Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Nitelikli Üretim Gölgede Kaldı’

Türkiye’nin en başarılı mimarlarından Emre Arolat, 2010’da aldığı Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün ardından geçen günlerde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından verilen Osman Hamdi Bey Ödülü’ne de değer görüldü. Alışıldık mimari üslupları, bildik akımların motivasyonları ile tasarım alışkanlıklarını olabildiğince devreden çıkaran Emre

Cumhuriyet Gazetesi
‘Nitelikli Üretim Gölgede Kaldı’

Türkiye’nin en başarılı mimarlarından Emre Arolat, 2010’da aldığı Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün ardından geçen günlerde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından verilen Osman Hamdi Bey Ödülü’ne de değer görüldü. Alışıldık mimari üslupları, bildik akımların motivasyonları ile tasarım alışkanlıklarını olabildiğince devreden çıkaran Emre Arolat’la, tüm bu ödüllerin ardından bir söyleşi gerçekleştirmek de kaçınılmaz hale geldi.

“Türkiye’de iyi yapmak yerine çok yapmak hevesiyle vücut bulan ve sadece nicelik üzerine odaklanan, başarı ölçütü niteliksiz uygulamalar”, tıpkı kentlere olduğu gibi söyleşimizin üzerine de çirkin siluetlerini bıraktı. Peki Türkiye’de “odak yapı” olarak nitelendirilebilecek referans yapılar neden yok denecek kadar az?

“Türkiye’deki inşaat sektörünü genel olarak son dönemdeki krizden bağımsız olarak değerlendirmekle birlikte, krizin sektör üzerinde yarattığı etkileri kavramaya çalışmanın anlamlı olacağını düşünüyorum” diyen Emre Arolat, sözün devamını şöyle getiriyor:

“Şurası bir gerçek ki, Türkiye’de konuşlanmış inşaat kuruluşlarının bir bölümü, iyi eğitimli ve dinamik yeni kuşağın işi ele almasıyla mesafe kat ederek dünyanın sayılı üreticileriyle boy ölçüşür hale geldi. Ancak bu durumun Türkiye’de kabul gören ve sürdürülmekte olan inşai faaliyetin genel kalitesini hatırı sayılır bir biçimde yükselttiğini iddia edemeyiz. Zira bu coğrafyada süregiden ticari etkinliğin önemli bir çoğunluğu, resmi kayıtlardan uzak olduğu sürece söz konusu kalitenin evrensel bir seviyeye yükselmesi mümkün görünmüyor. Sadece daha hızlı veya daha fazla üretme hedefi üzerine kurulu düşünce biçimi daha nitelikli üretme becerisini sürekli gölgede bırakıyor.”

TOKİ tektipleştirdi

Türkiye’de nitelikli mimarlık üretiminin kentsel bağlama yönelik olmaktan çok, az sayıda seçkin bir müşteri kesitine dayanarak geliştiği gözden kaçmayan bir gerçek. Avrupa’da dar gelirliler için üretilen toplu konutlarda ünlü mimarların çizgisi kendini gösterirken Türkiye’de bu duruma rastlamak mümkün değil, neden?

“Eryaman Toplu Konut Alanı bir uydu kent olarak TOKİ girişimiyle inşa edilen önemli bir örnektir. Eryaman yerleşiminin 3. ve 4. etaplarının konutları TOKİ tarafından dönemin öncü mimarlarına ısmarlandı. Ancak sonraki dönemlerde TOKİ tarafından uygulanan yöntemlerin niteliksizliği Türkiye’de kentleşme ve konut mimarisi konularında çok önemli fırsatların kaçırılmasına sebep oldu.”

Nitelikli ürün verebilecek pek çok mimarın işsizlikten yakındığı bir dönemde TOKİ’nin faaliyetlerinin çok önemli bir bölümünü müteahhitler üzerinden ve modern dünyanın çoktan terk ettiği ölçütlerle oluşturmasını Emre Arolat, “TOKİ, tipleştirilerek her arsaya uyarlanan projelerle yürütüyor” şeklinde açıklıyor. Türkiye’de bir hayli başarılı işe imza atan Arolat, nerede bir tasarımı olmasını istediği şeklindeki sorumu ise şöyle yanıtlıyor:

“Üniversitedeyken Manhattan adasının ortasında göreceli olarak yere yakın ve yeşil bir yapı tasarlamayı kafama taktığımı hatırlıyorum. Bu hayli genç ve deneyimsiz bir hevesti. Bugün sıkı bir bağlam yanlısı olarak bir mimarın tasarlayacağı ‘yer’ hakkında çok derinlikli bilgisinin olması gerektiğini düşünüyorum.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/nitelikli-uretim-golgede-kaldi_86400.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!