Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’un ve Türkiye’nin İlk Tema Parkı Gensler'den

İstanbul Halkalı’da karma kullanım fonksiyonuyla tanımlanan 150 hektarlık gelişme alanı için açılan tasarım yarışmasını ‘Gensler’in kazandığı açıklanmıştı. Firma tarafından tasarlanan ve İstanbul’un geçmişinden esinlenen Tema Park projesi geçtiğimiz günlerde detaylarıyla basına sunuldu.

1 İstanbul’un ve Türkiye’nin İlk Tema Parkı Gensler'den

Foto: İstanbul Theme Park

İstanbul Halkalı’da karma kullanım özellikleriyle tanımlanan 150 hektarlık gelişme alanı için açılan tasarım yarışmasını ‘Gensler’in kazandığı açıklanmıştı. Firma tarafından tasarlanan ve İstanbul’un geçmişinden esinlenen Tema Park projesi geçtiğimiz günlerde detaylarıyla basına sunuldu.

Bölgenin ilk tema parkını hayata geçirecek proje, bünyesinde konut, ofis, perakende, otel fonksiyonlarıyla birlikte 60 hektarlık bir açık alanı ve parkları da barındıracak.


Foto: İstanbul Theme Park

Multidisipliner bir pratik yürüten Gensler’in kurucusu ve direktörü Marty Bork ; Building Design’a yaptığı açıklamada “Söz konusu master plan aslında kent içinde kent yaratıyor ve biz bunun bir parçası olacağımız için çok heyecanlıyız” ifadesinde bulundu.

Avrupa ve Asya'nın kavşak noktasında bulunan Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul, 2000 yıl geriye uzanan bir geçmişe sahip. Plan için geliştirilen ‘The City of Seven Gardens (Yedi Bahçenin Kenti)’ İstanbul’un bilinen isminden ilham almış: Yedi Tepe İstanbul…


Foto: Building Design

Tasarım Direktörü Tom Sze plan geliştikçe hem ‘yeni’yi hem de ‘eski’yi hafızalarında tuttuklarından bahsediyor ve şöyle devam ediyor: “Bölgenin zengin tarihine ve kültürüne saygı duyarak planlama, tasarım ve sürdürülebilirlik çerçevesinde en iyi uygulamaları entegre ediyoruz: mevcut ulaşım güzergahları etrafında yapılaşmayı öngörüyor, yakınlığı ve göl manzarasını maksimize ediyor, dinamik açık alanlar yaratıyoruz”.

Foto: İstanbul Theme Park

Projenin tanıtımı amacıyla hazırlanan ‘İstanbul Theme Park’ adlı internet sitesinde ise Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılacak bu gelişmenin sahibinin Mesa-Kantur-Akdaş-Artaş-Öztaş şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyum olduğu belirtiliyor. Mesa, aynı zamanda söz konusu konsorsiyumun lideri olarak da görev yapacak.

Foto: İstanbul Theme Park

Gensler tarafından hazırlanan projenin planlama ilkeleri kısmında ise; mekanın gücü, arazinin öncülüğü, topluluğun entegrasyonu, değişim için katalizör bir yapıya sahip olmak, form ve içeriği dengeleyecek kaliteli bir tercih, uygun karma kullanım, yerin tekliği, inovatif ve akılda kalıcı bir tasarım, yaşayan iş modelleri ve yaşam şekli maddeleri üzerinde duruluyor. Mekanın gücü kapsamında İstanbul için özgün ve benzersiz bir tasarım yaratmanın önemi vurgulanırken; arazinin öncülüğü ilkesinde sürdürülebilir tasarım ve ‘yeşil’ ulaşım bağlantıları, yürünebilirlik gibi konular tartışılıyor. Topluluğun entegrasyonu kapsamında barınma ve çalışma gibi fonksiyonların eğlence ve kültür ile entegrasyonu ve esneklik kavramı üzerinde duruluyor. Uygun karma kullanım ilkesi ise çeşitli alternatiflere sahip bir arazi kullanımdan yaşam kalitesinin yükseltilmesine kadar pek çok alt başlığa sahip. Yerin tekliği ise bölgenin iklimi, doğal yapısı, sosyal yapısı gibi mevcut özelliklerini kullanarak değerlendirmeyi kapsıyor.

Bu haber; bd.online.co.uk ve İstanbul Theme Park sitelerinden derlenmiştir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-ve-turkiyenin-ilk-tema-parki-genslerden_88871.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • MUHTEŞEM AMA ZAMANI ÇOK YAYMAMAK GEREKTİĞİ İNANCINDAYIM. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!