Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Milli Emlak Genel Tebliği

Kıyı Yapılarında Planlama Usulleri Yeniden Düzenlendi

Kıyı ve sahil şeritleri ile doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılacak yapı ve tesislerle ilgili, yatırımcılarca tercih edilmesi halinde Milli Emlak Genel Müdürlüğünden ön izin alındıktan sonra planlama süreci başlatılabilecek.

yapi.com.tr / AA
1 Kıyı Yapılarında Planlama Usulleri Yeniden Düzenlendi

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Kıyı Yapı ve Tesislerinde Planlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yeni tebliğle, 4 Eylül 2010 tarihli Kıyı Yapı ve Tesislerinde Planlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğ, yürürlükten kaldırıldı.

Tebliğle kıyı ve sahil şeritleri ile doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılacak yapı ve tesislerle ilgili olarak, yatırımcı gerçek kişiler ile kamu ve özel kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak işlemlere, istenilecek bilgi ve belgelere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Tebliğde, yatırımcının, kıyı ve sahil şeritleri ile doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapılacak yatırıma ilişkin yatırım teklif dosyasıyla ilgili Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğüne başvurulduğu belirtildi.

Yatırım teklif dosyasında bulunması gereken belgelerin sıralandığı tebliğe göre, başvuru öncesi, fizibilite raporu ve modelleme raporu hazırlanmasına gerek olmadığına dair yatırımcı tarafından Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğünden görüş alınması halinde, bu raporların yatırım dosyasında olması gerekmiyor.

Tebliğde yer alan yatırım başvurularıyla ilgili diğer bazı unsurlar şöyle:

''- Mahmuz, ayrık dalgakıran, batık dalgakıran gibi yalnızca kıyı koruma yapıları tahkimat ve akarsuların denize çıkış noktasında yapılan mahmuz yapıları niteliğindeki kıyı yapılarına ilişkin imar planı tekliflerinde 'Fizibilite Raporu', 'Modelleme Raporu' , 'Hidrografik ve Oşinografik Rapor' ve 'Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu'nun hazırlanmasına gerek olmayacak.

- Mevcut onaylı planda esaslı değişiklik gerektirmeyen veya kullanımların niteliğini değiştirmeyen ilave, değişiklik ve revizyon imar plan tekliflerinde 'Fizibilite Raporu', 'Modelleme Raporu' ve 'Hidrografik ve Oşinografik Rapor'un hazırlanması şartı aranmayacak.

- Telekomünikasyon tesislerine ilişkin fiber optik kablo hatlarına dair başvurularda 'Fizibilite Raporu', 'Modelleme Raporu' , ''Hidrografik ve Oşinografik Rapor' ve 'Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu'nun hazırlanması gerekmeyecek.

- Rekreatif amaçlı kıyı düzenlemelerine ilişkin imar planı tekliflerinde 'Fizibilite Raporu' , 'Modelleme Raporu', 'Hidrografik ve Oşinografik Rapor' ve 'Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu'nun hazırlanmasına gerek bulunmayacak.

- Gemi inşa, gemi söküm, tersane, askeri amaçlı kıyı tesisleri, kumanya, su, yakıt temini amaçlı hizmet veren deniz araçlarının yanaştığı kıyı tesisleri, kılavuz botu ve romörkörlerin yanaştığı kıyı tesisleri, sportif, güneşlenme amaçlı iskeleler, deşarj boru hatları ile deniz aracı yanaşmayan/bağlanmayan her türlü yapı ve tesisler için 'Fizibilite Raporu' ve 'Modelleme Raporu'nun hazırlanmasına ihtiyaç olmayacak.

- Yatırımcılarca tercih edilmesi halinde, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünden (MEGM) ön izin alındıktan sonra planlama süreci başlatılabilecek. Bu durumda yatırımcı, yatırım teklif dosyasındaki belirtilen evraklarla ilgili Defterdarlığa başvurabilecek.

- Milli Emlak Genel Müdürlüğünce ön izin belgesi verildikten sonra Yatırım Teklif Dosyasında belirtilen evrakla birlikte Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğüne başvurulacak ve planlama süreci başlatılacak. Ön izin alan yatırımlara ilişkin Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce tekrar ilgili Defterdarlığa görüş sorulmayacak.''

Tebliğin uygulaması...

Yatırım teklif dosyasının incelenmesine ilişkin esasların yer aldığı tebliğin, kurum görüşlerinin alınmasıyla ilgili bölümünde, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün, ilgili mevzuat uyarınca ön izin ve tahsise ilişkin hususlar yönünden değerlendirme yaptığı kaydedildi. Defterdarlıkça düzenlenen ön izin sözleşmesi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığına gönderiliyor. Ön izin alınmış olması, imar planlarının mutlaka onaylanacağı anlamına gelmiyor.

Tebliğe göre, ''çevreye etkileri de dikkate alınarak takılıp sökülebilir nitelikte, tamamı ahşap malzeme veya çelik boru kazık veya teknolojik gelişmeler dahilinde üretilen diğer malzemeler üzerine ahşap kaplama kullanılmak veya ponton dahil yüzer elemanlardan inşa edilecek ahşap veya çelik ayaklı hafif yapı niteliğindeki ahşap iskelelerin'' yapımına ilişkin usul ve esaslar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca belirlenecek.

Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında kalan alanlardaki turizme dönük kullanımlar ile aynı alanlarda yer alan sahil şeritlerindeki günübirlik turizm alanlarının veya sahil şeridi dışındaki konaklama tesislerinin tamamlayıcısı ve devamı niteliğinde olan yapı ve tesislere ilişkin planlar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Özel Çevre Koruma Bölgelerindeki planlar ise Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca onaylanacak.Bu alanlara ilişkin plan teklifi başvurusu, söz konusu kurumlara yapılacak ve plan onama süreci bu kurumlarca yürütülecek.

Tebliğde, teklif imar planının onaylanması, uygulama projelerinin incelenmesi ve onayı, kullanma izni veya irtifak hakkı, yapı ruhsatı alınması gibi tüm süreçler, detaylarıyla aktarıldı.

Bu tebliğ, 4 Eylül 2010 tarihinden önce ilgili Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğüne veya Bakanlığa gönderilen imar planı teklifleri ile ihalesi yapılmış kamu yatırımlarına ilişkin teklifler hakkında uygulanmayacak. Söz konusu tarihten önce gönderilen imar planı teklifleri, müracaatın yapıldığı tarihteki mevzuata göre, 4 Eylül 2010 tarihinden sonra yapılan müracaatlar ise bu tebliğin kapsamında değerlendirilecek.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/kiyi-yapilarinda-planlama-usulleri-yeniden-duzenlendi_88229.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • KIYILAR VE SAHILLER HALKIN KULLNIMINA AÇIK OLMASI GEREKIRKEN BÜTÜN BU SAHILLERİ YATIRIMCILARA TESLIM EDİYORSUNUZ. DOLDURUN DENİZİ SİZİN OLSUN ANLAMI ÇIKIYOR. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!