Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Binalarda Pasif Yangın Güvenliği: Türkiye’de İzolasyon ve Yangın Yönetmeliklerinin Rolü

Yangına karşı yalıtımın önemini vurgulamayı amaçlayan Rockwool'un, Efectis Era Avrasya ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle düzenlediği 'Binalarda Pasif Yangın Güvenliği: Türkiye’de İzolasyon ve Yangın Yönetmeliklerinin Rolü' başlıklı toplantı, YEM etkinlik salonunda gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
1 Binalarda Pasif Yangın Güvenliği: Türkiye’de İzolasyon ve Yangın Yönetmeliklerinin Rolü

Yangına karşı yalıtımın önemini vurgulamayı amaçlayan Rockwool'un, Efectis Era Avrasya ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle düzenlediği 'Binalarda Pasif Yangın Güvenliği: Türkiye’de İzolasyon ve Yangın Yönetmeliklerinin Rolü' başlıklı toplantı, YEM etkinlik salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan YEM Bilgi ve Organizasyon Grup Yönetmeni Banu Durmuşoğlu, Türkiye'nin afet yönetimi konusunda çok iyi bir noktada olmadığını ifade ederek, afetler gerçekleşmeden önlem almanın, mevzuatı bilmenin, doğru malzeme seçmenin ve tasarım yapmanın önemine işaret etti.



Yangın güvenliği öncelikli konularımızdan biri

Rockwool Adriatic Satış ve İş Geliştirme Müdürü Özgür Oralkan da, Rockwool'un Avrupa ve dünyada enerji verimliliğinin en güçlü savunucularından biri olduğunu vurguladı ve kendileri için bir diğer öncelikli konu başlığının ise yangın güvenliği olduğunun altını çizdi. İstatistiklere göre yangında hayatını kaybeden her 10 kişiden 8'inin ölüm sebebinin ortaya çıkan duman olduğunu belirten Oralkan, Türkiye'de yangın konusunun kötü tecrübelerle gündeme geldiğini, ancak buna rağmen üzerinde yeterince durulmadığını sözlerine ekledi.



"Yönetmelik, sorumluları çok net tanımlıyor

Açılış konuşmalarının ardından "Türkiye'deki Yangın Yönetmelikleri Hakkında Gerçekler" başlıklı bir sunum yapan Efectis Era Yönetim Kurulu Başkanı İlker İbik ise 2007'nin Aralık ayından bu yana yürürlükte olan Yangın Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. İbik yönetmeliğin, yangın dayanımı ve yangına tepki konularında sağlanması ve uygulanması gereken kriterlere değinerek, yönetmelik uygulanmadan ruhsat alınamayacağının çok net biçimde ortaya konulduğunu ifade etti. Daha önceki yönetmeliklerde sorumluların çok net tarif edilmediğini anımsatan İbik, söz konusu yönetmeliğin ise devrim sayılabilecek biçimde sorumluları şüpheye yer bırakmayacak biçimde açıkladığını, tüm tarafların yetkileri dahilinde gerçekleştirilen eylemlerden dolayı yasa karşısında sorumlu olduklarını aktardı.

Yönetmeliğin 27 ve 29.'cu maddelerinde yapı malzemelerinin karşılaması gereken standartların tarif edildiğini belirten İbik, malzeme üreticilerinin eski beyanlarını gözden geçirmesi tavsiye etti ve yeni testlerin hem sınıflandırmasının farklı olduğunu, hem de farklı bir metedoloji izlediğini söyledi. İbik, Türkiye'nin 2008'den bu yana ulusal yangına tepki test laboratuarlarına, 2011 yılı itibarı ile de yangın dayanım laboratuarına sahip olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Böylece, test yapabilmek, araştırma ve geliştirme verilerini ülke sınırları içinde tutma, değerlendirme, koruma şansına sahibiz. Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen, deprem nedeniyle yaşadığımız kayıplar, yangın kaynaklı kayıplardan daha az. Herkes, bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli".

Rockwoool Grubu: Taş yünü teknolojisinde dünya lideri

Rockwool Adriyatik Bölge Müdürü Mehdi Ossor da katılımcılara Rockwoool Grubu, faaliyette bulunduğu ülkeler ve ürün grupları hakkında bilgi verdi. Grubun, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da 14 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü, ayrıca 30’dan fazla grup şirketinin dünya genelinde faaliyet gösterdiğini açıklayan Ossor, faaliyette bulundukları başlıca iş kollarının da bina yalıtımı, cephe panelleri, akustik asma tavan sistemleri, gemi ve deniz inşaatı, mühendislik elyafları - ses ve titreşim kontrolü, teknik yalıtım, danışmanlık ve bahçecilik substratları olduğunu bildirdi.



Rockwool International A/S Yangın Güvenlik Müdürü Miroslav Smolka da 'modern hafif yapı elemanlarında yangın güvenliği sağlamanın kriterleri', 'konutlarda yangın güvenliği - ETICS' ve endüstriyel yapılarda yangın güvenliği konularına değindi. Avrupanın önemli yangın güvenliği laboratuvarında 8 yıl yöneticilik yapan Smolka, zehirli gazların oluşturduğu tehditinin AB yangın yönetmeliklerinde dikkate alınmadığını ve bunun özellikle sandviç paneller için risk oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde ve teras çatılarda kullanılan yalıtım malzemelerinin yangın esnasında nasıl davrandığı konusunda çeşitli bilgiler verdi.

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/binalarda-pasif-yangin-guvenligi-turkiyede-izolasyon-ve-yangin-yonetmeliklerinin-rolu_89887.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Sayın yetkililer, ısı ve su yalıtımında yangının bu kadar fazla ve tehlikeli olduğunu biliyorsunuz ama uygulamaya gelince sesiniz çıkmıyor. bu işlerde üreticilerin tepkisinden mi korkuyorsunuz? başka şeylere gelince sesiniz yüksek çıkıyor ama insan hayatı kaybedince ben dediydim, söylediydim diyorsunuz. bunu basında ve medyada yayınlayın, artık yanmaz ısı yalıtımı kullanın diye söyleyin. ben bir izolasyon uygulamacısı olarak bu gün bu piyasada yapılan uygulamalara üzülüyorum. SAYGILARIMLA. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!