Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Avrupa'da En Çok Patent Başvurusu Yapan İkinci Ülke

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'nin 2010 yılı sonu itibarıyla marka başvurularında 85 binin üzerinde başvuruyla Avrupa'da en çok başvuru yapan ikinci ülke konumunda olduğunu belirtti.

yapi.com.tr / AA
Türkiye Avrupa'da En Çok Patent Başvurusu Yapan İkinci Ülke

Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Alman Uluslararası Hukuki İşbirliği Vakfı'nca ortaklaşa yürütülen 'Sınai Mülkiyet Haklarının Yürütme ve Uygulanmasının Güçlendirilmesi için Türkiye'nin Desteklenmesi' konulu Avrupa Birliği Finanslı Eşleştirme Projesi kapsamında düzenlenen 'Uluslararası Platformda Patent Koruması' konulu uluslararası konferans, TPE konferans salonunda başladı. Proje kapsamında bugüne kadar 50 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, bu etkinlikler kapsamında sınai mülkiyet davalarında karşılaşılan sorunlar, bilgisayarlı buluşların patentlenebilirliği, işçi buluşları, taklit ürünlerin zararları, marka hukukunda iltibas gibi sınai mülkiyet alanında güncel ve tartışmalı konuların ele alındığını ifade etti. Projenin önemli bir ayağını da patent ve marka endüstriyel tasarımlarıyla ilgili olarak TPE uzmanlarınca kullanılacak kılavuzların hazırlanmasının oluşturduğunu anlatan Asan, patent ve tasarım kılavuzlarının hazırlık çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.
    
Asan, 2010 yılında TPE aleyhine açılan dava sayısının 2008 yılına göre yüzde 35 oranında azalarak 1000'den 650'ye gerilediğini belirtirken, TPE lehine sonuçlanan dava sayısının ise yüzde 50 arttığını kaydetti. Asan, Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen taklit ürünlerde ise yüzde 50 azalma görüldüğünü belirtti. Bu verilerin Türkiye'de sınai mülkiyetin korunması ve uygulanması konusunda son derece olumlu ve umut vadeden gelişmeler yaşandığını ortaya koyduğunu ifade eden Asan, sınai mülkiyet başvurularının ise her yıl bir önceki yılın üzerine koyarak ilerlediğini söyledi. Cumhuriyet tarihinde patent ve faydalı model başvurularının ilk kez 2008'de 10 binin üzerine çıktığını hatırlatan Asan, artışların 2010 yılında da devam ettiğini, yerli patent başvurularının geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 26 arttığını kaydetti. Asan, bu yılın ilk iki ayı itibarıyla da yerli patent başvurularında yüzde 50 artış olduğunu, buna paralel olarak Türkiye orijinli uluslararası patent başvuru sayılarının da arttığını belirtti.
    
Dünya Fikri mülkiyet Teşkilatı rakamlarına göre, geçen yıl Türkiye'den yapılan uluslararası patent başvuru sayısının önceki yıla göre yüzde 23 aratarak 477'ye yükseldiğini ifade eden Asan, şunları kaydetti:
    
''Bu artış oranına bakarak bir kaç yıl içerisinde uluslararası başvuru sayılarında 1000 sayısına ulaşacağımızı söyleyebiliriz. Uluslararası başvurularda 1000 sayısının, yerli patent başvurularında ise 10 bin sayısının aşılması ülkemiz açısından önemli bir eşik olacaktır. 2010 yılı sonu itibarıyla marka başvurularında 85 binin üzerinde başvuruyla Avrupa'da en çok başvuru yapan ikinci ülke konumundayız. Türkiye bugün Markaların Uluslararası tesciline ilişkin Madrid Sisteminin en önemli kullanıcılarından biri haline gelmiştir. 2010 yılında Madrid Sistemi kanalıyla Türkiye'ye yapılan marka başvurularında ülkemiz dünyada 9. sırada, Türkiye'den Madrid sistemi yoluyla yapılan başvurularda ise 12. sırada yer almıştır. Aynı şekilde 2010 yılı verilerine göre, endüstriyel tasarım başvurularında 30 binin üzerinde tasarımla Avrupa'da 3. sırada yer alıyoruz.''

Sınai mülkiyet hakları, kalkınma stratejilerinin en temel unsurlarından biri
    
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Vekili Hüsnü Tekin de eşleştirme projesini, Türkiye sanayi ve ekonomisinin gelişmesinde kilit rol oynayan sınai mülkiyet hakları alanında atılmış çok önemli ve gerekli bir adım olarak gördüğünü ifade etti. Bakanlık olarak, sınai mülkiyet sisteminin Türkiye'nin rekabet gücünün artırılmasında ne kadar önemli bir araç olduğunu bildiklerini, bu nedenle sınai mülkiyet haklarını kalkınma stratejilerinin en temel unsurlarından biri olarak belirlediklerini belirten Tekin, ''Bakanlık olarak sürdürülebilir bir sınai ve ekonomik kalkınmanın, AR-GE ve sınai mülkiyet haklarından geçtiğini biliyoruz'' dedi.
    
İtalya Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Patrizia Falcinelli de markaların ve ürünlerin taklitlerinin artık uluslararası bir olgu haline geldiğini belirterek, bu durumun ekonomi, kamu güvenliği, sağlık ve rekabet gibi konulara olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Taklit ürünlerin bir çok yasa dışı faaliyetin finansmanında kullanıldığını anlatan Falcinelli, şirketlerin taklit konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
    
Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hans-Jörg Brunner ise TPE ile sürekli işbirliği içinde olduklarını ifade etti. Almanya'nın Avrupa'da patent tescili konusunda birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını belirten Brunner, Türkiye'de de yerli patentlerden sonra ikinci sırada Alman orijinli patentlerin geldiğini söyledi. Brunner, Türkiye'de yatırım yapan yabancı şirketler de de Alman şirketlerinin ilk sırada yer aldığını kaydetti.
    
Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki de konferansta bulunmaktan duyduğunu mutluluğu dile getirerek, tüm konuşmacılara Japonya'daki felaket nedeniyle bulundukları taziye dilekleri için teşekkür etti. Türkiye'nin son küresel krizden başarıyla çıktığını ifade eden Araki, Türkiye'nin GSYİH açısından Türkiye'nin önemli bir noktada bulunduğunu, genç nüfusa sahip Türkiye'nin gelecek yıllarda da önemli bir büyüme gerçekleştireceğini söyledi. Japon firmalarının da Türkiye'de yatırım yapmak isteğinde bulunduğunu anlatan Araki, sempozyumun yabancı yatırımcılarla ilgili düzenlemelere de ışık tutması temennisinde bulundu.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-avrupada-en-cok-patent-basvurusu-yapan-ikinci-ulke_86454.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!