Doğayı Katledecek İnsanları...
Katı Atık Miktarı 16 Milyonu Buldu
‘Katı Atık Tesisi Yeraltı...
İzmir 'Su Zirvesi'ne Evsahipliği Yapacak
Türkiye’nin Yeşil Üretim Merkezleri
İzmir'de Çöp Tesisine Karşı...
Maden Sahaları Yeniden Tabiata...
Bodrum Çevre Sorunları Çalıştayı'nda...
İzmir’e Yeni Plan: Nereler İmara Açıldı?
43 Bin Ağaç Kesilecek
"Atıkları Toprağa Gömmeyin,...
Gübre Elektrik Enerjisine Dönüşüyor
Yer Seçimi Mahkemelik Oldu
İzmir’in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır
Kaş-Kekova Denizel Yönetim...
Çöplük Kalkıyor, Ağaçlar Geliyor
Çoruh Nehri'nin Kirlilik Sorunu...
Çöpten 270 Bin Kişinin Elektrik...
5. Yeşil Nokta Çevre Ödülleri...
Bu Proje Dalaman Çayı'nı Kurtaracak mı?
İstanbul Boğazı'nı "İnsan" Kirletiyor
Yargı, Katı Atık Tesisine Temiz Su için 'Hayır' Dedi
Adıyaman Belediyeler Birliği tarafından Adıyaman'ın Kayaönü köyünde yapımı devam eden katı atık tesisi için verilen ÇED olumlu kararı, Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.
Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, Adıyaman Belediyeler Birliği 2003 yılında Adıyaman merkezi için Kayaönü köyü mevkisinde 24 hektarlık katı atık tesisi kurmak için bir proje hazırladı. Daha sonra projeye 29 hektarlık bir alan daha eklenerek tesis alanı 53 hektara çıkarıldı. Hazırlanan proje için 13 Haziran 2007 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) Olumlu kararı alındıktan sonra tesis inşaatına 2011 yılında başlandı. Ancak katı atık tesisin köyün su kaynaklarına zarar vereceğini savunan köy halkı ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Bilirkişi: 'İçme suları zarar görür’ Başvuruyu değerlendiren mahkeme 2014 yılında konuyla ilgili bilirkişi incelemesi istedi. 2015 yılında bölgede incelemede bulunan bilirkişi heyeti bir rapor hazırlayarak mahkemeye sundu. Raporda tesis için gerekli inceleme, araştırma ve değerlendirme yapılmadığı, dolayısıyla katı atık tesisinin köyün su kaynaklarına zarar vereceği belirtildi. Bilirkişi incelemesini dikkate alan mahkeme ÇED olumlu kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Mahkeme kararını olumlu bulduklarını söyleyen İnsan Hakları Derneği Adıyaman Şubesi Başkanı Osman Süzen sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’bizler özünde katı tesisine karşı değiliz, ancak tesisinin yapılacağı bölgede bulunan 10 köyün suyu kirletecektir. Tesisin yeraltı ve yerüstü suları kirleteceğine yönelik bilirkişi tespiti bulunuyor. Tesis köylere sadece köyün değil, Adıyaman merkezinin de içme sularını kirletecektir. Dolayısıyla sağlık açısından kirlenen içme suları halkın da sağlığını da tehdit edecektir. Ayrıca kurulması yapımı devam eden katı atık tesisi Atatürk Barajı göl alanına yakındır. Dolayısıyla bu tesis göl içinde bulunan canlılara da zarar verecektir. Köy halkı olarak bu projeden vazgeçilmesini, yapımı tamamlanan binaların sosyal ve kültürel işlerde kullanılmasını talep ediyoruz.’’ |