Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kültürel Miras ve Altyapı Projelerini Bir Arada Değerlendiren Sergi

Fatih Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Politecnico di Milano Mimarlık Okulu’nun işbirliğiyle 12 – 13 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen disiplinlerarası “Yenikapı – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu” kapsamında, daha önce Aya İrini’de ve Fatih Belediye Binası’nda açılmış serginin yeni ayağı İTÜ Mimarlık

yapi.com.tr
Kültürel Miras ve Altyapı Projelerini Bir Arada Değerlendiren Sergi

Fatih Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Politecnico di Milano Mimarlık Okulu’nun işbirliğiyle 12 – 13 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen disiplinlerarası “Yenikapı – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu” kapsamında, daha önce Aya İrini’de ve Fatih Belediye Binası’nda açılmış serginin yeni ayağı İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.

“Yenikapı – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu” kapsamında İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla yerleşkesinde başlayan sergi 3 Ekim 2011 tarihinde kapılarını açtı. 22 Ekim 2011 tarihine kadar devam edecek olan serginin açılışında sürecin gerçekleşmesine büyük katkıları bulunan İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Yüksel Demir ve Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Bora Selim’den sergi hakkında detaylı bilgi aldık.



“Farklı bakış açıları ile oluşacak yaratıcılığa önem veriyoruz”

Öncelikle sergi öncesinde gerçekleştirilen çalışmaların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, uluslararası etkinliklerde ev sahipliği yapmanın ve İstanbul’la ilgili olumlu uğraşlara destek olmanın temel hedefleri olduğunu aktardı.

Arkeolojik parkın kurulması, alanın transfer noktası niteliği ve alanda mevcut yaşayan insanlar için başarılı projeler oluşturulması kapsamında bu serginin ve sergi bağlamında gerçekleştirilen çalışmaların önemli olduğunu ifade eden Hacıhasanoğlu, “Sergide özellikle yüksek lisans öğrencilerinin proje çalışmalarını göreceksiniz. Öğrencilerin yaratıcılığı ile çok yönlü noktaların oluşması; daha farklı, daha başka bir bakış açısıyla alana bakılması ve bu kapsamda ele alınması önem teşkil ediyor. Bu bağlamda çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.



“Şimdiden etkileri görmek, hesaplamak şehrin sağlıklı bir şekilde yanıt vermesini sağlamak temel amaç”

Yrd. Doç. Dr. Yüksel Demir ise “Yenikapı – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu” ve buna bağlı olarak devam eden sergi sürecinin aslında 2008-2009 Bahar Dönemi’ne dayandığını, o dönem gerçekleştirilen lisans projesi kapsamında Politecnico di Milano’dan konuk olarak katılan Prof. Antonella Contin ile birlikte Yenikapı üzerine ortak bir proje çalışması yürüttüklerini anlattı.

Bu noktadan sonra birçok temas kurulduğunu ifade eden Demir, “Disiplinlerarası Kentsel Tasarım Yüksek Lisans öğrencilerinin Yenikapı ile ilgili proje çalışmalarının o dönemki jüri üyelerimizden Murat Vefkioğlu’nun talebiyle İMP’de sergilenmesi esnasında projeleri gören Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Erhan Oflaz’la talebi üzerine ilk temas kuruldu. Bu temas esnasında Yenikapı’yla ilgili çalışmaların bütünlük içerisinde yürütülmesinin gerekliliği dile getirildi ve böylece Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde İTÜ ve Politecnico di Milano işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz sempozyumla ilgili çalışmalara başladık” şeklinde sürecin gelişimini özetledi.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak gerçekleştirilen son derece kapsamlı “Yenikapı – Mimarlık Altyapı ve Arkeoloji Sempozyumu” bağlamında pek çok uzmanın yer aldığını anlatan Demir şunu belirtiyor; “ilk defa - parantez içinde - taraflar bir araya gelmeyi başardı. Bu çalışma aslında bundan seneler önce atılması gereken bir adım. Geç bile olsa başarılmış olması çok önemli”.



Sergi kapsamında, öncesinde ve şu anda devam eden çalışmalar sayesinde, kültürel miras ve altyapı projelerinin beraber değerlendirildiğini anlatan Demir, Yenikapı’da gerçekleşecek uygulamaların kent üzerinde kuvvetli etkiler bırakacağına da değiniyor.

Şimdiden etkileri görmek, hesaplamak ve bu çalışmalar sonucunda şehrin sağlıklı bir şekilde yanıt vermesini sağlamanın temel amaç olduğunu belirten Demir, “Bütün paydaşların eş zamanlı çalışmasıyla iyi bir sonuç elde edilebilir, keşke kurulan bu platform ile yarışma entegre olabilse” diyerek sözlerini tamamlıyor.



Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Bora Selim

Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Bora Selim ise, Fatih Belediye Başkan yardımcısı Erhan Oflaz’ın sergiyi ziyaret etmesi ile ilintili olarak kurulan işbirliğine dikkat çekerek bu süreçte Fatih Belediyesi’nin İTÜ’nün yanında işin resmi ayağı olarak çalıştığını aktardı.

Yenikapı alanı kapsamında gelen herkese “Hoş Geldin” demenin önemine vurgu yapan Selim, “Bütün aktörlerin bir araya gelmesini istiyoruz. Tek başına hareket etmenin son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Bu tarz sempozyumların yerel yönetimler tarafından yavaş yavaş benimsenmeye başladığını anlatan Selim, Fatih Belediyesi bu konu kapsamında İTÜ, diğer üniversiteler, STK’lar ve meslek odaları ile koordineli çalışmayı istediğini belirterek Nisan-Mayıs aylarında bir toplantı daha gerçekleştirilmesinin gündemde olduğunu aktardı. Bu kapsamda Belediye olarak bir kitapçık hazırlanmayı planladıklarını ifade eden Selim bu ilk aşamadan sonra fikir projelerinin somutlaşacağını aktarıyor ve “Bu süreçte İMP tarafından organize edilen yarışmanın ve bütün bu çalışmaların entegre biçimde ilerlemesi bizim için önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/kulturel-miras-ve-altyapi-projelerini-bir-arada-degerlendiren-sergi_89357.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!