Madencilik Sektörüne Kötü Haber!
Madencilik Yasa Tasarısı Meclis'e...
Soma için Gelen ILO Heyeti...
"Türkiye Sözleşmeyi İmzalamayarak...
Felakete Davetiye Çıkartan...
Madenin Sahibi Alp Gürkan'da...
Yaşam Odası Yoktu, Yeni Yapıyoruz
Yaralı Kurtulan İşçilerden...
Soma Faciasının Nedeni Trafo Değilmiş
Kuraklık HES’leri Vurunca...
İşkur'da Kayıtlı 247 Çocuk...
Hayatını Kaybedenlerin Sayısı...
Rödovans mı Kölelik mi?
İzmir Vali Yardımcısı: Soma'da...
Mühendisler 4 Yıl Önce Uyarmış
Dünyada Robot Türkiye'de Kazma
Maden Faciaları Nasıl Önlenir?
Gelişmiş Ülkelerde Maaşları...
'Kaza Değil Cinayet'
142 İşyerinden 18’i Mevzuata Uygun
Soma'da Kurtarma Nasıl Yapılıyor?
Dünya Soma Faciasını İşte Böyle Duyurdu
Kömür için 49 Bin Kişi Yeraltında...
'Orada Bağırma, Burada Bağırma....
"10 Yıllık Madenciyim Gerçek...
Bir Tek Pakistan, Afganistan...
Soma'da Bu Sabah: Ölü Sayısı...
Elektrik Mühendisleri Odası'ndan...
Soma'daki Madenin Sahibi İlk Kez Konuştu
Zonguldak'ta da Göçük: Bir...
İş Dünyasından "Soma" Açıklamaları
“'Taşeron ve İstihdam Yasası'...
Kara Üstünlük: Madenlerde...
Soma'da Kömür Madenindeki...
Çinli Madencileri Koltuk Korkusu...
Emekçilerin Yaşamı Piyasanın...
"Güzel Ölmek İstemiyoruz" Demişlerdi!
Ölüm Ocağında "15 Yaşında Çocuk" İddiası
Kar Amacı Güdülürken Gerekli...
Maden Değil Ölüm Ocağı: 73...
Meclis Soma'yı 'Araştırmayı' Reddetti
Türkiye Soma için Ağlıyor
Türkiye Maden Güvenlik Sözleşmesini 19 Yıldır İmzalamıyor!
Türkiye hala Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni 19 yıldır imzalamadı. Sözleşme hükümete ve işverene önemli sorumluluklar yüklüyor.
Bianet'ten Elif Akgül'ün haberine görei Türkiye hala Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni 19 yıldır imzalamadı. Sözleşme maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiriyor.
1995 tarihli sözleşmeyi 26 ülke imzaladı. 4 Haziran 2014'te Fas’ta, 19 Temmuz 2014'te de Rusya’da yürürlüğe girecek olan sözleşmeyi ise Türkiye imzalamıyor. 17 Mayıs 2010’da 30 maden işçisinin öldüğü Zonguldak’taki patlamanın ardından Türkiye ILO 176’yı yeniden gündemine almış ancak imzalamamıştı. ILO 176'nın neden imzalanmadığı sorusu soru önergeleri ve Meclis kürsü konuşmalarında birçok defa hükümetin önüne geldi. En son 11 Ocak 2012'de Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da aynı soruyu yöneltmiş, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik şu cevabı vermişti: “176 sayılı ILO sözleşmesi Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği incelendiğinde bahse konu sözleşme ile paralellik arz ettiği hatta çok daha kapsamlı hükümler içerdiği görülmektedir.” Sözleşmede neler var? * Sözleşmeyle işverenler kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, işçileri bilgilendirme ve eğitme yükümlülüğü altında. * İşverenler riski kaynağında bertaraf etmek, güvenli çalışma sistemleri tasarlamak, kaza riskleriyle ilgili işçileri bilgilendirmek ve kaza olduğunda gerekli tıbbi yardıma ulaşmalarını sağlamak zorunda. * İşverenler sözleşmeyle kaza sonrasındaki sağlık ve kurtarma etkinliklerinin kalitesinden de sorumlu hala getiriliyor. * Sözleşme, hükümetlereyse teknik kılavuzların hazırlanması, denetimlerin düzenlenmesi, denetimlere ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin sağlaması ve kazaların etkili soruşturulması gibi yükümlülükler getiriyor. * İşçilerin ve temsilcilerininse kazaları, riskli durumları bildirmek, güvenlik ve sağlıklarına ilişkin koşullara dair bilgi edinmek, güvenlik ve sağlık önlemlerinin karar süreçlerine katılmak gibi hakları ve yükümlülükleri var. Sözleşmeyi imzalayan ülkeler şunlar: Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lübnan, Lüksemburg, Norveç, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabve. |