Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

TMMOB 3. Kadın Kurultayı

TMMOB'lu Kadınlar İstanbul'da Buluştu

TMMOB 2. Kadın Kurultayı İstanbul Yereli'nde kadınlar, TMMOB ve bağlı meslek odalarında cinsiyet ayrımcılığına veTMMOB içinde seçimlerden bağımsız, sürekliliği olan bir kadın örgütlenmesine duyulan ihtiyaca dikkat çekti.

bianet.org
TMMOB'lu Kadınlar İstanbul'da Buluştu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2. Kadın Kurultayı'nın İstanbul Yereli, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Hizmet ve Kültür Binası'nda gerçekleştirildi. 91 kadının katılımıyla gerçekleştirilen kurultay, "Toplumsal Cinsiyet Rolleri", "Kadına Yönelik Şiddet", "Kapitalizm ve Kadınlar", "TMMOB'de Kadın Örgütlenmesi" ana başlıklarında yapıldı.

Kurultay sonuç bildirgesinde, mühendis, mimar, şehir plancısı kadınların mesleki eğitimlerinin sorunlarını azaltmadığına, dikkat çeken kurultay sonuç bildirgesinde, TMMOB ve bağlı meslek odalarında cinsiyet ayrımcılığının sonuçlarının yaşandığına dikkat çekildi:

* TMMOB üyelerinin yüzde 20'sinden fazlası kadın olduğu halde TMMOB içinde üye sayısı yüksek dört odayı kapsayan 2008 tarihli çalışmanın verilerine göre, yönetici kadroların yüzde 7'si kadın, yüzde 93'ü erkek.

* Cinsiyet ayrımcılığı ile mücadelede ilk adım, böyle bir sorunun varlığını anlatmaktan başlıyor.

* Bu konuda verilecek mücadele, bu ayrımcılığın ekonomik, kültürel ve sosyal ortamını oluşturan sisteme karşı yürütülen kadın mücadelesinin bir bileşeni olmak ve bunu politik mücadelenin her alanına taşımak olmalı.
Kadınlar, kadın cinayetlerinde taraf

* Demokratik kitle ve meslek örgütlerinde kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerekli düzenlemenin örgüt içi hukuka yansıtılarak işler ve işlevsel bir yaşam anlayışına dönüşmesini talep ediyoruz.

* Cinsel şiddete maruz kaldığını açıklayan kadınların beyanı esas alınmalı.

Eş değer işe eşit ücret

* TMMOB, bölgesel asgari ücret, esnek çalışma biçimleri gibi eşitsizliğin önünü açmayı hedefleyen saldırılara karşı emek örgütleri ile birlikte mücadele etmeli, toplumsal muhalefeti güçlendirebilmek için üyelerini bu konuda bilgilendirecek eylem ve etkinlikler düzenlemeli.

* TMMOB, çalışma yaşamındaki cinsiyet ayrımcılığının sonuçlarından biri olan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farklılıklarının engellenmesi ve "eşdeğer işe eşit ücret" talebinin hayata geçirilmesi için diğer emek örgütleriyle birlikte mücadele etmeli.

* Aile içindeki cinsiyetçi iş bölümü, iş gücü piyasasındaki cinsiyetçi iş bölümüne paralel olarak işliyor ve birbirini besliyor. Diğer bakım işleri ve ev işlerinden kadınların sorumlu olması, kadınların toplumsal yaşama katılmalarının önünde engel oluşturuyor. Kadının cinsiyetinden dolayı maruz kaldığı eşitsizliği gidermek için pozitif destek politikaları gerekli.

Bağımsız kadın örgütlenmesi

* TMMOB içinde, kadınların yer alacağı, kadın politikalarının üretileceği, deneyimlerin değerlendirilebileceği, birikimin oluşabileceği seçimlerden bağımsız, sürekliliği olan bir kadın örgütlenmesine ihtiyaç var.

* 41. Olağanüstü Genel Kurulda alınan kararla oda kadın komisyonlarının kurulması ve TMMOB kadın çalışma grubunun, iller arası eşgüdümü sağlayacak ve bütünü kapsayıcı bir yapıya kavuşması bekleniyor.

* TMMOB, Oda ve Şubeler düzenledikleri toplantı, eğitim çalışması vb çalışmalara üye katılımını artırmak için, çocuk bakımını üstlenen organizasyonlar yapmalı.

* Kadın katılımının artırılması ve kadın çalışmasının güçlendirilmesini sağlamak amacıyla 2. Kadın Kurultayında alınan kararlar hayata geçirilmeli.

* TMMOB, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" kurularak Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün bu yeni bakanlık altında konumlandıran, Kadına Yönelik Şiddet Yasası yerine "Ailenin Korunması Kanunu" çıkaran, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için kurulması istenen komisyonu "Fırsat Eşitliği Komisyonu"na çeviren kadın düşmanı politikalara karşı mücadele etmeli.

Anayasa ve kadınlar

* 12 Eylül Anayasası yerine yapılacak yeni anayasada ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engeller ve seçim barajı kaldırılmalı.

* Anayasanın "Kanun Önünde Eşitlik" başlıklı 10. maddesinde "Devlet, kadın erkek arasında fiili eşitliği sağlamakla yükümlüdür" hükmü açıkça yazılmalı. Aynı maddeye "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılık yapılamayacağı" kuralı, medeni hal, yaş ve engellilik konuları da eklenmeli.

* Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK üyeliklerinin ve bakanın bu kurula başkanlık etmesi uygulamasının sürdüğü, Adalet Bakanının yetkilerinin daha da artırıldığı bir HSYK yapılanması, demokratik ve bağımsız olmayacaktır. Bu konudaki düzenleme, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına aykırı olmamalı.

* Kültürlerin, dillerin ve inançların eşit ve özgür olması yönünde toplumsal demokratikleşme sağlanmalı. Yeni anayasada dinin siyasallaşması ve sosyal yaşamda belirleyici olmasına karşı önlem alınmalı. TMMOB'li kadınlar olarak bu talepleri karşılamayan anayasa önerilerini reddediyoruz.

Kürt halkına dönük inkar ve imha politikalarından vazgeçilmeli

* Türk ve Kürt kadınları savaşın yarattığı yıkımlardan ve baskılardan benzer biçimlerde etkileniyor.

* Kadınların eşitlik temelinde yaşayabilecekleri bir ortamın sağlanması için Kürt halkına dönük inkâr ve imha politikalarından vazgeçilmeli. Anadilde eğitim, sağlık ve kamu hizmetlerinin verilmesi için, TMMOB diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte mücadele etmeli.

* Kadınlar; mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı mesleğini yürütürken, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması ve yaşanabilir bir çevre için, bu değerlerin tahribine yönelik tüm politika ve projeleri reddeder.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmoblu-kadinlar-istanbulda-bulustu_87625.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!