Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boydak Holding Rusya ve Ukrayna'da İki Fabrika Satın Aldı

Boydak Holding'in yurtdışı mobilya satış kanalı olan Boydak Dış Ticaret A.Ş. üzerinden yapılan yatırımla beraber Grup, yurtdışında ilk mobilya üretim yatırımını da gerçekleştirmiş oldu. Bölgenin mobilya ihracatı konusunda zorlukla karşılaşılması ve gelecekte büyüme potansiyeline sahip olması nedeniyle Rusya ve Ukrayna'da doğrudan yatırım kararı

yapi.com.tr / AA
2 Boydak Holding Rusya ve Ukrayna'da İki Fabrika Satın Aldı

Yurtdışında yatırım kararı alan Boydak Holding, Rusya ve Ukrayna'da 20 milyon dolara iki ayrı mobilya fabrikası satın aldı. Boydak Holding'in yurtdışı mobilya satış kanalı olan Boydak Dış Ticaret A.Ş. üzerinden yapılan bu yatırımla beraber Grup, yurtdışında ilk mobilya üretim yatırımını da gerçekleştirmiş oldu. Bölgenin mobilya ihracatı konusunda zorlukla karşılaşılması ve gelecekte büyüme potansiyeline sahip olması nedeniyle Rusya ve Ukrayna'da doğrudan yatırım kararı alan Boydak Holding, Rusya ve Ukrayna'daki fabrikalar için Polonyalı Forte SA'ya 20 milyon dolar ödedi.
    
İlk 5 yıl içerisinde 60 milyon dolar daha ilave bina ve makine yatırımı yapmayı öngören Boydak Holding, yapılacak yeni yatırımlarla birlikte başta Rusya'daki tesisler olmak üzere bu fabrikalarda mevcut panel mobilya üretimine ilave olarak yatak, kanepe ve oturma gruplarından oluşan döşeme mobilya ve ev tekstili imalatı yapacak. Satın alınan iki fabrika da aynı gruba ait bulunuyor. Tüm yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 5 yıl sonunda, yıllık yaklaşık 100 milyon dolar satış gerçekleştirecek bir büyüklüğe ve toplamda 600'e yakın çalışan sayısına ulaşılması bekleniyor. Boydak Holding, 2011 için belirlediği 300 milyon dolar toplam yatırım tutarına Rusya'ya yaptığı bu ilk yurtdışı yatırımıyla başlamış oluyor. Grup bu yatırımla bölgedeki en önemli aktörlerden biri olmayı hedefliyor.
    
''İş Bankası'nın Bank Sofia'yı alması bizi cesaretlendirdi''
    
Boydak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya ve Ukrayna pazarının Türkiye için dış ticaret yapılması zor bölgeler olduğunu, dolayısıyla bu pazarlarda üretim yaparak yer alacaklarını belirtti. Grup olarak en büyük rekabetçi avantajlarının üretim ve pazarlama konusundaki 50 yıllık birikimleri olduğuna işaret eden Boydak, başka Türk şirketlerinin de Vladimir bölgesinde üretim yaptığına dikkati çekerek, 'Türkiye'de önümüzü açan girişimciler var. Burada birçok Türk markasının bulunmasının yanı sıra son zamanlarda İş Bankası'nın Bank Sofia'yı alması da bizi yüreklendirdi, cesaretlendirdi'' diye konuştu.
    
Kuzey Irak'ta üretim planı
    
Mobilyayla ilgili olarak Kuzey Irak'ta da bir ortaklık tesis edip, orada üretime geçmeyle ilgili planları olduğunu bildiren Boydak, yüzde 50-50 eşitlik esasına uygun bir ortaklık üzerine çalışmaları bulunduğunu, 2012 yılı içinde orada faaliyete geçmiş olacaklarını, şu an Dohuk'ta yatırım yaptıklarını, oranın faaliyete geçmesiyle 500 kişiye istihdam yaratacaklarını bildirdi. Oradaki fabrikanın yaklaşık 30 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu ifade eden Boydak, ''Şu anda Rusya, Ukrayna ve Irak olmak üzere üç ülkede faaliyete başlıyoruz. Burada olayları bir test edelim diyoruz. Sonrasında inşallah devam edeceğiz. Mobilya sektöründe alma, satma her türlü fırsata bakıyoruz'' diye konuştu.
    
''Türkiye'de değeler biraz havada uçuşuyor''
    
Enerji yatırımlarıyla ilgili bir soruya karşılık Boydak, ''Özelleştirme İdaresinden sektörün dinamiklerini görmek ve ilk etapta sektörü tanımak maksadı ile aldığımız 5.5 megavatlık bir yapı var. Enerjide toplamda 190 megavat büyüklüğünde bir yapımız bulunuyor. Hepsi de HES. Ama önümüzdeki zamanlarda bunları çeşitlendirmeyi düşünüyoruz. Rüzgar, doğalgaz çevrim santrali gibi, hatta dağıtımda fırsatlar olursa onları da düşünüyoruz'' dedi. Fırsatlara baktıklarını ancak Türkiye'de değerlerin biraz havada uçuştuğunu, söyleyen Boydak, burada son zamanlarda Türkiye'nin güvenilir olması, siyasi istikrar ve devletin pazarlamayı çok iyi bilmesinin etkisine dikkati çekti.
    
Memduh Boydak, bir gazetecinin ''İDO'dan vaz mı geçtiniz?'' şeklindeki sorusuna da ''Aynı durum orası için de geçerli. Orada da boyumuzu aşacak bir yapı var. Değerler gerçekten matematiğe pek uymuyor. Deniz taşımacılığı bizim bilmediğimiz bir saha olduğu için bazı öngörülemeyen riskler de var. Bu risklerden ve değerlerin yüksek olmasından dolayı sakin kalmayı tercih ettik. Yönetim olarak daha iyi bildiğimiz işlerde yoğunlaşalım yönünde karar aldık'' yanıtını verdi. Diyarbakır yatırımıyla ilgili olarak da Boydak, orada faaliyetleri bulunduğunu, zamanı gelince bunu paylaşacaklarını kaydetti.
    
''200 milyon doları enerji yatırımı için ayırdık''
    
Yılda 1 milyon yatak ürettiklerini söyleyen Boydak, 300 milyon dolarlık yatırımın nerelere yapılacağına ilişkin olarak da şunları söyledi:
    
''20 milyon doları iki fabrika için. Geri kalan 30 milyon dolarla Kayseri'de halı yatırımı yapıyoruz. 200 milyon doları enerji yatırımı için ayırdık. Enerjide fırsatlara bakıyoruz. 50 milyon dolar da Grubun şirketlerinden Hes Kablo, Çelik Halat'a yatırım yapıyoruz. Alüminyum yatırımı bitti. Bir de 10 milyon doların üzerinde demir-çelik yatırımımız var.''

Dört yıl önce Türkiye Finans'ın çoğunluğunu Ülker ailesi ile beraber Körfez sermayesine sattıklarını, orada Grubun yüzde 21,5 civarındaki ortaklığının devam ettiğini anımsatan Memduh Boydak, o ortaklıktan memnun olduklarını, finanstan çıkmayacaklarını dile getirdi.
    
''Bu yıl ilave 500 istihdamımız olacak''
    
Memduh Boydak, 2010 yılında 850 milyon lira ciro yapan Hes Kablo'yu bu sene halka açmayı planladıklarını, SPK'ya kote olan Hes Kablo'nun grubun bünyesi içindeki şirketler arasında şu anda yapısı halka açılmaya en müsait şirket olduğunu belirtti. Toplam istihdam rakamlarının 11 bin 500 olduğunu söyleyen Boydak, bu yıl ilave 500 istihdamları olacağını kaydetti. Boydak, 100'e yakın ülkede mağazaları bulunduğunu, Fransa, Almanya, Hollanda'da yoğun mağazalaştıklarını vurguladı.
    
''Bellona markası ile üretim yapacağız''
    
Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozdağ da Ukrayna ve Rusya'da Bellona markası ile üretim yapacaklarını, ancak bir yıl kadar mevcut marka ile devam edeceklerini belirtti. Rusya'ya daha önce distribütörlük vasıtasıyla 4-5 mağazayla girdiklerini, ancak 1998 döneminde krizden dolayı oradaki faaliyetlerini bıraktıklarını anımsatan Bozdağ, fabrika yatırımının yanında Rusya'nın tüm büyük şehirlerinde 4 yıl içinde toplam 50 mağaza açmayı hedeflediklerini kaydetti. Libya'daki gelişmelere ilişkin olarak da Bozdağ, ''Libya'da 5 mağazamız var. Bir hafta öncesine kadar haber alabiliyorduk ama şu anda durumu bilmiyoruz. Mısır'da 6 mağazamız var, onlarda hiç bir problem yok. Ancak Mısır'da bayilik üzerine iki yeni mağaza yatırımımız vardı, durdurduk'' şeklinde konuştu.

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/boydak-holding-rusya-ve-ukraynada-iki-fabrika-satin-aldi_86274.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Ben bülent ateş. yurt dışında çalışmak istiyorum. rusya'da tacekistan ırakta çalıştım. yatak hazırlama mobilya klapacı olarak çalıştım. mobilya montajcısı olark çalıştım. sizin şirketinizde çalışmak istiyorum. lütfen yardımcı olur musunuz? tel 0507 736 81 46 değerlendirmeye alırsanız sevinirim, teşekkürler. YANITLA
  • Ben vedat, yurtdışında çalışmak istiyorum. yataşta dogtaş mobilyada yatak kenar kapatmacı olarak çalıştım. sizin şirketinizde çalışmak istiyorum, lütfen yardımcı olur musunuz? tel 0507 721 96 62 YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!