Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Proje Yönetiminin Bağımsız Bir Meslek Olduğu Benimsenmeli"

PRO^GE Başkanı Hasan Barutçu ile Başkan Yardımcısı Selçuk Alten’in moderatörlüğünde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında, Türkiye’de yürütülen inşai faaliyetlerde, proje yönetiminden faydalananların sayısını artırmak için sektör içinde güçbirliğine gidilmesinin önemi vurgulandı.

yapi.com.tr
2 "Proje Yönetiminin Bağımsız Bir Meslek Olduğu Benimsenmeli"

Proje ve İnşaat Yönetimi alanında faaliyet gösteren kuruluşların temsilcileri ve konunun uzmanları, 9 Şubat 2011 Çarşamba günü PRO^GE’nin ev sahipliğinde Grand Hyatt Oteli’nde düzenlenen toplantıda bir araya geldiler.

PRO^GE Başkanı Hasan Barutçu ile Başkan Yardımcısı Selçuk Alten’in moderatörlüğünde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında, Türkiye’de yürütülen inşai faaliyetlerde, proje yönetiminden faydalananların sayısını artırmak için sektör içinde güçbirliğine gidilmesinin önemi vurgulandı. Yurt dışında sivil inisiyatif ile gelişen proje yönetimi hizmetinin, bağımsız bir meslek alanı olduğunun kabul ettirilmesi ve ülkemizde daha aktif hale gelebilmesi için ortak bir yol haritası çizilmesinin gerekliliği belirtildi.

Selçuk Alten, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında; proje yönetimi hizmeti veren kuruluşların bir araya gelerek bilgilerini paylaşmaları fikrinin ilk olarak Süha Özkan tarafından ortaya atıldığını belirterek, “Özkan bize, meslektaşlarımızla ve piyasayla olan ilişkimizi güçlendirmemiz gerektiği konusunda yönlendirmede bulundu. Bu akşamki toplantı için öncelikle kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Proje yönetimi konusunda aktif firmalar ve kurdukları dernekler vasıtasıyla alana katkıda bulunan uzmanlar ile bir arada olmak istediklerini söyleyen Alten, katlımıcılara, PRO^Ge’nin üyeleri arasında bulunduğu İsviçre merkezli ICPMA (International Construction Project Management Association/ Uluslararası İnşaat Projeleri Yönetimi Birliği) hakkında bilgi verdi. Proje yönetimi konusunda yapılan uluslararası araştırmaları ve yeni teknolojileri izlemek adına Birlik’ten yeterince faydalandıklarını ifade eden Alten, Yönetim Kurulu üyeliğini yürüttüğü ICPMA’ya kaydolma koşullarını aktardı. Geçtiğimiz yıl, Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle Birlik’in yıllık toplantısının İstanbul'da yapıldığını söyleyen Selçuk Alten, Türkiyeli uzmanlar tarafından yapılan nitelikli sunumların, ülkemizdeki proje yönetimi çevresine önemli bir prim sağladığına vurgu yaptı. Türkiye'de proje yönetimi alanında yaşanan sorunlara çözüm aramak adına, mesleki sorunların yoğun olarak tartışıldığı ICPMA’ya katılmanın avantaj sağlayacağının altını çizdi.

Açılış konuşmasının ardından serbest bir tartışma ortamında devam eden toplantıda proje yönetimi sektöründe yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

Toplantıda öne çıkan öneriler şunlar oldu:

• Proje yönetimi hizmetinin meslek olarak benimsenmesi için, gerçek içeriğinin tariflenmesi ve belli bir standardın sağlanması şart. Müteahhitlerin proje yönetiminin gerekliliğini anlamaları için kamuya sağlanacak fayda doğru aktarılmalı.

• Özel sektör – üniversite işbirliği çok önemli. Veri paylaşımı olmadan proje yönetiminden bahsetmek mümkün değil. Müteahhitlik sektörünün Excel sayfalarının ötesine geçmesi gerekiyor.

• Şirketler arası bilgi paylaşımı da sektörün gelişiminde büyük role sahip. Rekabet içinde birlik sağlanması, proje yönetimi hizmetinin bir standarda kavuşmasını ve daha kolay pazarlanmasını sağlayacaktır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/proje-yonetiminin-bagimsiz-bir-meslek-oldugu-benimsenmeli_85657.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Serdar Bey'e katılıyorum. türkiyede herkes doğuştan inşaatçı doğuştan mühendis. proje yönetimi kavramı halen tam olarak anlaşılmış değil. proje yönetim firmalarına baktığımızda ise enerjisini kaybetmiş ihtiyar amcalar ve yeni mezun mühendisleri görüyoruz. burada da yine maliyet kaygıları ön plana çıkıyor. proje yönetiminin önemi gerekliliği daha çok vurgulanmalı ve halkı bilinçlendirici faaliyetlerde bulunulmalıdır. YANITLA
  • Proje Yönetimi (PY) anlamı ve işlevi iyice irdelenmeli. Böyle bir toplantı düzenlenip işin özü ıskalanıyorsa yapacak çok şey var demektir. Öncelikle PY bir meslek dalı değil ki. Ancak mühendislik disiplini içinde önem verilmesi gereken bir uygulama şekli. Baştan tanımı farklı yaparsanız amorf bir görüntü ortaya çıkıyor. Asıl olan bu dalın özellikle "bağımsız müşavirler" tarafından uygulanageldiği gerçeğini unutmadan daha fazla projede kullanılmasını temin etmektir. Artık mühendislik ve danışmanlık hizmetlerinin aynı bütünlük içinde ele alınması fakat her projede mutlaka uygulama olanağı bulması önemlidir. Bugün yapılan hiç bir büyük ve orta ölçekli projede bağımsız danışman kullanılmamaktadır. İnşaat firmaları bu hizmeti artı maliyet olarak görmemelidir. Elde edilen geri kazanım önemlidir. Ne yazık ki son 20-30 yıldır herkesin herşeyi bildiği garip bir bilgisizlik içinde debeleniyoruz. Uzmanlık diye bir kavram ortadan kalkmış durumda. Güç sahibi olan herşeyi bilir gibi bir garabet her yere nüfus ediyor. Bunu değiştirmek için önce bilgi, teknik, deneyim ve uzmanlığa önem vermek gerekli. Özellikle kamu projelerinde bu özellikler öne çıkmalı. Proje yönetiminin belli kıstasları var, bunu yokmuş gibi kabul ederek sanki yeni bir icat gibi ele almak da ne kadar doğru? İşin özü teknik mesleklere, mimarlık, mühendislik, danışmanlığa saygı ve güvenden geçiyor. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!