Foto: Erhan Elaldı (AA)
Türkiye ile Güney Kore arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması imza töreni, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) gerçekleştirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, törende yaptığı konuşmada, anlaşma ile yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaları uluslararası arenaya taşıdıklarını ve bu firmalara Türkiye'de tanınan hak ve yetkilerin diğer ülkelerde de geçerli olması için ilk adımı attıklarını ifade etti.
Ticaret erbabına gümrüklerde özel kolaylıklar tanıyan yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün kapsamlı yeniliklerle zenginleştirdiklerini anlatan Altunyaldız, iş ve ticaret dünyası için kuralların yeniden yazıldığını dile getirdi. Altunyaldız, "Bugün ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına büyük katkılar sağlayacak bir kilometre taşını daha başarmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz" dedi.
Türkiye ve Güney Kore'nin de içinde bulunduğu G20 ülkelerinin dünya ekonomisinin yani toplam dünya Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 85'ini oluşturduğunu, bu ülkelerin aynı zamanda dünya toplam ticaretinin de yüzde 80'ni temsil ettiğinin bilgisini veren Altunyaldız, ticaret hacmi ve ekonomik büyüklük arasındaki bu paralelliğin ticaretin çok önemli bir zenginlik ve refah kaynağı olduğuna işaret ettiğini aktardı. Ülkelerin ekonomik güçleri ve refah düzeylerinin onların küresel ticaretten aldıkları payla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Altunyaldız, Türkiye'nin dış ticarette yakaladığı büyük ivme sayesinde küresel ekonomiye daha fazla entegre olmanın ve böylece daha fazla zenginlik ve refaha ulaşmanın kapısını araladığını kaydetti.
Altunyaldız, geçen yıl yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü Türkiye'de uygulamaya geçirdiklerine değinerek, "Sayın Bakanımız bizzat 9 farklı ilimizde bu projemizin iş ve ticaret camiamıza tanıtımını gerçekleştirdi. Bu statüyü bugün artık yerel bir uygulama olmaktan çıkararak ona uluslararası bir kimlik kazandırıyoruz. Bugün dost ve kardeş ülke Güney Kore ile karşılıklı tanıma anlaşmamızı imzalıyoruz. Ülkemizdeki yetkilendirilmiş yükümlülerin Güney Kore'de bu statülerini devam ettirmelerini, orada da aynı avantajlardan istifade etmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.
"Güney Kore için bir Avrupa ülkesiyle olan ilk karşılıklı tanıma anlaşması"
Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Baek Un-Chan, İstanbul'da Türkiye ile Güney Kore arasında ticari faaliyetleri artıracak olan bu imza töreninin gerçekleştirilmesinin büyük anlam taşıdığını söyledi. Güney Kore ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin 1957 yılında diplomatik ilişkiler kurulmasından bu yana devam ettiğini anlatan Un-Chan, 2013 yılında iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girdiğini ve ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 30 artış gösterdiğini ifade etti.
Un-Chan, gümrük idareleri açısından ise Güney Kore ile Türkiye'nin 2010 yılında karşılıklı yardım anlaşması imzaladığını belirten Un-Chan, 2011 yılından bu yana üç kez gerçekleştirilen gümrük idareleri toplantılarıyla Seul ve Ankara gümrüklerinin kardeş gümrük olduğunu aktardı.
İki ülkenin gümrük alanında işbirliğini artırmak için büyük özen gösterdiğine değinen Koreliler için Türkiye'nin bir kardeş ülke olduğunu dile getirdi. Türkiye ile Güney Kore'nin üç yıl süren görüşmeler sonunda Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması'nı imzaladığını aktaran Un-Chan, "İki ülke arasında yetkilendirilmiş yükümlü karşılıklı tanıma anlaşması Türkiye için bir ilktir. Güney Kore için ise bir Avrupa ülkesi ile olan ilk karşılıklı tanıma anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın başarılı bir şekilde uygulanarak uluslararası ticarette hem kolaylık hem de güvenlik sağlamasını, iki ülkenin gümrük idareleri ile özel kuruluşlar ve ilgili kurumlar arasında işbirliğine katkı sağlamasını ve ticari ilişkileri daha ileri taşımasını temenni ediyorum" diye konuştu.
|