Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Meydanın Çevresi Açılıyor

Sivas'ta hayata geçirilen ''Selçuklu Parkı Kent Meydanı'' projesi çerçevesinde tarihi Şifahiye Medresesi yanına taştan inşa edilen dükkanlar, belediyenin talebi üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı doğrultusunda yıkılıyor.

yapi.com.tr / AA
1 Tarihi Meydanın Çevresi Açılıyor

STRONG>Sivas'ta hayata geçirilen ''Selçuklu Parkı Kent Meydanı'' projesi çerçevesinde tarihi Şifahiye Medresesi yanına taştan inşa edilen dükkanlar, belediyenin talebi üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı doğrultusunda yıkılıyor. Alınan bilgiye göre, Sivas Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, ''Selçuklu Parkı Kent Meydanı Düzenleme Projesi'' çerçevesinde belediye tarafından tarihi Şifahiye Medresesi'nin doğu ve güney cephesindeki alana birkaç yıl önce tarihi dokuya uygun olması amacıyla yapılan dükkanların yıkılması için Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na müracaat etti.

Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi, Kale Camisi ve Kale Hamamı Kalıntısı gibi önemli tarihi eserleri bünyesinde barındıran Selçuklu Parkı'nda, bu dükkanları yıkarak değişiklikler yapmak isteyen belediyenin talebini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'unda değerlendirildi. Kurul, Şifahiye Medresesi'nin güney cephesinde Selimiye Sokak tarafındaki 12 dükkan ile medresenin doğu cephesinde Osmanpaşa Caddesi tarafındaki 6 dükkanın yıkılmasına karar verdi.

Belediye yaptı, belediye yıkıyor

Kararın ardından belediye toplam 18 dükkanın yıkım çalışmaları için harekete geçti. Güney cephesindeki 12 dükkanın yer aldığı bölümden başlayan yıkım çalışmaları başladı. Taş yapıların yıkılmasıyla tarihi Şifahiye Medresesi'nin etrafının eski canlılığına ve hareketliliğine kavuşması bekleniyor.

Osmanpaşa Caddesi ve Selimiye Sokaktaki bazı esnaflar da yüksek taş duvarlara sahip dükkanların yıkılmasını olumlu karşılıyor. Kimi vatandaşlar da bu yüksek duvarlara sahip taş yapının yıkılmasıyla tarihi eserin çevresinin açılacağını belirtiyor.

Eskikale Mahallesi Muhtarı Sadık Ayboran, kar yağışı altında gerçekleşen yıkım çalışmaları sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, mahallelerinin hudutları içerisindeki bu alanda önceden çocuk parkı bulunduğunu belirterek, ''Maalesef çocuk parkı kalktı, taş yığına döndü orası. Ama şimdi yapılan işlem çok doğru'' dedi.

Park ve bahçelerin mahallelerin can damarı olduğunu ifade eden Ayboran, ''Taş yığını olmasının bir anlamı yoktu, bütün esnaf da bu konuda mağdur oluyordu, dükkanların önünü de kapattı. Yani taş yığınından başka bir şey yoktu'' diye konuştu.

Esnafın ve mahalle halkının da bu taş yapıların yıkılması konusunda müracaatta bulunduğunu ifade eden Ayboran, bu kararı doğru bulduklarını belirterek, tarihi dokuya uygun olarak çocuk parkı, spor ve oturma ve yeşil alanların yapılmasıyla bölgenin canlanacağını söyledi.

Bölgedeki 3 mahallenin çocuklarının ve vatandaşların yeniden düzenlenecek bu alanda hoşça vakit geçirebileceğini anlatan Ayboran, yıkım çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve diğer yetkililere teşekkür etti.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-meydanin-cevresi-aciliyor_84994.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • çok iyi olur. sivas 1000 yılların şehri. 2010 yılında gittiğimde onarım ve çalışmalar vardı. umarım akıllı ve yetkin insanlar yapıyordur projeleri.. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!