Yüksek enerji verimliliği sağlayan, çevre dostu LED aydınlatma çözümlerinin Türkiye'deki öncüsü olmayı hedeflediklerini belirten Turan Erdoğan, "Vestel olarak LED aydınlatma işine 2 yıldır yatırım yapıyoruz. Genellikle LED aydınlatma işi Türkiye'de ithal olarak yapılıyor. Fakat gerekli yatırımlarımızı yaptık, LED aydınlatma ile ilgili Ar-Ge merkezimizi kurduk ve 60 kişilik bir kadro oluşturduk. Üretimlerimize başladık ve Türkiye'de LED aydınlatma konusunda bence lider bir durumdayız" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin enerji faturası çok yüksek bir ülke olduğunu belirterek, enerji tüketiminde çok önemli bir yere sahip olan aydınlatma enerji giderlerini azaltmanın en ciddi yolunun bir an önce LED aydınlatmaya gitmek olduğunu söyledi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bugün LED aydınlatma, ampul dediğimiz klasik aydınlatmaya göre yüzde 80, tasarruflu florasan lambalara göre ise yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Siz mevcut iş yerinizdeki, evinizdeki, fabrikanızdaki aydınlatmanızı LED aydınlatma ile değiştirirseniz 12 saatlik bir kullanımı hesaplayarak yaptığımızda 1,5 sene gibi bir sürede bu yatırımınızı amorti edebiliyorsunuz. Yeni binada sıfırdan LED aydınlatma kullanılırsa 8 ayda yatırımınızı amorti edebiliyorsunuz. Bazı ülkelerde de LED aydınlatmaya geçilebilmesi için yüksek oranda sübvansiyon sağlanıyor. Türkiye'de Enerji Bakanlığı tarafından da bu tür çalışmaların yapılıyor olması lazım." "Şimdilik Avrupa'ya ihracat yaptık. İhracatta çok hızlı bir şekilde büyüyeceğiz" LED yatırımının ilk yatırım maliyetinin biraz pahalı gibi görüldüğü ifade eden Erdoğan, "Bu yanlış inanışın yıkılması lazım, çünkü bugün kendini 8 ayda 1-1,5 senede amorti eden hiçbir yatırım yok. O yüzden bunun biraz daha hükümet politikalarında da yer alacağını inanıyoruz. Hem teknolojiye yatırım hem de ciddi bir tasarruf sağlıyor" dedi. Vestel'in herşeyi en baştan dünya ölçeğinde düşündüğünü de söyleyen Erdoğan, LED aydınlatma ürünlerini Türkiye'de satmaya başladıklarını, bir çok kuruluşun LED aydınlatmalarını proje bazında yaptıklarını ayrıca ihracat da yaptıklarını söyledi. Erdoğan, "Şimdilik Avrupa'ya ihracat yaptık. İhracatta çok hızlı bir şekilde büyüyeceğiz. Çünkü arkasına koyduğumuz mühendislik ve üretim bizim Vestel'in genel gücünün bir parçası olacak. Bu sene için ciro hedefimiz 25 milyon dolar. Bunu üç senede 50 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de 1 milyar dolarlık aydınlatma pazarının yüzde 10 dolayında bir kısmının LED pazarından oluştuğunu açıklayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bizim hedefimiz LED aydınlatma pazarının büyümesi. Ayrıca Türkiye LED aydınlatmada ithalatçı ülke konumunda. Biz bunu tersine çevirmek istiyoruz. İthalatta gerekli standartlar ve düzenlemeler yapılamadığı için kalitesiz ve standartlara uymayan LED ürünleri de giriyor. Bunlar aslında LED aydınlatma ile ilgili de maalesef negatif yorumlara da sebep oluyor. Bu doğrultuda Manisa Vestel City de kendi aydınlatma laboratuvarlarımızı kurduk ve İTÜ Enerji Enstitüsü'nde de aydınlatma laboratuvarına destek olduk ve burada dünyaca geçerli standartların tespiti ve ithal edilen malzemelerin bu kriterlere uygun olup olmadıklarını test ediyoruz." diye konuştu. Erdoğan, son olarak Vestel'in, Avrupa'nın en büyük aydınlatma sektörü derneği Lighting Industry Association'a (LIA) üye olan 'ilk ve tek' Türk şirketi olduğunu sözlerine ekledi.
|