Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkan Topbaş BM’den Dünyaya ‘İklim Değişikliği’ Çağrısı Yapacak

UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşeceğini belirterek, “Yapılacak panelde, dünya hükümetlerinden gezegenimizi kirleten, iklimleri etkileyen üretimlerin çevreci üretime dönüştürmesi konusunda destek isteyeceğim” dedi.

ibb.gov.tr
Başkan Topbaş BM’den Dünyaya ‘İklim Değişikliği’ Çağrısı Yapacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dünya Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı sıfatıyla Birleşmiş Milletler’de (BM) katılacağı toplantı için New York’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı yaptı. UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak çeşitli temaslarda bulunmak için New York'a gittiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, çok yoğun bir programın kendilerini beklediğini ifade ederek, 8 Şubat’ta Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowits ile ardından New York Belediye Başkanı ve aynı zamanda iklim değişikliği konusunda çalışmalar yürüten Climate 40 (C40) grubunun yöneticisi Michael Bloomberg görüşeceklerini söyledi. Bloomberg ile C40 çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunacaklarını aktaran Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“New York belediyesinin UCLG faaliyetlerine doğrudan katılımını sağlamak ve C40 ile yakın çalışma içinde olmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştireceğiz. C40, 2007’de Bali’de yapılan 13. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda kabul edilen ‘Yerel Yönetim İklim Yol Haritası’nın bir parçası olmuştur. C40 ve UCLG bu çalışmaları birlikte sürdürmüşlerdir. UCLG ile C40’in ortak zemin üzerinde uzun dönemli hedefleri vardır. 2012’de düzenlenecek Rio +20 Dünya Zirvesi’ne giden süreçte, iki teşkilat arasındaki ortaklığı güçlendirmek arzusundayız. Ortaklaşa hareket etmek ve ortak faaliyetler düzenlemek istiyoruz. Kentlerin iklim eylem planlarını gerçekleştirmeleri amacıyla finansal mekanizmaları harekete geçirmemiz gerekiyor. Bunun için birbirimize destek olmalıyız. 9 Şubat Çarşamba günü Birleşmiş Milletler’deki en üst sivil toplum temsilciliği olan HABITAT’ın İcra Müdürü Joan Clos ile bir görüşmemiz var. Sayın Joan Clos ile İspanya’nın Başkenti Barselona Belediye Başkanlığı dönemine dayanan bir dostluğumuz var. Ve Habitat, İstanbul ve UCLG için son derece önemli. Çünkü, UCLG temel felsefesini 1996 yılında İstanbul’da düzenlenen BM Habitat II Konferansı’ndan alan büyük bir ihtiyaç üzerine kurulmuştur. Sayın Clos ile 21. Yüzyılın kentlerini ve sorunlarını ele alacağımız bir görüşme yapacağız.”

UCLG BM’de aktif şekilde temsil edilmeli

Aynı gün Türkiye'den ilk defa bir belediye başkanının konuşmacı olarak katılcağı BM Genel Kurulu'nda “Risk altındaki Kentler: Kentsel Yerleşimlerde Afet Risklerine Karşı Hareket Etmek” başlıklı panele katılacağını ifade eden Başkan Topbaş, panelin ortaya koyduğu verilerin BM Uluslararası Afat Azaltma Strateji Merkezi 2011 raporunda yer alacağını kaydetti. 10 Şubat 2010 Perşembe günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir görüşme yapacaklarına dikkat çeken Topbaş, görüşmede Dünya Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) BM’de en aktif bir şekilde temsili konusunu masaya yatıracaklarını belirtti.

BM Genel Kurulu’ndan hükümetlere iklim değişikliği çağrısı

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, “Daha önce UCLG BM düzeyinde temsil konusunda bir girişimde bulunmuş muydu?” sorusu üzerine, kendi başkanlığı döneminde Dünya Yerel Yönetimler Birliği UCLG’nin daha aktif bir çalışma temposuna kavuştuğunun altını çizerek, “Son dönemde UCLG'ye dünyada çok daha yakın ilgi ve alaka başladı. 2005 yılında UCLG Başkanlığını yürüten Paris Belediye Başkanı ile o dönemin BM Genel Sekreteri Koffi Annan ile görüşmüştük. Fakat artık BM düzeyinde de daha aktif rol almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir başka gazetecinin, “BM Genel Kurulu'nda yapılacak panelde risk altındaki kentler konusunda bir konuşma yapacaksınız. Sizin bu konuda ne gibi tavsiyeleriniz olacak?” sorusuna ise şu cevabı verdi; “Yüzyılımızda dünyada iklim değişikliği ve bunun sebep olduğu ekolojik kıyametten bahsediliyor. Şehirlerin giderek nüfusunun artması ve dünya nüfusunun yüzde 60-65'inin artık büyük şehirlerde yaşamaya başlaması şehirleri bu tür afetlerden en çok etkilenen alanlar haline getirdi. Bununla ilgili bu bölgeler ve bu tip alanlar, risk alanlarındaki yerleşim alanlarına dikkat etmek, buna göre orada kentsel dönüşüm ya da bir başka alana taşımak suretiyle o yaşamları olası bir afetle mağdur etmeme adına bir refleks oluşturmak, yaşayan vatandaşların bilinçlendirmesi de önemli.”

BM Konferansı'nda hükümetlere de bu konuda bir çağrı yapacaklarını anlatan Kadir Topbaş, “Hükümetler de gezegenimizi ve çevreyi kirleten, iklimleri etkileyen bir takım üretimlerle ilgili ciddi bir takım baskılar yapmalı ve o üretimlerin çevreyi kirletmeyecek şekilde dönüştürülmesi konusunda ciddi destekler vermeleri gerekiyor. Karbon salınımı sebebiyle özellikle fosil yakıtlardan kaynaklanan atmosferin kirlenmesinden kaynaklanan sıkıntıları biliyoruz. Bundan dolayı çevreci yakıtlara geçecek, belki hidrojen yakıtının biran önce kullanıma sunacak, elektrikli araçların kullanılacağı bir sisteme geçmede hükümetlerin ciddi destek vermelerini sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/baskan-topbas-bmden-dunyaya-iklim-degisikligi-cagrisi-yapacak_85615.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!