Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara-Konya YHT ile Yılda 3 Milyon Yolcu Taşınacak

Türkiye’nin Eskişehir-Ankara hattından sonra, ikinci YHT hattı olan Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ağustos 2011 Salı günü saat: 20.30'da Konya Gar'da düzenlenen törenle açıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; açılışta

yapi.com.tr
Ankara-Konya YHT ile Yılda 3 Milyon Yolcu Taşınacak

Türkiye’nin Eskişehir-Ankara hattından sonra, ikinci YHT hattı olan Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ağustos 2011 Salı günü saat: 20.30'da Konya Gar'da düzenlenen törenle açıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; açılışta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda bürokrat, gazete, televizyonların Ankara Temsilcileri ile çok sayıda basın mensubu eşlik etti.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Erdoğan, “4,5 yıl gibi kısa bir sürede hat, 8 ayda da test sürüşlerini tamamladığımız, Konya-Ankara hızlı tren hattını hizmete açıyoruz” ifadesine yer verdi. Şu anda 1,5 saat süren yolculuğun kısa zaman içerisinde 1 saat 15 dakikaya ineceğini belirten Erdoğan dünyada hızlı tren hatlarının inşa süresi 5-13 yıl arasında değiştiğini belirterek 212 kilometrelik Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı'nı 4,5 yılda tamamladıklarının altını çizdi.

Başbakan Erdoğan’dan sonra söz alan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Bugün demiryolu seferberliğinin geldiği nokta, dünyada sekizinci, Avrupa'da altıncı yüksek hızlı tren işleten bir Türkiye'dir" dedi. 2009 Mart ayında, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın açılışını yaptıklarını ifade eden Yıldırım, şimdi de Ankara-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin hizmete verilişini gerçekleştirdiklerini kaydetti. "Önümüzde Eskişehir-İstanbul var, Ankara-Sivas var, Ankara-İzmir var, Bursa-Ankara var" diyen Yıldırım 2023 hedefleri kapsamında Türkiye'nin 10 bin kilometre yüksek hızlı tren hattıyla donatılmış olacağını aktardı.

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren ile ilgili detaylar ise şöyle;

  • İlk etapta 4 gidiş+ 4 geliş olmak üzere 8 sefer yapacak,
  • Karaman'a DMU'lar ile bağlantı sağlanacak,
  • Seferler; saat 07.00, 11.30, 15.30 ve 18.30'da yapılacak,
  • Ankara-Konya YHT ile yılda 3 milyon yolcu taşınacak.
İlk 15 gün yolcular 10 TL ile seyahat edecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 23 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen açılış öncesi basın mensuplarıyla 21 Ağustos 2011 Pazar günü Konya’ya YHT ile bir seyahat gerçekleştirmiş ve hattın özellikleri hakkında bilgi vermişti.

Ulaştırma Bakanı, hızlı tren hattının 300 km saate göre planlandığını ve inşa edildiğini belirterek, projenin maliyetinin 1 milyar TL olduğunu bildirdi. "Ankara-Konya arasındaki mesafe, Eskişehir-Afyon-Konya mevcut demiryolu hattı üzerinden 612 km olup, yaklaşık 10 saat 30 dakika sürüyordu" diyen Yıldırım, Ankara-Konya YHT ile bu mesafenin 309 km’ye düştüğünü belirtti.

Projenin en önemli özelliklerinden birini "Türkiye’de ilk defa tamamen yerli yüklenici taahhüdünde gerçekleşmiş olması" şeklinde tanımlayan Yıldırım, "Altyapı ve üstyapısı tamamen anahtar teslim olarak Türk firması olarak gerçekleşti. Türkiye, modern demiryolu altyapısı yapabilecek önemli bir başarıya imza atmış oldu" ifadesinde bulundu.

Sinyal zafiyeti olmayacak

YHT’de yaşanabilecek her türlü kaza riskine karşı tüm önlemleri aldıklarını bildiren Yıldırım, "Bundan önceki hatlarda olduğu gibi Konya hattında da her türlü deneme yapılıp, tedbirler alındı. TCDD test sürüşlerinde her çeşit kazaya karşı test sürüşleri yaptı. Sinyal sistemimizin herhangi bir zafiyeti olmadığı bulundu" dedi.

İlk yolcu seferleri 24 Ağustos 2011 Çarşamba günü saat: 07.00’de başlayacak olan Ankara-Konya YHT’nin ücretleri, ekonomi sınıfı için 25 TL, business sınıfı için 35 TL olarak belirlendi. YHT’nin açılışına özel olarak ilk 15 gün ekonomi ücreti 10 TL, business 15 TL olarak satışa sunulacak.

ETİKETLER: kurum ulaşım
http://www.yapi.com.tr/haberler/ankara-konya-yht-ile-yilda-3-milyon-yolcu-tasinacak_88904.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!