Kritik Tarih Yaklaşıyor
"Türk Asansör Sektörü 500...
Asansör Muayenesinde Yeni Uygulama
Asansör Direnişi Zaferle Sonuçlandı
Engelli ve Yaşlılar için Merdiven...
Asansör Faciasında 9 Kişiye Hapis İstemi
TSE 342 Bin Asansörü Denetledi
Kone’den Transys Yük Asansörü
İnşaatın Dış Cephe Asansörü...
Otis’ten Yeni Nesil Asansörler
Hyundai Elevator’den Double...
Kleemann’dan Homelifts Serisi Asansörler
Asansör Faciasında Bilirkişi...
Asansörlerimiz Ne Kadar Güvenli?
Kleemann'dan MaisonLift Asansör Sistemi
Thyssenkrupp Asansör’den Ticari...
Tarihi Asansör’e Komşu Geliyor
Yeni Asansör Yönetmeliği Yayımlandı
Asansör Faciası Soruşturmasında...
HMF Asansör'den Hava ile Çalışan...
Ankara'da 10 Bin Asansör 'Tehlikeli'
Yatay Giden Asansör Fikri Gerçek Oldu
Asansörler En Az 10 Kişilik Olacak
10 Asansörden 3’ü Risk Taşıyor
"Asansör Aşırı Yüklenmiş Olsa...
32 Katlı İnşaatta Asansör...
MMO ile Asansör Protokolü
Uzmanlar 4 Kez Uyarmış: O Asansörü Durdurun!
İstanbul Esenyurt’ta 3 işçinin canını alan asansör kazasının bilirkişi raporuna göre iş güvenlik uzmanları, ‘Bir kaza geliyor’ diye 4 kez şirketi uyardı. Ama inşaat sürdü ve o asansör düştü. 3 işçi de feci şekilde can verdi!
Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, İstanbul Esenyurt’ta, Fi Yapı inşaat şirketine ait şantiyede 1 Şubat 2016’da, Yasin Bakır (19), Şükrü Yaşar (21) ve Osman Yardımcı (17) adlı üç genç işçinin bulunduğu asansör, tam 20. kattan yere çakıldı.
Korkunç ‘kazada!’ üç işçi de can verdi, yedi sanık hakkında dava açıldı. Mahkemenin atadığı üç kişilik bilirkişi heyeti, 23 Ocak’ta raporunu tamamladı. Rapora göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri, kazanın yaşandığı inşaatın faaliyetlerini, 16 Ocak 2015 tarihinde durdurdu. Zamanla bazı bloklarda bu faaliyetten men kararı kaldırılsa da kazanın meydana geldiği A-9 bloktaki yasak sürdü. Yani, kaza meydana geldiğinde, bloktaki faaliyet yasadışı devam etmekteydi. Tek adım atılmadı Yine bilirkişi raporuna göre, inşaatın iş güvenliği denetimini yapan Birlik OSGB şirketi uzmanları, mayıs 2015’te bir tutanakla, firmadan, “Asansör, gırgır vinç ve kule vinç gibi yük kaldıraçlarının teknik bakım ve periyodik kontrollerinin” yapılmasını istedi. 29 Ağustos 2015 tarihli ikinci tutanakta, “Asansör boşluklarına üç katta bir tutucu perde yapılması, düşmeye karşı kapatılması, yeni işe başlayanların iş güvenliği eğitimi aldırılarak işe başlatılması” gibi birçok talep ve uyarıda bulunuldu. Benzer uyarılar, eksikliklerin 18 Ağustos 2015’e kadar giderilmesi için iki kez daha tekrarlandı. Şirket, bu uyarılara karşı adım atmayınca, iş güvenlik şirketi Birlik OSGB, “Tespit ve önerilerin dikkate alınmayışı nedeniyle iş kazalarına ramak kala durumları ve iş kazası ihtimalinin arttığı” gerekçesiyle, Fi Yapı ile aralarındaki sözlemeyi 16 Eylül 2015’ten itibaren tek taraflı feshetti. Bilirkişi raporunda, asansör kazasında ölenlerden yalnızca Yasin Bakır’ın iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldığı, bu üç işçinin asansör operatörlüğünü ise hiç bilmediği de yer aldı. |