Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yapı Fuarı 40. Yılında Kuzey Afrika Bölgesi ile Katar'ı Ağırlıyacak

40. yılını kutlayan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Konuk Ülke ve Hedef Pazar projelerinin detaylarını açıkladı. Fuarın bu seneki konukları; Cezayir, Fas, Tunus ve Katar olacak.

yapi.com.tr
Yapı Fuarı 40. Yılında Kuzey Afrika Bölgesi ile Katar'ı Ağırlıyacak

YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin ilk ihtisas fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 40. yılını kutluyor. Dünyanın beş büyük yapı fuarından biri olan ve Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul bu yıl, 100.000 m2 kapalı ve açık alanda, 1.250 katılımcı firmanın sergileyeceği 18.640 ürünü, 105 ülkeden 111.000 yerli, yabancı ziyaretçi ile buluşturacak. Fuar bu yıl, 23-27 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ITE Turkey Yönetim Kurulu Üyesi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, fuarda düzenlenecek etkinlikler, yenilikler ve en son veriler ışığında Türk yapı sektörüne dair görüşlerini paylaştı.

BurcuBurcu Başer

40. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da “Konuk Bölge Projesi” kapsamında ağırlanacak Kuzey Afrika ülkelerinin ekonomik açıdan hızla toparlanan, istikrarlı bir büyüme sergilediğini vurgulayan Burcu Başer; bölgenin altyapı, ulaştırma, lojistik, sağlık, turizm gibi alanlarda artan yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğinin altını çizdi. “Hedef Pazar” Katar’da ise 2017-18 döneminde, inşaat sektörünün yüzde 9,0 büyüme göstermesini beklediklerini, Katar’ın 2030 Ulusal Vizyon Programı ve özellikle 2022 Dünya Kupası için olmak üzere spor, turizm, sağlık ve eğitim alanlarında önemli projelere sahip olduğunu belirtti. Başer, bu ülkelerde açıklanan projelerin ve olumlu ekonomik gelişmelerin, Türk yapı sektörüne yeni iş ve işbirliği fırsatları doğurduğunu sözlerine ekledi.

“Kuzey Afrika yeniden Türk yapı sektörünün odağında”

Arap baharının etkilerini azaltarak, ekonomik açıdan giderek hızlanan bir toparlanma içine girmeye başlayan Kuzey Afrika’nın, yeniden Türk yapı sektörünün odağında yer aldığını vurgulayan Burcu Başer, sözlerine şöyle devam etti:

“Kuzey Afrika’da yer alan Cezayir ve Fas, Türkiye’nin en çok inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştirdiği ilk 20 pazar arasında yer alıyor. Cezayir yine Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında üstlendikleri projelerde ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Fas 10 yıl içinde 100 milyar dolar tutarında alt yapı projesi hayata geçirecek bir program açıkladı. Program kapsamında konut stokunun iyileştirilmesi turizm konaklama kapasitesinin artırılması, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bölgesel bir ulaştırma hub’ı olmayı sağlayacak ulaştırma yatırımları gerçekleştirilecektir. Yine bölgede yer alan Tunus’ta ise ulaştırma, lojistik, eğitim ve sağlık alanında kamu yatırımları artmaktadır. Kamu ayrıca 2016 – 2020 için 50 bin adet sosyal konut projesi hayata geçirmiştir. Bölgenin yatırım projeleri ve inşaat sektörü harcamaları dikkate alındığında Türk inşaat malzemesi üreticileri ve müteahhitlik firmaları için sıcak bir pazar olduğunu gözlemliyoruz.”

Projenin fuar sırasında düzenlenecek etkinlikleri kapsamında; “Kuzey Afrika - Türkiye İnşaat Forumu”nda Türkiye ve Kuzey Afrika’dan konunun üst düzey yetkilileri konuşmacı olarak yer alacak. Türk yapı sektörünün bölgedeki yatırım, işbirliği ve ihracat potansiyelinin değerlendirileceği toplantının ardından düzenlenecek “İkili İş Görüşmeleri” bölümünde, katılımcı firmalar ile alım heyetleri yeni iş ve işbirliği fırsatları için bir araya gelecek.

Hedef Pazar, 2030 Ulusal Vizyon Programı ve 2022 Dünya Kupası projeleriyle dikkat çeken Katar

Fuarın İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenen “Hedef Pazar Projesi”nde bu yıl Türk yapı sektörü için güçlü bir potansiyel oluşturan Katar değerlendirilecek. Değeri 299,7 milyar dolar olan 2030 Ulusal Vizyon Programı ve 2022 Dünya Kupasına yönelik spor, turizm, sağlık ve eğitim alanlarındaki birçok projeyle dikkat çeken Katar, Türk yapı sektörü için büyük bir potansiyel taşıyor.



Proje kapsamında fuarda gerçekleştirilecek “Katar – Türkiye İnşaat Forumu”nda, Katar’dan gelecek olan üst düzey yetkililer, bölgenin inşaat sektörüne dair barındırdığı iş ve yatırım fırsatlarını, Türk yapı sektörü profesyonellerine aktaracak. Forum’un ardından gerçekleşecek “İkili İş Görüşmeleri”nde Katar’dan gelen alım heyetleriyle Türk yapı sektörü profesyonelleriyle bir araya gelecek.

Yapı – Fuarı Turkeybuild İstanbul 40. Yaşında!

İlki 1978 yılında düzenlenen ve Türkiye’nin ilk ihtisas fuarı olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un bu yıl 40. yılını kutladıklarını belirten Burcu Başer, fuarın düzenlenmeye başladığı günden itibaren sektörle birlikte büyüyüp gelişerek bugün dünyanın 5 büyük yapı fuarı arasında yer aldığını belirtti.

YEM Fuarcılık olarak, Yapı Fuarları – Turkeybuild kapsamında, Türk yapı sektörüne katkı sağlayan birçok etkinliğe imza attıklarını vurgulayan Başer, sözlerine şöyle devam etti:

“40 yıldır Türk yapı sektörünün en büyük zirvesi olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, sektöre yeni pazarlar ve bilgi akışı sağlamayı kendine misyon edindi. Bu bağlamda Fuar’ın “İş Geliştirme Platformu” kapsamında 7 yıldır Konuk Ülke/Bölge Projeleri’ni gerçekleştiriyoruz. Son iki yıldır bu etkinliklerimize Hedef Pazar Projesi’ni de dahil ettik. Bu yıl tüm bunların yanı sıra, yine geçtiğimiz yıl fuar sırasında düzenlediğimiz, sektöre bilgi akışı sağlamasını hedeflediğimiz “Mimarlık ve Mimarlık Kültürü Etkinlikleri” ile STK’lara ve katılımcılarımıza etkinliklerini gerçekleştirmeleri için tahsis ettiğimiz “Seminer ve Demo Alanı Etkinlikleri”ni de gerçekleştiriyor olacağız.

Bu yıl ayrıca fuarımızın tanıklık ettiği, gelişime katkıda bulunduğu, birlikte büyüdüğü yapı malzemesi sektörünün 40 yıllık süreçteki serüvenini, konunun uzmanlarıyla değerlendireceğimiz bir toplantımız da fuarda yer alacak.”

KONUK BÖLGE'NİN EKONOMİK PANORAMASI

FAS
Hızlanan bir ekonomik büyümeye sahip olan Fas’da 2017 yılında yüzde 4,8 büyüme beklenmektedir. Ülkede inşaat sektörü de 2016 yılında yüzde 4,8 gibi önemli bir büyüme göstermiştir. Ülkenin 2016 yılında inşaat harcamaları toplamı ise 9,9 milyar dolara ulaşmıştır.

Fas, 2016-2025 dönemini kapsayan 10 yıl içinde 100 milyar dolar tutarında alt yapı projesi hayata geçirecek bir program açıklamıştır. Program kapsamında konut stokunun iyileştirilmesi, turizm konaklama kapasitesinin artırılması, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bölgesel bir ulaştırma hub’ı olmayı sağlayacak ulaştırma yatırımları yapılacaktır. Fas bu yatırımları ile yatırımcı ve işletmeci olarak önemli bir yabancı sermaye çekmektedir. 2016 yılında özellikle inşaat sektörü alanında olmak üzere 3,6 milyar dolar yabancı sermaye gelmiştir. Fas 2015 yılında 3,0 milyar dolar inşaat malzemesi ithal etmiştir , Türkiye’nin bölgeye inşaat malzemeleri ihracatı ise 168 milyon dolar olmuştur.

TUNUS
Tunus son yıllarda siyasi olarak istikrarını sağlayarak  ekonomide de yeniden toparlanma sürecine girmiştir ve ülke ekonomisi 2016 yılında 1,5 büyüme sergilemiştir. Bu büyümenin 2017 yılında da yüzde 2,8 olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir. Tüm bu olumlu gelişmelere paralel olarak Tunus inşaat sektöründe de faaliyetler yeniden canlanmaktadır. Tunus’ta 2016 yılında  toplam inşaat harcaması 3,6 milyar dolardır, ülkenin  inşaat malzemesi pazar büyüklüğü 6,2 milyar dolardır.

2016-2020 döneminde inşaat sektöründe yıllık ortalama yüzde 2,8 büyüme beklenmektedir. Tunus’ta inşaat işlerinin üçte ikisini kamu projeleri oluşturmaktadır. Tunus’ta ulaştırma, lojistik, eğitim ve sağlık alanında kamu yatırımları artmaktadır. Kamu ayrıca 2016-2020 için 50 bin adet sosyal konut projesi hayata geçirmiştir. Tunus’da özel sektör de son zamanlarda daha çok gayrimenkul projeleri geliştirmeye başlamıştır.

Tunus 2015 yılında 1,34 milyar dolar inşaat malzemesi ithal etmiştir. Türkiye’nin ülkeye yapı malzemesi ihracatı ise 78 milyon dolarda kalmıştır.

CEZAYİR
Afrika kıtasının en büyük 4. ekonomisine sahip olan Cezayir, 2016 yılında yüzde 3,6 oranında bir büyüme sergilemiştir. Ülkede inşaat sektörü 2016 yılında yüzde 5,6 büyürken, 31,9 milyon dolarlık inşaat büyümesi gerçekleşmiştir. 22,3 milyon dolarlık inşaat malzemeleri pazarına sahip olan Cezayir, 2016 yılında 6,9 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithal ederken Türkiye’nin ülkeye ihracatı 335,6 milyon dolarla sınırlı kalmıştır.

Türk müteahhitlik firmaları Cezayir’de 2000’li yıllardan itibaren iş üstlenmeye başlamışlardır. Bu firmalar inşaat sektörünün hemen bütün alanlarında faaliyet göstermekte olup sosyal konut, otoyol, tünel, demiryolu ve istasyon, tramvay, baraj, su arıtma tesisi, balıkçı limanı, boru hattı, üniversite ve yurt inşası, cami, iş merkezi, otogar, otel ve otel restorasyonu, benzin istasyonu, vb. gibi birçok alanda proje gerçekleştirilmiştir.

Fas, Tunus ve Cezayir’in inşaat sektörü toplu verileri (2016 yılı tahmini verileri):
Yıllık inşaat harcaması: 13,56 milyar dolar
İnşaat malzemesi pazarı: 9,49 milyar dolar
İnşaat malzemesi ithalatı: 11,27 milyar dolar
Türkiye’nin yapı malzemesi ihracatı: 580,60 milyon dolar

HEDEF PAZAR'IN EKONOMİK PANORAMASI

KATAR
171.250 milyar dolarlık milli gelire sahip Katar, 2008 krizinden diğer körfez ülkeleri kadar etkilenmemiş olup nüfusunun az olması nedeniyle enerji fiyatlarındaki düşüşten de çok fazla etkilenmemiştir. İstikrarlı bir büyüme sergileyen ülkenin 2017 yılında yüzde 3,4 büyüme göstermesi beklenmektedir. Katar Ulusal Vizyon 2030 Programı değeri 299,7 milyar dolar olan bir çok yatırım projesini kapsamaktadır. Katar hükümetinin finans ettiği program kapsamında ülkede inşaat sektörü 2016 yılında yüzde 11,4 gibi önemli bir büyüme göstermiştir. Ülkenin inşaat sektöründeki büyümesinin 2017-2018 yıllarında da yüzde 9 olacağı öngörülmektedir.

Katar başta 2022 Dünya Kupası için olmak üzere spor, turizm, sağlık ve eğitim alanlarında önemli projelere sahiptir. Daha çok orta üst ve üst sınıfa yönelik üretim yapan konut sektörünün yanı sıra, alışverş merkezi ve ofis gibi önemli ve çok amaçlı gayrimenkul projeleri hayata geçmektedir. Ülkede ulaştırma yatırımları 103 milyar dolar gibi önemli bir değere sahiptir. Lojistik ve hava taşımacılığına ağırlık vereceği yeni ekonomi bölgeleri inşa edecek olan Katar, enerji konusunda da önemli yatırımlar gerçekleştirmektedir.

Katar inşaat projelerine katılım için uygulanan teknik şartlar ve katılım koşullarında esnekliğe gidilmiş olması pazara erişimi kolaylaştırmıştır. Katar 2016 yılında tahmini olarak 4.4 milyar dolar değerinde inşaat malzemesi ithalatı gerçekleştirmiştir ancak Türkiye’nin ülkeye inşaat malzemesi ihracatı yine tahmini olarak 127 milyon dolarla sınırlı kalmıştır.

Katar’ın inşaat sektörü verileri (2016 yılı tahmini verileri):
Yıllık inşaat harcaması: 14,130 milyar dolar
İnşaat malzemesi pazarı: 9,8 milyar dolar
İnşaat malzemesi ithalatı: 4,4 milyar dolar
Türkiye’nin yapı malzemesi ihracatı: 127 milyon dolar



http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-fuari-40-yilinda-kuzey-afrika-bolgesi-ile-katari-agirliyacak_156686.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!