Yapı Sektörünün Haber Portalı

ATO: Birden Fazla Nükleer Santral Şart

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı rapora göre, ekonominin küçülmesi nedeniyle 2009 yılında elektrikte sorun yaşamayan Türkiye’nin ekonominin canlanmaya başlamasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda yeni bir darboğazla karşılaşacağı hesaplanıyor. Raporda, Türkiye’nin elektrik sorununu uzun vadede çözebilmek için şimdiden birden fazla nükleer

ATO: Birden Fazla Nükleer Santral Şart
ATO’nun hazırladığı rapora göre, Türkiye, 2016-2017 yıllarında proje üretim kapasitesine göre, 2014-2015 yılından itibaren ise güvenilir üretim kapasitesine göre elektrik enerjisi talebini karşılayamayacak.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı rapora göre, ekonominin küçülmesi nedeniyle 2009 yılında elektrikte sorun yaşamayan Türkiye’nin ekonominin canlanmaya başlamasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda yeni bir darboğazla karşılaşacağı hesaplanıyor. Raporda, Türkiye’nin elektrik sorununu uzun vadede çözebilmek için şimdiden birden fazla nükleer santralin yapımına başlaması gerektiği ifade edildi.

10 yıllık üretim

ATO’nun, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin Türkiye’nin 10 yıllık üretim kapasite projeksiyonuna yönelik çalışmalarını dikkate alarak hazırladığı rapora göre, Türkiye’nin 2008 yılında 198 milyar kilovat saat olan elektrik tüketimi, 2009 yılında yüzde 2 oranında azalarak 194 milyar kilovat saate kadar geriledi. Ancak ekonominin yeniden büyümeye başlayacağı bu yılla birlikte Türkiye’nin elektrik talebinin de artmaya başlayacağı öngörülüyor. 

2010’da talep  yükselecek
 
Yapılan tahminlere göre, Türkiye’nin 2010 yılındaki elektrik talebi 202.7 milyar kilovat saate yükselecek.  Ekonominin yüksek oranda büyüyeceği, diğer bir ifadeyle talebin yüksek oranda artacağı varsayımıyla yapılan tahminlere göre, Türkiye’nin enerji talebi 2011 yılında yüzde 6.5 ve izleyen yıllarda da yüzde 7.5 artarak 2018 yılında 357.2 milyar kilovat saate ulaşacak. Düşük talep artışı tahminine göre ise, 2011 yılında yüzde 5.5, diğer yıllarda da yüzde 6.5 oranında artacağı öngörülen elektrik talebi 2018 yılında 335.8 milyar kilovat saate çıkacak.

Aygün: 10 yıl önce yapılsaydı

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin elektrik üretimini her yıl yüzde 9-10 oranında artırmak zorunda bulunduğunu ifade etti.  Aygün, devletin resmi senaryolarında bile bugünkü üretim ve yatırım seviyesine göre en geç 2014 yılında elektrik üretiminin tüketimi karşılamayacağının öngörüldüğünü ifade etti.

0 Yorum

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlidir.