p>Bu yıl 35. kez gerçekleştirilen Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, 2 - 6 Mayıs 2012 tarihleri arasında, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’de yapı dünyasını bir araya getirme misyonunu bir defa daha başarıyla tamamladı. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul’un uluslararası salonu 11A’da yer alan dünyanın dört bir yanındankatılımcılara,www.yapi.com.tr olarak mikrofon uzattık. Söyleşilerimiz sırasında, hemen tüm firma ve temsilcilikler şu ortak paydada buluştular: “Türkiye, gelecek vaad eden bir ülke”.
Güleryüz: “Özellikle makine endüstrisi ve yenilikçi teknolojiler bağlamında önemli işbirliklerinin gelişebileceği fikrindeyiz”
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un bu seneki “Konuk Ülke Projesi” kapsamında yer alan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı (Federal Ministry of Economics & Tech of Germany) Bölge Müdürü Yardımcısı Tutku Güleryüz, Yapı Fuarı İstanbul’da yer almalarının temel nedenini; “Türkiye’nin gelecek vaat eden bir ülke olduğunu düşünüyoruz ve bu yarışa biz de ortak olmak istiyoruz” şeklinde özetliyor ve ekliyor: “Öte yandan ‘Konuk Ülke Projesi’ kapsamında Almanya’nın yer alması da önemli bir etken”.
Öncelikle Türkiye yapı sektörüne ilişkin ilginizin motivasyonlarını açıklayabilir misiniz?
Mevcut konjonktür çerçevesinde Türkiye’nin piyasa koşullarının oldukça iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Almanya, gelişmekte olan bölgeleri iyi takip eden ve hangi bölgelerde yatırım yapması gerektiğini bilen bir ülke. Bu dönemde de Türkiye’de yatırım yapmayı önemsiyor ve bu piyasadaki varlığını daha aktif olarak devam ettirmek istiyor. Bununla birlikte Türkiye’nin yakın çevresinde yer alan ülkelerle de iş ilişkilerini geliştirmek adına Türkiye’de bulunmayı önemsiyor. Ancak hepsinin ötesinde; Almanya, Türkiye ile arasında mevcut olan işbirliğini daha da geliştirme konusuna odaklanıyor.
Bu Fuar’da Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı olarak 14 firmayı temsil ediyoruz ve Bakanlık olarak, bir güven ortamı oluşturmayı ve kendi üreticilerimizi desteklemeyi önemsiyoruz. Bizim burada bulunmamızın temel amacı da, Fuar kapsamında yer alan firmalarımızın yeni iş birlikleri geliştirmelerine aracı olmak ve onlar için bu süreci kolaylaştırmak.
Almanya yapı sektörünün, Türkiye yapı sektörüne katkılarını nasıl özetlersiniz?
Almanya bildiğiniz üzere, üretim ve üretim teknolojileri konusunda oldukça gelişmiş bir ülke. Bu anlamda Almanya’nın, yapı sektörüyle ilintili pek çok alanda var olan bilgi birikimini Türkiye ile paylaşabileceğini düşünüyoruz, özellikle de makine endüstrisi ve yenilikçi teknolojiler bağlamında önemli işbirliklerinin gelişebileceği fikrindeyiz.
Bakanlık olarak söz konusu iş birliklerini ve bilgi aktarım sürecini nasıl yorumluyorsunuz?
Bunun karşılıklı bir iletişim ve bilgi alışverişi süreci olduğunu düşünüyoruz. Almanya, sürdürülebilirlik ve inovasyon başlıklarına önem veren bir ülke ve bugünden çalışılmaya başlanması halinde gelecek için bir şeyler yapılabileceğinin farkında. Bu anlamda yapı sektöründe bir takım standartların gelişmesi ve daha sağlıklı yapıların üretilmesi konusunda söz konusu iş birliklerinin olumlu bir etkisi olacağını düşünüyoruz.
|