Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Merdiven Altı İş Yapan Girişimci Türünden, Piyasa için Üreten Girişimci Tipi Ortaya Çıktı''

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda, Türkiye'de kurulan 26 kalkınma ajansından biri olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerindeki girişimciye verdiği yüzde 50 finansman desteği ile bölgedeki yatırımcı ufkunu değiştirdi.

yapi.com.tr / AA
''Merdiven Altı İş Yapan Girişimci Türünden, Piyasa için Üreten Girişimci Tipi Ortaya Çıktı''

Fotoğraf: Yahya Oylek

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci, DAKA'nın Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'nin farklı bölgelerinde kurulan 26 kalkınma ajansından biri olduğunu belirtti.

Demirci, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerini kapsayan DAKA'nın, 2009 yılının aralık ayında açıklanan mali destek programıyla Küçük ve Orta Ölçekli Bileşenlerinin (KOBİ) sunduğu 549 proje arasından 68'ine, toplam 14 milyon 178 bin liralık hibe desteği verdiğini ifade etti.

Bu projeler sayesinde 838 kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Demirci, 2010 yılı mali destek programı kapsamında da büyükbaş hayvancılık sektörü ile KOBİ başlığı altında turizm ile emek yoğun tekstil, plastik eşya, metal eşya ve mobilya sektörlerine yönelik çıktıkları teklif çağrısına, 245 proje başvurusu aldıklarını ifade etti.

''Bölgenin küçük yatırımcıları, girişimcilik ruhu kazandı''

Bu projelerden de 53'ünün kabul edildiğini bildiren Demirci, şöyle konuştu:

''Bu süreci bitirdikten sonra 18 milyon 500 bin liralık hibe desteğini uygulamaya koyacağız. Böylece 2 yıl içinde, 4 ildeki küçük yatırımcılara, toplam 32 milyon 677 bin lira hibe sağlamış olacağız. Bu bölge için çok önemli bir rakam. Bölgenin küçük yatırımcıları, girişimcilik ruhu kazanırken kendilerine olan güvenleri de artıyor. Verilen bu desteklerin yanı sıra DAKA olarak proje sahiplerini uluslararası fuarlara götürüyoruz. Bir proje sahibimiz katıldığı fuarda, küçük de olsa 600 bin liralık yurt dışı iş bağlantısı sağladı. Bir proje sahibimiz de, ürünlerine gösterilen olağanüstü ilgiden dolayı siparişleri karşılayamamaktan dert yanmaya başladı. Bunlar bölgemizin küçük yatırımcısını cesaretlendirmesi ve kendine öz güveni sağlaması açısından çok önemlidir. DAKA'nın hibe destekleri sayesinde, merdiven altı iş yapan girişimci türünden artık piyasaya için üreten ve sadece Van'ı ve çevresini düşünen değil, bölge dışındaki pazarları gören girişimci tipi ortaya çıkmaya başladı. Bu da Van'ın gelecekteki sanayi yatırımı için umut vericidir.''

Hazır giyim başta olmak üzere emek yoğun sektörlerle ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile DPT'nin strateji belgeleri olduğunu ifade eden Demirci, bu sektörlerin iş gücünün yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu illerine kaydırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Van'ın bu açıdan önemli bir kent olduğunu anlatan Demirci, ''Van, komşu ülkeler için önemli bir konuma sahiptir. Türkiye'nin doğusunda ve güneyine toplam tekstil ve hazır giyim ihracatı 1 milyar dolardır. Bu üretimin bölgede yapılması halinde ulaşım imkanları ve pazara yakınlık açısından önemli bir tasarruf sağlanmış olacaktır'' diye konuştu.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/merdiven-alti-is-yapan-girisimci-turunden-piyasa-icin-ureten-girisimci-tipi-ortaya-cikti_88065.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!