Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

100 Kamu Binası Enerji Verimli Hale Getirilecek

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 100 kamu binasının enerji verimli hale getirilmesi amacıyla proje hazırladı. Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulan proje kapsamında, öncelikle ofis, hastane, yurt gibi farklı fonksiyonları bulunan 100 kamu binası tespit edilecek.

yapi.com.tr / AA
1 100 Kamu Binası Enerji Verimli Hale Getirilecek

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 100 kamu binasının enerji verimli hale getirilmesi amacıyla proje hazırladı. Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulan proje kapsamında, öncelikle ofis, hastane, yurt gibi farklı fonksiyonları bulunan 100 kamu binası tespit edilecek.

Projeye dahil olmak amacıyla Bakanlığa yaklaşık 250 kamu kurumu başvuruda bulundu. Bunlar arasından olabildiğince geniş yelpazeyi yansıtacak 100 bina belirlenecek. Bu binaların, mevcut durumda hangi enerji verimlilik sınıfına dahil olduğu hesaplanacak. Veriler, Coğrafi Bilgi Sistemine işlenerek, süreç kayıt altına alınacak. Binaların, mevcut durumda ve enerji verimli hale getirildikten sonraki emisyonları, oluşturulacak bu altyapıda izlenebilecek.

Projenin ilk etap maliyeti 4 milyon lira

100 kamu binasının hangi enerji sınıfına dahil olduğu tespit edildikten sonra, bunun yükseltilmesi için nasıl bir proje uygulanacağı belirlenecek.

Hazırlanan proje, ilgili kamu kurumuna sunulacak. Binanın enerji verimli hale getirilmesi için ne kadar yatırım yapılması gerektiği ve yaratılacak tasarrufla bu maliyetin ne kadarlık dönemde geri dönüşünün sağlanacağı ortaya konulacak.

Binaların mevcut durumunun fotoğrafını çekmeye yönelik bu sürecin maliyeti 4 milyon lira olarak öngörüldü. Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşların dahil olacağı proje için DPT onayı çıktıktan sonra ihale süreci başlatılacak.

Kurumlardan dönüşüm yatırımı için taahhüt alınacak

İşin ikinci etabında, 100 kamu binasının enerji verimli hale getirilmesi için gereken yatırım, ilgili kamu kurumları tarafından gerçekleştirilecek.

Bakanlık yetkilisi, ''Kurumlardan sürecin başında, bunun yatırımını bütçelendireceklerine ilişkin taahhütname alacağız. Yani ikinci etap için taahhüt vermiş olacaklar. Kurumların teknik elemanları varsa onlar tarafından ihalesi yapılacak, yoksa onlara teknik destek sağlayarak, biz yapacağız'' dedi.

İkinci adım; 1000 kamu binası

Bakanlık, bu ilk projeyle ''ortalama maliyetleri'' de belirlemiş olacak. Hangi tip kamu binasının, enerji verimliliği için metrekare maliyetinin ne kadar olacağı yaklaşık ortaya konulacak.

2 yıl proje, 1 yıl da yapım süreci olmak üzere yaklaşık 3 yıllık süre öngörülen çalışmanın ardından ikinci adım da bu veriler esas alınarak hedef 1000 kamu binasına çıkarılacak. 1000 kamu binasında sağlanacak dönüşüm için Hazine garantili dış finansman imkanlarından yararlanılacak.

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/100-kamu-binasi-enerji-verimli-hale-getirilecek_87387.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Böyle bir enerji verimliliği çalışmasında Bakanlığın kamuda öncülük rolünü üslenmesi ve teknik destek, mali destek ve yaptırım sistemiyle mükemmel bir başarı sağlanacağına inanıyorum. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!