Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tünel, Meğer 'Şehir Efsanesi' Değilmiş

Yıllardır İzmir'in gündeminde olan "Agora'dan Kadifekale'ye tünel var" iddiasının gerçek olduğu ortaya çıktı. Yar. Doç. Dr. Akın Ersoy yönetimindeki bir ekip tarafından Agora ile Kadifekale semtleri arasında yapılan çalışma sonucunda tarihi bir tünel bulundu. Roma Dönemi'nde inşa edilen 2 bin 500 yıllık tünelden, hala Agora'ya su akmaya devam

Yeni Asır Gazetesi
1 Tünel, Meğer 'Şehir Efsanesi' Değilmiş

Yıllardır İzmir'in gündeminde olan "Agora'dan Kadifekale'ye tünel var" iddiasının gerçek olduğu ortaya çıktı. Yar. Doç. Dr. Akın Ersoy yönetimindeki bir ekip tarafından Agora ile Kadifekale semtleri arasında yapılan çalışma sonucunda tarihi bir tünel bulundu. Roma Dönemi'nde inşa edilen 2 bin 500 yıllık tünelden, hala Agora'ya su akmaya devam ettiği belirtildi. Konak Belediyesi de, tünelin Kadifekale tarafında bulunan üç katlı evi kamulaştırdı. Anıt eser, kültür varlığı niteliğindeki ev ve altında bulunan tünel, restore edilerek turizme kazandırılacak.

Efsane tünelin bulunmasının ardından harekete geçerek kısa sürede tünelin ağzında yer alan evi kamulaştırdıklarını belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Restore edilen ev, turizmin hizmetine sunulacak. Sakarya Mahallesi, 821 Sokak'ta yer alan ve Agora Tüneli'nin Kadifekale eteklerinde yer alan girişini kamulaştırdık. Kısa süre sonra başlayacak yenileme çalışmaları ile binada düzenlemeler yapacağız. 2 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğindeki tünel hala ayakta duruyor. Gerekli restorasyon ve güçlendirmeler yapılırsa, tünel ziyarete açılabilir. İskender'in Kadifekale efsanesi ve tünelin ortaya çıkarılması turizme büyük katkı sağlar" dedi.

Rüyasında görmüştü

Efsane, Makedonya kralı Büyük İskender'in Bayraklı'daki ilk Smyrna kentini ve çevresindeki küçük yerleşimleri ele geçirdiği sırada gördüğü bir rüyaya dayanıyor. İskender, avlanmak üzere geldiği Kadifekale eteklerinde Nemesis Tapınağı önündeki bir pınarın başında yer alan çınar ağacının altında uykuya dalar. İskender'in uyuduğu pınardan akan suyun yolu tünel olarak anılmıştır. Roma dönemi su kanalları aslında tünel büyüklüğündedir. Bu su da tam 2 bin 500 yıldır bu kanallardan kesintisiz Agora'ya akmaktadır.

ETİKETLER: arkeoloji kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/tunel-meger-sehir-efsanesi-degilmis_82624.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • sayın hocama bundan yaklaşık bir yıl önce bu tünelin varlığından bizzat bahsetmiştim,çünkü yıllar önce kendim bizzat o tünelin içersinden agoradan kadifekaleye geçtim.Saygılarımla... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!