Çanakkale Maden Kuşatması Altında
Çanakkale’de Kaz Dağlarından Lâpseki’ye kadar ÇED süreci devam eden 54 adet maden projesi bulunuyor. Bu alanların toplam büyüklüğü yaklaşık 5 bin 577 futbol sahası genişliğindeki alana denk geliyor.
Çanakkale’de Kaz Dağlarından Lâpseki’ye kadar ÇED süreci devam eden 54 adet maden projesi bulunuyor. Bu alanların toplam büyüklüğü yaklaşık 5 bin 577 futbol sahası genişliğindeki alana denk geliyor.
Çanakkale, son yıllarda artan maden ruhsat ihaleleri ve doğrudan satışlarla büyük bir çevre baskısı altına girmiş durumda. Polen Ekoloji Kolektifinin yayımladığı verilere göre; kent genelinde şu anda çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci devam eden 54 adet maden projesi bulunuyor. Hem ihale yoluyla hem de ihalesiz “Adrese teslim” satışlarla binlerce hektarlık alan maden şirketlerine tahsis ediliyor.
Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 2023 yılının başından günümüze kadar Çanakkale genelinde yürüttüğü maden ihaleleriyle büyük bir alanı ruhsatlandırdı. Toplam 4 adet ruhsat alanı tek bir maden şirketine satılırken, bu alanların toplam büyüklüğü 3 bin 982 hektara ulaştı. Bu rakam, yaklaşık 5 bin 577 futbol sahası genişliğinde bir doğa parçasının madencilik faaliyetlerine açılması anlamına geliyor. Bölgedeki toplam ihale süreci incelendiğinde ise 5 bin 151 hektarlık devasa bir alanın maden ruhsatları için masada olduğu görülüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Taşınmaz Komisyonu, 2022 başından 2025 sonuna kadar olan süreçte Çanakkale’de henüz çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci bile başlatılmamış 86 adet ruhsat sahasını ihalesiz olarak şirketlere devretti. Şirketlerin talepleri doğrultusunda gerçekleşen bu satışlarda özellikle altın madeni projeleri ön plana çıkıyor. İhalesiz, adrese teslim yöntemle satılan sahaların dökümü şöyle: 13 Adet kompleks altın madeni, 11 adet linyit kömürü ocağı, 8 adet kalker ocağı, 7 adet mermer ocağı, 4 adet bakır madeni.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
0 Yorum
Yorum Yap