Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Teknokent'te Sona Gelindi

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ile Fransız CICOM'un 4 milyar dolarlık yatırımla Urla'yı teknoloji üssü yapacak Teknokent Projesi'nde sona yaklaşılıyor. Urla'daki mevcut teknoparkın işletme hakkına sahip olan 20 ortaklı İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (İZTEKGEB), bölgenin işletme hakkının devri konusunun görüşülmesi için 24 Haziran'da

Yeni Asır Gazetesi
Teknokent'te Sona Gelindi

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ile Fransız CICOM'un 4 milyar dolarlık yatırımla Urla'yı  teknoloji üssü yapacak Teknokent Projesi'nde sona yaklaşılıyor. Urla'daki mevcut teknoparkın işletme hakkına sahip olan 20 ortaklı İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (İZTEKGEB), bölgenin işletme hakkının devri konusunun görüşülmesi için 24 Haziran'da genel kurul yapma kararı aldı. Genel kurulun vereceği kararın olumlu olması durumunda CICOM ve EGİAD'ın 218 hektarlık alanda altyapı yatırımlarına başlaması planlanıyor.

Yeni öneriler olabilir

Ancak, şirket ortaklarından gelecek talepler doğrultusunda taraflar arasında projenin içeriği ve ortaklık modeli konusunda yeni önerilerin de gündeme gelebileceği ifade edildi. Dünyada 17 teknoloji geliştirme bölgesi kuran Fransız CICOM ile İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. arasında iki yıla yakındır süren ortaklık görüşmelerinde önemli bir safhaya giriliyor. 2007 sonunda başlayan görüşmeler, geçen Eylül ayında imzalanan anlaşma ile protokole bağlandı. Protokol, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi altyapı ve Ar-Ge hizmet binalarının yatırımcı şirketler eliyle yaptırılması işinde proje hazırlanması, yatırımın planlanması ve yatırımcılar bulunması konusunda CICOM'a yetki verilmesini içeriyor.

Karar ortakların

Aradan geçen 9 ayda her iki taraf yatırım projesini ve ortaklık koşullarını müzakere etti. 24 Haziran'da Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda yapılacak olan İZTEKGEB Genel Kurulu'nda ise CICOM'un ortaklık teklifi değerlendirilecek. Genel kurulun olumlu karar bildirmesi durumunda taraflar arasında ana sözleşme imzalanacak. Genel kurula İZTEKGEB ortakları İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği, Ege Genç İşadamları Derneği, Ege Teknoloji ve Basın Vakfı ve 7 ticaret şirketinin delegeleri katılacak.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü ve İZTEKGEB A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zafer İlken, CICOM'un kendilerine önerdiği teklifi genel kurulda değerlendireceklerini açıkladı. İlken, "Firmanın teklifi bize ortaklık önerisi içeriyor. Onun için genel kurul kararı gerekiyor. İZTEKGEB 20 ortaklı. Farklı hisse oranlarına sahip ortaklar var. Yönetim olarak görüşmelerdeki mevcut durumu, firmanın önerisini ortakların önüne koyacağız. Buna göre karar alınacak. Şu an yönetim kurulunun aldığı bir karar yok. Son kararı genel kurul delegeleri verecek" diye konuştu.

Anlaşma sağlanır

Ortaklık görüşmelerinin uzadığı yönündeki görüşlerin doğru olmadığını dile getiren İlken, "Görüşmelerin uzaması sözkonusu değil. Zaten yaptığımız ön anlaşmanın süresini 9 ay olarak belirledik. Bu süre Haziran ortasında doluyor. Alınacak kararın İzmir'in, bölgenin ve Türkiye'nin  yararına olması için çalışıyoruz. Kimsenin hakkını yemeden bir karar vereceğiz. Herkesin çıkarına bir kararın alınacağını düşünüyoruz" dedi.

Projenin bugünlere gelmesi konusunda önemli çaba sarfeden isimlerden biri olan Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu da, genel kurulda CICOM'un ortaklık teklifine yönelik olumlu bir karar alınmasını beklediklerini söyledi. Elmasoğlu, "Tabiki kararı şirketin ortakları verecek. İzmir için önemli bir süreç yaşanıyor. Genel kurulda alınacak kararın bölgenin ve İzmir'in faydasına olacağını umuyorum. Bundan sonra hem CICOM hem EGİAD olarak artık işimize bakmak istiyoruz. Bütün şartlarda mutabakat sağlanacağını düşünüyoruz. Ama farklı görüşler olursa da müzakere edilir" dedi.

Eksiklikler var

İZTEKGEB yönetiminde yer alan İzmir Ticaret Odası  Başkan Vekili Jak Eskinazi, CICOM ile kendilerinin tasarladığı teknoloji bölgesi projesi arasında uzlaşmazlık noktaları olduğunu söyledi. Eskinazi, "Fransız firmanın yaklaşımlarında hoşumuza gitmeyen şeyler var. Farklı yatırımcılarla ortaklık arayışına girebiliriz ya da mevcut teknoloji bölgesini kendimiz başka bir modelle geliştirebiliriz" dedi. İZTEKGEB Yönetimi'nde İzmir Ticaret Borsası'nı temsil eden İTB Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yılmaz ise, "CICOM'un verdiği tekliflerde yeterli ciddiyeti görmedik. Eksiklikler var. Bu eksiklikleri madde halinde sıralayacağız. Bize gerçekçi teklifle gelin diyeceğiz" diye konuştu.

20 bin kişiye iş

Avrupa'nın en büyük teknoloji üssü olan Fransa'daki Nice-Sophia Antipolis'in kurucusu CICOM, ortaklık teklif kabul edilirse 218 hektarlık arazinin altyapısını tamamladığı gibi bölgeye yatırımcı da getirecek. 4 milyar dolar yatırımla kurulacak teknokent, yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. Urla Teknokent'de yerli ve yabancı firmalar,  elektronik, yazılım, iletişim, enerji, kimya, biyoteknoloji ve çevre alanlarında araştırma yapacak.

Teknokentte zeki ve girişimci gençlerin işlerini geliştirmesine yönelik kuluçkahaneler, yenilikçi iş merkezleri, spor ve eğlence merkezleri, otel ve restoranlar, hizmet ve ticaret merkezleri, uluslararası okul ve üniversiteler, kisişel bakım ve sağlık merkezleri ile yerleşim birimleri olacak. 2009 sonuna doğru bölgede inşaatın başlaması, 2010'dan itibaren bölgenin kısmen faaliyete geçmesi planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/teknokentte-sona-gelindi_69657.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!