Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Mesleğimize ve Örgütümüze Sahip Çıkıyoruz"

TMMOB Şehir Plancıları Odası, 19 Eylül’ün bundan böyle "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararı aldığını ve bu günün tüm İl Koordinasyon Kurulları aracılığı ile örgütlü üyelerin katılımıyla kitlesel basın açıklamaları yapılarak kutlanacağını açıkladı.

yapi.com.tr
1 "Mesleğimize ve Örgütümüze Sahip Çıkıyoruz"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin çağrısıyla mühendis, mimar ve şehir plancılarının, ekonomik ve demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiği 19 Eylül 1979 tarihinin, anlam ve önemi doğrultusunda TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu’nda alınan karar çerçevesinde 19 Eylül’ün bundan böyle "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararı alındı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan basın açıklamasının tamamı ise şöyle:

“TMMOB Genel Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda Birlik Yönetim Kurulu tarafından ‘TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ olarak kutlama kararı alınan 19 Eylül’de, TMMOB İl Koordinasyon Kurullarının örgütlü olduğu tüm illerde Şehir Plancıları Odası üyeleri ‘mesleğimize ve örgütümüze sahip çıkıyoruz’ demek için alanlarda yerini alacaktır.

Bugünden tam 32 yıl önce 19 Eylül 1979 günü TMMOB’nin çağrısı doğrultusunda, mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları ekonomik ve demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen bu uyarı eylemine 49 ilde 443 işyerinde mühendis, mimar ve şehir plancılarının yanı sıra işçi, memur, teknik eleman ve sağlık emekçileri gibi diğer çalışanlar da katılmıştır. 100 bini aşkın kamu çalışanının aktif olarak katıldığı eyleme mühendislik, mimarlık ve şehir planlama eğitimi gören öğrenciler de destek vermiştir.

1954 yılında kurulan ve günümüzde 23 meslek odasının üst birliği olan TMMOB, bir yandan meslek-meslektaş haklarının korunması ve geliştirilmesi, diğer yandan mesleki bilgi birikimi ve örgütsel gücün ülke kalkınması, kentleşmesi, sanayileşmesi ile ülkenin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin korunması konusunda toplumun yararına etkin biçimde kullanılması mücadelesini sürdürmektedir.

TMMOB, halkımızın yaşam mekânlarından, kullandıkları ürünlere kadar her alanda planlama, tasarlama, üretim teknikleri, işletme ve denetim evrelerinin her birinin öznesi olan meslek gruplarının örgütlü gücüdür. Ancak, bilim, teknoloji, kentleşme, çevre, tarım, orman, enerji, ulaşım, doğal kaynaklar, gıda, inovasyon, sanayi politikalarının dinamik gücü olması gereken mühendis, mimar ve şehir plancıları geçmişten günümüze her dönemde siyasi iktidarlar tarafından ikinci plana itilmiş, şehir planlama hizmetleri ile mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde kamusal fayda anlayışından uzaklaşılmıştır.

Kamusal fayda anlayışından uzaklaşılması sonucunda, kentlerimizde plansızlık egemen hale getirilirken, kentsel toprak rantları üzerinden oynanan oyun giderek büyümüş, sermaye ve iktidar sahibi işbirlikçileri kentlere ilişkin alınan kararlarda belirleyici hale gelmiştir. Sanayi, turizm, enerji ve maden sektörlerinde, TMMOB ve bağlı odalarının, örgütlü bilimsel ve teknik birikimin dışlanması nedeniyle, talan kentlerden ovalarda tarım alanlarına, dağlara, yaylalara, ormanlara, meralara yayılmış, ülkemizin sahip olduğu doğal ve kültürel varlıklarımızda tahribat giderek daha da büyümüştür.

Başta depremler olmak üzere doğal afetler konusunda gerçekçi önlemler alınamazken, deprem korkusu da kullanılarak dayatılan kentsel dönüşüm projeleri, sermaye açısından yeni bir zenginleşme aracına, projeden etkilenen halk açısından ise borçlandırma ve tasfiye operasyonlarına dönüşmüştür.

Son yıllarda gerçekleştirilen tüm mevzuat düzenlemeleri, konunun uzmanlarının anayasal örgütlenmesi olan TMMOB ve bağlı odalarının önerilerinin tersine özelleştirme, serbestleştirme, ticarileştirme çizgisinde gerçekleştirilmiştir. Pek çok düzenleme ilgisiz torba kanunlar içinde değiştirilirken, son aylarda meclis denetiminden, diğer kurum ve kuruluşların, meslek örgütlerinin katılımından uzak biçimde çıkarılan torba nitelikteki kanun hükmünde kararnameler ile bu süreç daha da derinleştirilmiştir.

İçinde bulunduğumuz ortamda, siyasi iktidarın mühendislik, mimarlık ve şehir planlama meslek alanlarında mesleki uzmanlıklara ve örgütlenmeye yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruşun tıpkı 19 Eylül 1979 da olduğu gibi güçlü bir biçimde dile getirilmesi tarihsel bir sorumluluktur.

TMMOB Şehir Plancıları Odası üyeleri de, 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde, ülke çapında TMMOB İl Koordinasyon Kurulları tarafından düzenlenecek olan dayanışma etkinliklerine katılarak alanlardaki yerini alacaktır”.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/meslegimize-ve-orgutumuze-sahip-cikiyoruz_89110.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • yaklaşık 1,5 yıldır kastamonu havaalanının mimari danışmanlığını yapıyorum. kastomonu valisi, "ben seninle çalışmak istemiyorum ve projeni istediğim gibi değiştiririm" dedi ve projemi değiştirerek dahmi gen müd.'ne onaylattı. onay merci ilin valisi de "ne yapalım" dedi. sizce yaptığınız eylemler bizi ve meslek arkadaşlarımızı kurtarmaya yetecek mi yoksa bu bedevi zihniyetlerle biz yaşamaya mı çalışmalıyız... kolay gelsin YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!