE Tasarım, 'yeşil bina' danışmanlığının yanı sıra, düzenlediği eğitimlerle de 'yeşil bina' sertifikasyon sistemleri konusunda uzmanların yetişmesine, sektörün bilinç çıtasının yükseltilmesine katkıda bulunuyor. USGBC LEED® Faculty™,  LEED AP BD+C, BREEAM Assessor Cemil Yaman, gelinen noktadan memnun. Yaman, şu an yapılmakta olan bütün ticari yapıların, özellikle ticari projelerin yeşil bina kriterlerine uygun olarak inşaa edildiğini söylüyor. LEED sertifikası almış hiçbir yatırımcının pişman olmadığını söyleyen Yaman, "Bu konuda ne kadar çok talep gelirse, yatırımcılar da o kadar ilgili olacaklardır; yeşil bina sayısı da o kadar artacaktır" diyor.

Siemens Gebze tesisleri projesiyle başlayarak Türkiye'deki 'yeşil bina' pratiğinin içinde olan Cemil Yaman, www.yapi.com.tr'nin sorularını yanıtladı. SiemensSiemens Gebze MesutT: Yeşil bina kavramıyla ve sertifikasyon sistemleriyle tanışmanız nasıl oldu?

10 yıl Siemens San. ve Tic. A.Ş’de Gayrimenkul Yönetimi Departmanı’nda İnşaat Yatırımları Müdürü olarak çalıştım. 2006 – 2007 yıllarında Siemens’in Gebze tesislerini projelendirdik ve inşaatına başladık. Yeşil bir proje olan tesis yatırımı, bir anlamda Türkiye’de de LEED’in gündeme gelmesine katkıda bulundu. Türkiye’de LEED Gold sertifikası alan ilk proje olduğu için, özellikle inşaatın tamamlanmasının ardından mimarlar, mühendisler, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından ciddi bir ilgiyle karşılandı. Gebze projesi üzerinde çalışırken konuyu sevdim ve yurt dışına gittim; gerekli eğitimleri alarak LEED AP (uzman) oldum. Eğitimlere devam ederek, LEED Faculty ünvanını da aldım. Böylece, Türkiye’nin Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) adına resmi eğitim veren öğretim görevlisi (LEED Faculty) oldum.

Özellikle yeşil binalar konusunda uzmanlaşmış bir firma kurmak fikri nasıl ortaya çıktı?

ERKE Tasarım, 17 yıllık mühendislik, proje, danışmanlık deneyimi ile 2007 yılında elektrik proje tasarımı hizmetleri veren bir mühendislik firması olarak eşim tarafından kuruldu. ERKE Tasarım, benim desteğim ile 2007-2008 yılları arasında yeşil bina konularında da hizmet vermeye başladı. Zamanla aydınlatma, enerji, LEED ve BREEAM konularında danışmanlık veren, enerji ve gün ışığı modellemeleri üzerinde yoğunlaşan, son olarak da akustik hizmetleri sunan bir firma oldu. Şu an her bir alanda devam etmekte olan bir çok projemiz var. Özellikle yeşil bina konusunda 20’nin üzerinde projede çalışıyoruz. Çok ciddi, kurumsal firmalarla işbirliği yapıyoruz. Bir yandan da yurtdışına açıldık; Amerikan şirketleriyle çalışıyoruz. Örneğin Coca Cola’nın Pakistan Karachi projesi bunlardan biri. Kale Havacılık ve Pratt & Whitney ortaklığının İzmir’de hayata geçirilen fabrikasına da danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Bu yıl USGBC ile imzaladığımız sözleşmeyle, söz konusu kurumun Türkiye’deki eğitim anlamındaki tek resmi partneri de Erke Tasarım oldu. Bu eğitimlere LEED AP’ler de katılabiliyorlar. Bildiğiniz gibi LEED AP’ler sertifikalarını iki yılda bir yenilemek zorundalar. Bunu da ya sınava girerek, ya da iki yıl boyunca girdikleri çeşitli eğitimler ve etkinliklerden 35 kredi toplayarak yapabiliyorlar. Türkiye’de bu anlamda tek resmi eğitim ERKE Tasarım tarafından verildiği için, bu eğitime katılacak uzmanlar 7 kredi alacaklar. Eğitimlere, Uzakdoğu’dan, Güney Afrika’dan dahi katılanlar olabiliyor. Ayrıca gün sonunda verdiğimiz sertifika ile uzmanlaşmak isteyen Mühendis ve Mimarlar  LEED Green Associate sınavına girebilmeleri için ön koşulu sağlamış olacaklardır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/uzmanin-gorevi-yatirimciyi-ve-veya-tasarimciyi-dogru-yonlendirmektir_88839.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Cemil Yaman burda diğer eğitimlerin kabul edilmediğini deil ama USGBC adına eğitim verebilen Türkiye'deki tek partnerin olduğunu söylüyor. Ben eğitimine de katıldım, tüm dökümanlar ve sunum Amerikan Yeşil Bina Konseyinine ait. Linkten USGBC adına eğitim veren tek kurumun ERKE Tasarım olduğunu görebilirsiniz : http://www.usgbc.org/ShowFile.aspx?DocumentID=10114 Yani bence yanlış yönlendirme yok. YANITLA
  • Bu yazı diyor ki: Bu yıl USGBC ile imzaladığımız sözleşmeyle, söz konusu kurumun Türkiye’deki eğitim anlamındaki tek resmi partneri de Erke Tasarım oldu. Burada bir yanlışlık olmalı. Biz Türkiye'de bu konuda USGBC ile MOU imzalamış olan STK olan ÇEDBİK'den eğitimler aldık ve USGBC bu eğitimleride kabul ediyor. Yani LEED Associate veya LEED AP kalmak isteyenler ÇEDBİK'den de eğitim alabilirler. Burada Cemil Bey yatırımcıyı/tasarımcıyı doğru yönlendirmiyor... YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!