Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Dünya Su Forumu’na Ticari Şov Eleştirisi

İstanbul’un evsahipliğinde düzenlenen ve “dünyanın en büyük su etkinliği” olarak nitelendirilen “5. Dünya Su Forumu”, eleştiri ve tepkilere de neden oldu. The Guardian gazetesi, Forum’a katılma maliyet ile de ilgili yakınmaların oluduğunu belirtilirken, “Türk vize kısıtlamaları ve 280 sterlin tutarındaki bir giriş ücreti, daha yoksul ülkelerin

Radikal Gazetesi
‘Dünya Su Forumu’na Ticari Şov Eleştirisi

İstanbul’un evsahipliğinde düzenlenen ve “dünyanın en büyük su etkinliği” olarak nitelendirilen “5. Dünya Su Forumu”, eleştiri ve tepkilere de neden oldu. The Guardian gazetesi, Forum’a katılma maliyet ile de ilgili yakınmaların oluduğunu belirtilirken, “Türk vize kısıtlamaları ve 280 sterlin tutarındaki bir giriş ücreti, daha yoksul ülkelerin delegelerinin foruma katılması imkansız hale getirdi” denildi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait imzalı “Aktivistler, dünya su forumda karışıklık yaratmaya ant içti” başlıklı haberinde siyasi liderler, uzmanlar ve aktivistlerin dünya su kıtlığını önlemeyi amaçlayan “Dünya Su Forumu” toplantılarına katılacağını ancak Forum’u eleştirenlerin “kar peşinde koşan ve özelleştirmeleri teşvik eden çok uluslu şirketler için bir cephe" olarak ilan ettiğine dikkat çekti.

Forum’un, 20 bin kadar delegenin katılımıyla dünyanın en ünlü su yollarından biri olan Boğaz manzaralı Haliç kenarında yapıldığına işaret edildiği haberde Dünya Su Konseyi Başkanı Ger Bergkamp’ın “Dünyadaki su durumu iyi yönde gitmiyor sözlerine de yer verdi.

Küresel ekonomik daralmanın toplantılarda görüşülecek konuların önemini daha da artırdığı belirtildiği haberde Forum’da uluslararası kredideki sıkışmanın kalkınmak olan ülkelerin su projelerine verdiği zarara vurgu yapılacağı kaydedildi.

The Guardian, Forum’u eleştirenlerin görüşlerine de yer verdiği haberinde Mavi Gezegen Projesi kurucusu Maude Barlow’un, “Bir BM etkinliği gibi düzenlendi ancak değil. Esasen büyük su şirketlerinin organize ettiği büyük bir ticaret şovu. Sudan bir insan hakkı olarak söz edilmeyecek” sözlerini aktardı.

Bilgi Üniversitesi'ndeki "Alternatif Forum"

Forum’u eleştirenlerin su sorununa kamu çözümlerinin teşvik edilmesi amacıyla Bilgi Üniversitesi’nde “alternatif bir forum" düzenlediğine dikkat çeken gazete, Konsey’in, Dünya Bankası’nın yardımı ile su maliyetini yükselten, gelişmekte olan dünyadaki kıtlığını daha da ağırlaştıran projelere öncülük yaptığıö eleştirilerine yer verdi. Gazete şöyle devam etti:

“Katılma maliyetlerine ilişkin yakınmalar var. Türk vize kısıtlamaları ve 280 sterlin tutarında bir giriş ücreti, daha yoksul ülkelerin delegelerinin foruma katılması imkansız hale getirdi."

Gazete ayrıca, merkezi ABD’de bulunan Gıda ve Su İzleme Örgütü’nden Wenonah Hauter de “Bu forum çok iyi yüzlü. Eğer düzenleyiciler ciddi olsa, delegeler, bedava girer ve ulaşılması çok zor olan bir kentte yapılmazdı” iddialarını da yansıttı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-su-forumuna-ticari-sov-elestirisi_67423.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!