Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Park Otel’de Bir Kez Daha...

Park Otel’e Yargı Bir Kez Daha Dur Dedi!

Yapımına 22 sene önce başlanan ancak kentin siluetini bozacağı gerekçesi ile bugüne kadar alınan yargı kararları sonucu birçok kez iptal edilen Park Otel; yenilenen planlar ile yeniden gündeme gelmişti. Park Otel İmar Planlarının yürütmesi, en son TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından açılan dava sonucu bir defa daha durduruldu.

yapi.com.tr
Park Otel’e Yargı Bir Kez Daha Dur Dedi!

Yapımına 22 sene önce başlanan ancak kentin siluetini bozacağı gerekçesi ile bugüne kadar alınan yargı kararları sonucu birçok kez iptal edilen Park Otel; yenilenen planlar ile yeniden gündeme gelmişti. Park Otel İmar Planlarının yürütmesi, en son TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından açılan dava sonucu bir defa daha durduruldu.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, "Yapılaşma koşulları ile yakın çevresindeki tarihi-kentsel doku ve İstanbul silueti üzerindeki olumsuz etkileri, yapı ve nüfus yoğunluğu ile birlikte bölgeye getireceği trafik yükü ile şehircilik ilkeleri, kamu yararı ve geçmiş yargı kararlarının göz ardı edildiği Park Otel imar planlarının bir defa daha durdurulduğunu" belirtti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasının devamı ise şöyle:

"Bilindiği gibi, 1984 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiş söz konusu parselde bu dönemde onanan planlarla E=6.00 yapılanma koşulları belirlenmiş ve şu an mevcutta bulunan ve kamuoyunda Park Otel olarak bilinen binanın inşasına başlanmıştır. Bugüne kadar Kamu adına açılan davalar sonucu iptal edilen planlar, 1993 tarihinde aynı emsal değerleri ile yeniden yürürlüğe girmiş ancak KTVKK’ce Beyoğlu’nun Kentsel Sit ilan edilmesi ve yapının 'Alman Başkonsolosluğu Binası'nın saçak kotunu geçemez' kararının alınması ile inşası devam eden yapının, üst katlarının yıkımı gerçekleştirilmiştir. 2006 yılında ise E=3.00 değeri ile alana ilişkin yeni bir plan değişikliği hazırlanmış, ancak Odamız tarafından açılan dava sonucu 2009 yılında bu imar planları da yargıdan dönmüştür.

Geçmişte alınan tüm mahkeme kararlarına rağmen, söz konusu parsele ilişkin önceki imar planlarının iptal gerekçeleri gözetilmeden hazırlanan İstanbul Park Otel Turizm Merkezi, Beyoğlu İlçesi - Gümüşsuyu Mahallesi 735 Ada 25 Parsel No'lu Parsele Ait yeni 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 01.04.2011 tarihinde onanmıştır.

1993 tarihli plan ve kararlar sonrasında, inşaat halinde İstanbul için güvenlik problemleri de yaratan bir yara olarak bırakılan yapıya ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları ile öncesinde iptal edilen imar planları karşılaştırıldığında; ayrıcalıklı yapılaşma koşullarının korunduğu ve yalnızca plan notlarına ilişkin maddelerin yerlerinin değiştirildiği görülmektedir. Bugüne kadar çözülemeyen bir problemin çözümsüzlüğe mahkûm olmasına neden olan bu yaklaşımlar, Bakanlıkça ne yazık ki bir kez daha sergilenmiş ve İstanbul için bir utanç anıtı haline gelen yapı için yine, çözüm yerine yapılaşma hakkı artışı getiren imar planları hazırlanmıştır.

Yapılaşma koşulları ile yakın çevresindeki tarihi-kentsel doku ve İstanbul silueti üzerindeki olumsuz etkileri, yapı ve nüfus yoğunluğu ile birlikte bölgeye getireceği trafik yükü ile şehircilik ilkeleri, kamu yararı ve geçmiş yargı kararlarının göz ardı edildiği Park Otel imar planlarına; Odamızca açılan dava sonucu Danıştay tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararı ile bir kez daha 'dur' denmiştir".

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/park-otele-yargi-bir-kez-daha-dur-dedi_89646.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!