Yapı Sektörünün Haber Portalı

Bakanlık Verileri ÇED’in İşlevsizleştirildiğini Ortaya Koydu

Çevre Bakanlığı’nın 2025 verileri, projelerin çevreye olası olumsuz etkilerinin belirlenmesi açısından kritik önemi bulunan ÇED uygulamasının işlevsizleştirildiğini ortaya koydu. Toplam 4 bin 674 kararın 3 bin 56’sının, ‘ÇED gerekli değildir’ yönünde olduğu, ‘ÇED olumsuz’ karar sayısının 304’te kaldığı öğrenildi.

Bakanlık Verileri ÇED’in İşlevsizleştirildiğini Ortaya Koydu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2025 yılına yönelik verileri, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) uygulamasının işlevsizleştirildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Projelerin çevreye olası olumsuz etkilerinin belirlenmesine yönelik kritik önemdeki uygulamanın, “ÇED gerekli değildir” kararları ile kağıt üzerinde bırakıldığı görüldü.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; 2025 yılında alınan ÇED kararları içinde, ''ÇED gerekli değildir'' kararlarının ağırlığı dikkati çekti. Bakanlık verilerine göre, 2025 yılında 4 bin 674 ÇED kararı alındı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Çevresel etki analizi yapılan 4 bin 674 projenin yalnızca 304’ü hakkında, “ÇED olumsuz” kararı verildi. Toplam 3 bin 56 kararda ise “ÇED gerekli değildir” denilerek projenin uygulanmasına geçildi. ÇED sonucunun olumlu olduğunu belirten karar sayısı ise 716 olarak kaydedildi.

2025 yılında alınan ÇED kararlarının sektörlere göre dağılımı da paylaşıldı. AKP hükümetleri döneminde, “Çevre talanı” tartışmalarıyla anılan petrol-madencilik faaliyetleri, en çok, “ÇED gerekli değildir” kararı alınan sektör oldu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

 

0 Yorum

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlidir.